luni, 30 noiembrie 2009

Capcana timpului: 2000-2009

Am observat astazi ca pe blog mi-a aparut, via Google Ads, o reclama la un site, romaniantipsd.ro. Mai remarcasem si inainte astfel de reclame, care faceau publicitate unuia sau altuia dintre candidati, sau, dimpotriva, ii atacau.

De curiozitate, am vizitat site-ul de care va vorbesc, sa vad ce contine. Am gasit, printre altele, un filmulet despre mineriada, postat pe youtube inca din 2007.



Nu stiu ce simtiti voi, dar eu, de cate ori vad imaginile acelea de la mineriada, ma intristez si ma enervez in acelasi timp. Desi am urmarit imaginile de zeci de ori, efectul lor asupra mea nu se estompeaza. Retrairea lucrurilor pe care le-am simtit in 1990 m-a facut sa ma gandesc

duminică, 29 noiembrie 2009

Si Geoana nu mai vine


"Dar n-a fost el!... Sa-l vad venind,
As mai trai o viata.
E dus, si voi muri dorind
Sa-l vad o data-n fata." :)))

Cititi articolul pe hotnews.ro.

Zarurile sunt pe masa

Scandalul "Basescu si copilul" pare sa se fi cam epuizat. Imaginile s-au difuzat de atatea ori si s-au comentat atat de mult, incat s-a ajuns la saturatie.

Rezultatele in plan electoral sunt inca incerte pentru adversarii lui Basescu, din moment ce Geoana s-a disociat oarecum de poveste, declarand: „Nu comentez chestiuni de acest gen, nu imi plac. Nu imi place tonalitatea in care a mers aceasta campanie, aceasta problema este o problema pe care vor trebui sa o comenteze cei care sunt implicati. Eu nu stiu de unde provine acest film si nici nu ma intereseaza. [...] In aceasta poveste nu pot sa ma pronunt, pentru ca viitorul presedinte va trebui sa aiba credibilitate, iar intrarea in aceasta mocirla nu face bine nimanui”. Cu alte cuvinte, a mutat problema in bratele presei si ale lui Patriciu, mai ales ca tocmai a iesit la iveala povestea in care Geoana insusi a fost implicat intr-o bataie pentru o casa, bataie in care se pare ca ar fi avut de suferit si un minor. Domnului Geoana i-a convenit difuzarea filmului cu Basescu si si-a frecat manutele doua zile, dar acum nu mai vrea mocirla, acum vrea campanie pozitiva.

Multi s-au intrebat de ce a iesit insusi Dinu Patriciu cu aceasta poveste, in loc s-o lanseze prin intermediul presei prietene. Am citit pareri ca omul de afaceri a iesit cu aceasta chestiune pur si simplu din prostie, fara sa-si dea seama ca submineaza efectul demersului. Eu cred ca a facut-o din vanitate, dar si din dorinta de a-si securiza influenta ulterioara. Fiind atat de sigur ca filmuletul il va termina pe Basescu, a vrut sa fie in masura sa-si aroge meritul succesului. Vrea si sa se protejeze, sa nu fie dat la o parte dupa ce se castiga prajitura. E important sa-i poata bate ulterior obrazul lui Geoana: „eu te-am facut Presedinte”, cu amenintarea nerostita „tot eu pot sa te omor. Daca am reusit sa-l termin pe Basescu, apoi cu tine va fi floare la ureche”.

Daca Basescu iese Presedinte, Patriciu stie ca planurile lui sunt duse pe apa sambetei, chiar in eventualitatea cooptarii liberalilor la guvernare. Daca Basescu e reales, frica tuturor parlamentarilor de anticipate va face ca un guvern propus de acesta sa treaca. Cu liberali sau nu in el, acel guvern nu i-ar fi prieten domnului Patriciu si el stie asta.

Lupta lui Patriciu e pe viata si pe moarte si e dispus la orice. Ca un mare strateg, si-a spus „Alea jacta est” si a trecut Rubiconul. In incrancenarea sa, a lui Voiculescu si a lui Vantu nu e nici simpla implicare ideologica, nici grija pentru tarisoara si nici nu mai e doar interes economic: eu vad acum si frica si ura. Si nu pot sa nu ma intreb: de ce?

sâmbătă, 21 noiembrie 2009

Confruntarea Basescu-Geoana-Antonescu sau despre frumusetea faptei de a nu face

Cum stim toti, miza mare a acestei confruntari a fost numele celui de-al doilea finalist, pe langa Basescu. Din aceasta perspectiva, Crin Antonescu avea de jucat o carte decisiva pentru a intra in turul al doilea. Din pacate pentru D-sa, desi a incercat cateva lovituri pe neasteptate, nu cred ca a reusit. Nu l-au ajutat nici timbrul vocii, nici contracandidatii, care si-au pazit pozitiile cu strasnicie, stand pe voturi ca dracul pe comoara.

Pe scurt, rezumatul ar fi, in opinia mea, acesta:
- Basescu a inceput prudent, cam prea prudent pentru a reusi sa puncteze la impresia artistica, apoi s-a aratat din ce in ce mai consistent si a terminat sigur pe el. In interventiile ulterioare si-a explicat pozitia strategica si a declarat ca abia in turul al doilea va fi "liber pe tot terenul".
- Antonescu a inceput spectaculos prin atacul la Geoana, a incercat sa-i scoata pe ceilalti din ritm de cate ori a putut, dar a sfarsit dezamagind prin lipsa de substanta.
- Geoana a parut indopat cu sfaturi si informatii, a fost constant, dar oarecum mediocru, pe durata confruntarii si a terminat dand, surprinzator si neprovocat, cu mucii in fasole.

Temele dezbaterii au fost convenite cu staff-urile si, ca atare, cunoscute de candidati. De aceea, cele mai relevante episoade au fost, pentru mine, cele in care s-au pus intrebari care nu erau cunoscute de participantii la dezbatere si care i-au pus in situatia de a improviza. Aici au fost pe cont propriu si tot aici s-a vazut diferenta de calibru.

Prima secventa a fost cea in care Robert Turcescu le-a cerut celor trei sa dea numele unui personaj public al zilelor noastre pe care-l considera un reper de moralitate. Intrebarea i-a luat, evident, prin surprindere si chiar i-a pus in dificultate pe candidati.

Traian Basescu a fost oarecum dezavantajat, fiind primul care a trebuit sa raspunda, dar s-a descurcat bine, indicand-o pe sotia sa. Doamna Basescu chiar are o imagine publica buna, este considerata o persoana decenta, discreta si care da dovada de eleganta in comportament. In plus, raspunsul lui Traian Basescu a trimis inspre valori precum familia, compatibile cu afilierea ideologica a presedintelui si in antiteza cu barfele care circula pe seama lui. Pe scurt, a fost un raspuns care le-a inchis gura criticilor. Calculul electoral din spatele raspunsului probabil ca a existat, dar s-a facut fulgerator si a fost subtil.

In schimb, in raspunsurile lui Mircea Geoana si Crin Antonescu calculul electoral a fost evident, cel mai mult la presedintele PSD, care l-a indicat pe patriarhul Romaniei, intr-un mod neconvingator si chiar, imi permit sa spun, populist. Nu stiu daca efectul electoral a fost, pana la urma, cel scontat.

Crin Antonescu a incercat sa fie original si a reusit, dar intr-un mod riscant. Probabil ca a cautat rapid ceva care sa fie pe placul tinerilor, care fac parte din electoratul sau tinta. Insa varianta aleasa a fost cel putin discutabila. A spune ca Tudor Chirila, cu viata lui ... tumultuoasa (ca sa nu spun mai mult), reprezinta un reper de moralitate este cam prea de tot.

Celalalt moment important a fost intrebarea-surpriza a moderatorului. Fiecare candidat a trebuit sa prezinte o fapta frumoasa pe care a facut-o.

Cazul ales de Basescu nu mi s-a parut extraordinar, dar a fost in regula, era in mod cert real si a avut toate elementele pentru a fi apreciat de romani: fost camarad mort, copil, botez, flori la mormant.

Crin Antonescu s-a descurcat binisor, raspunzand ca n-a parasit pe nimeni in viata publica sau privata.

In schimb, raspunsul lui Mircea Geoana a fost socant: "Nu am dat-o pe soacra-mea afara din casa". Auditoriul a izbucnit in hohote de ras, in timp ce pe fetele unora dintre pesedisti s-a citit pentru cateva momente stupoarea. Ce o fi vrut sa spuna Geoana, numai el stie. Poate ca a fost o incercare de a para anumite acuzatii care i s-au adus in trecut in legatura cu soacra sa, Margareta Costea, referitor la scandalul cumpararii unei case de la RAAPPS. Altii au mers mai adanc, cineva sustinand ca Geoana a vrut, de fapt, sa-l atace pe Antonescu, facand o aluzie la faptul ca acesta si-a dat fosta soacra afara din casa, dupa ce s-a recasatorit. Mi se pare de-a dreptul paranoica cea de-a doua varianta, dar, orice ar fi vrut sa spuna Mircea Geoana, ideea e ca am inteles inca o data de ce l-a definit Ion Iliescu asa cum a facut-o. Cum altfel sa-i spui unui om care isi da, din senin, un autogol? Desi pare o imposibilitate fizica, am constatat in seara asta ca este perfect posibil sa-ti dai singur un cap in gura. Nu mai bine spunea el ca a ajutat o batranica sa treaca strada?

Remarcabil in legatura cu acest episod este un alt lucru, pe care nu stiu daca l-a mai observat cineva. Si Geoana si Antonescu si-au definit faptele bune prin ceva ce nu au facut. O abordare interesanta... Abia acum am realizat ca si eu am facut multe fapte frumoase in viata: nu am omorat si nici nu am violat pe nimeni!

marți, 17 noiembrie 2009

Alegerile, ca o clisma

Nu mai poate omul sa deschida televizorul linistit, ca din cutiuta fermecata se revarsa in casele noastre puhoaie de dezvaluiri, inregistrari, scenarii, declaratii bazate pe surse fantomatice, fire rosii impletite cu grosiere cusaturi cu ata alba... Vidanjori cu vocatie si fini cunoscatori ai naturii umane pana la epiglota ne servesc zilnic adevaruri gri amestecate cu minciuni fosforescente, sondaje de opinie contrastante, zoaie si duhori... Cine mai poate gasi grauntele de adevar in aceasta masa pestilentiala?

Procurori dati afara, santajisti cu pretentii de onorabilitate, paranormali care scad pulsul de la distanta, analisti vopsiti in toate culorile curcubeului, arabi invizibili, hoti care striga "hotii!" din toti bojocii si fosti sau viitori locatari ai asezamantului cultural de la Spitalul Socola ne baga degetul in ochi, seara de seara, din ecranele televizoarelor. Apar din nestiute catacombe sau din virtuale pliuri intestinale tot felul de indivizi care ne ingheata sangele-n vine, fiecare promitandu-ne o dezvaluire mai mare si o eliberare mai a dracului. Apocalipsa electorala are si ea cavalerii ei, nu?

In acest crancen exercitiu de defecare nationala nu mai ramane nimic nescos la suprafata, nespus, neanalizat, nebanuit de groaznice malversatiuni. Scremetele rasuna pe plaiurile mioritice, dar ele nu ingrijoreaza pe nimeni, ci, dimpotriva, sunt atent masurate si inregistrate cu acribie, precum cutremurele, in grafice ale ratingurilor si trenduri in sondaje.

Se spune tot ce stiu sau ce viseaza unii, se speculeaza tot, se aduc toate inregistrarile din seifuri, se scot toate dovezile din dosare, se si inventeaza probe daca e nevoie. Detinatori de secrete reale sau plasmuite din toata tara, uniti-va! Hai la lupta cea mare, acum e momentul sa scoateti tot!

Dupa ce se va alege presedintele si vom strange toata mizeria, ce va mai ramane? The Day After va fi, probabil, un mare vid: niciun element mic de santaj, nicio cheita de strans bijuterii nu se va mai gasi o vreme prin sertarase, toate vor fi fost folosite. Vom fi goi-goluti pe dinauntru si vom avea o perioada de acalmie, traind cu iluzia ca suntem mai curati - mai uscati, pana cand tara va acumula noi dejectii si scenaristii de serviciu isi vor fi odihnit putin neuronii, gata pentru viitoarea cruciada si pentru viitorul "dusman al democratiei", oricine si oriunde ar fi el.

Credeati ca e un simplu exercitiu electoral in care ne alegem presedintele? Gresit! Se elibereaza matele natiunii.

sâmbătă, 14 noiembrie 2009

Cine a pierdut in confruntarea Basescu-Antonescu?

Raspunsul meu este: Mircea Geoana. In rest, in termeni de eficienta electorala, dezbaterea de la Cluj mi s-a parut un joc win-win pentru ambii participanti.

Crin Antonescu a obtinut puncte in principal pentru faptul ca:
- a reusit sa apara in confruntare directa cu favoritul cursei, asediind astfel pozitia lui Geoana (pe care l-a atacat si direct), confirmand astfel o imbunatatire a strategiei pentru finalul campaniei;
- a avut o prestatie in general buna.

Traian Basescu a obtinut puncte in principal pentru ca:
- l-a pus, prin prezenta sa la dezbatere, intr-o pozitie inconfortabila si usor ridicola pe Geoana;
- a dominat simbolic dezbaterea, el fiind, indubitabil, centrul de greutate al acesteia;
- a dat senzatia ca e sigur pe el, ca stie ce vrea si ca are un proiect.

Pe fond, dezbaterea in sine nu cred ca a adus o modificare consistenta a raporturilor de forte. Probabil ca votantii lui Crin Antonescu vor spune ca el a castigat, pe cand cei ai lui Traian Basescu ca el a fost castigatorul. Simpatizantii celor doi candidati vor fi incantati de momentele in care favoritul lor a atacat si vor face abstractie de loviturile reusite ale adversarului. Pe scurt, cele doua grupe de electorat se vor duce linistite la culcare cu gandul: "A fost bunisor si celalalt, dar ce i-a tras-o Basescu/Antonescu lui Antonescu/Basescu cu acea chestie!". Insa electoratul lui Geoana se simte probabil usor frustrat in acest moment, favoritul sau fiind in afara jocului.

Mai mult, cu toate intepaturile pe care si le-au aplicat participantii, senzatia generala a fost ca parca s-au menajat totusi. In schimb, mult-trambitata majoritate PSD-PNL-UDMR nu a prea mai parut de actualitate.

In incheiere, cred ca toti cei trei candidati principali aveau nevoie de aceasta dezbatere: Traian Basescu pentru a-l lasa pe Mircea Geoana in offside si pentru a-si reafirma in fata simpatizantilor imaginea de om curajos si invingator, Crin Antonescu pentru a se repozitiona fata de Mircea Geoana si pentru a-si incuraja simpatizantii ca e inca in carti pentru turul al doilea, iar Mircea Geoana pentru a arata ca nu e un om slab si pentru a se dovedi coerent cu afirmatia ca vrea o confruntare cu Basescu oricand si oriunde. Dintre cei trei, doar Geoana si-a ratat obiectivele astazi, dar probabil ca va incerca sa recupereze teren in urmatoarele zile.

miercuri, 11 noiembrie 2009

Vesti bune si vesti rele pentru principalii candidati la prezidentiale

- Vestea buna pentru Traian Basescu: Intensa campanie negativa de presa impotriva lui Basescu nu pare sa fi dat rezultate notabile si sa fi inclinat decisiv balanta. In schimb, in ultimele zile campania pe Internet a sustinatorilor sai s-a imbunatatit, campania "Televizorul presedinte" pare sa aiba succes, iar incepand cu saptamana aceasta a inceput un proces de echilibrare a fortelor si in ceea ce priveste celelalte mijloace de comunicare in masa.

- Vestea rea pentru Traian Basescu: In ultima perioada a pierdut o parte din sprijinul pe care-l avea de la anumite categorii (importante din punct de vedere simbolic, nu neaparat cantitativ): mediul universitar si capitala, unde nu mai sta asa de bine ca in trecut.

- Vestea buna pentru Mircea Geoana: Aproape toate sondajele date publicitatii confirma faptul ca Geoana va intra in turul al doilea, alaturi de Traian Basescu. Partidul dlui Geoana, initial mai putin mobilizat, a revenit la sentimente mai bune si a trecut la sustinerea consistenta a candidatului propriu.

- Vestea rea pentru Mircea Geoana: Pe fondul unei opulente publicitati stradale a PSD si a "linsajului mediatic" practicat impotriva lui Basescu, teoria dictaturii basesciene si a pericolului pentru democratie, principala si cam singura tema de campanie a lui Geoana, devine, de la zi la zi, din ce in ce mai putin credibila.

- Vestea buna pentru Crin Antonescu: Din pacate pentru el, nu prea exista nicio veste buna pentru dl Antonescu in ultimele zile. Singurul lucru favorabil ar fi faptul ca nu prea il ataca niciunul dintre ceilalti competitori importanti (desi nu sunt sigura ca asta e de bine pentru el).

- Vestea rea pentru Crin Antonescu: Devine tot mai vizibil ca nici el insusi nu prea mai crede, cel putin in acest moment, in posibilitatea de a intra in turul al doilea.

Stirile politice ale ultimelor zile

In aceasta perioada fierbinte, exista o multitudine de stiri care inunda zilnic piata si se bat pentru o farama de atentie in mintea romanilor. Intr-un demers al carui subiectivism il recunosc si il asum, iata care au fost, pentru mine, cele mai importante stiri din ultimele zile de campanie:

- Stirea nr.1: intrarea parlamentarilor in concediu. Desi PDL a incercat sa se opuna, parlamentarii au intrat in concediu fara plata, reusind astfel sa amane supunerea la vot a Cabinetului Liviu Negoita, moment in care unii parlamentari ar fi avut de ales intre respectarea deciziei de la partid si asumarea riscului de a ajunge mai tarziu la anticipate. Consecinta importanta: nu se poate vota deocamdata nici bugetul pe 2010 (de altfel, aceasta consecinta a fost unul dintre motivele care m-au determinat sa acord un loc de frunte stirii).

- Stirea nr. 2: lipsa de echidistanta a presei. Mircea Toma a confirmat ca, asa cum reiese din monitorizarile de presa, exista intr-adevar un linsaj mediatic la adresa lui Traian Basescu. Spre deosebire de alte declaratii ale dlui. Toma, aceasta nu a fost, pana acum, aproape deloc mediatizata pe principalele canale de comunicare.

- Stirea nr. 3: declaratia lui Crin Antonescu. Acesta a afirmat ca in turul al doilea, in ipoteza unei confruntari intre Basescu si Vadim Tudor, l-ar vota pe Vadim, iar intre Basescu si Becali l-ar vota pe Becali.

- Stirea nr. 4: publicarea inregistrarii discutiei intre Sorin Rosca Stanescu, Bogdan Chireac si seful ANI. Felul in care doi jurnalisti cunoscuti discuta cu un functionar important al statului pune, inca o data, serioase semne de intrebare asupra deontologiei asa-numitilor formatori de opinie. Felul in care presa reflecta acest subiect e si el un subiect in sine.

Declaratiile saptamanii:

Mircea Geoana (in campanie electorala, catre o femeie dintr-o piata): "Mai bine aţi da subvenţii la agricultori cu guvernul ăsta al vostru. Aţi nenorocit agricultura!" (Si apoi printre dinti, pentru a fi auzit numai de cel care ii era alaturi, primarul PSD Gheorghe Nichita) "Nemernicii dracului!"

Traian Basescu (ca raspuns la exprimarea unei opinii ca că nu ar avea dreptul de a dizolva Parlamentul dacă obţine un nou mandat, pe motiv ca ar trebui reinceputa numaratoarea guvernelor respinse de Parlament): "Nu se resetează nimic, e ca în natură: nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se transformă. Ori într-un guvern, ori în alegeri anticipate".

luni, 9 noiembrie 2009

Demagogia bunului-simt: crinul si tribunul

Dezamagire crunta pentru cei care chiar sperau la o revolutie a bunului-simt in Romania!

E adevarat ca eu am fost de la inceput mai sceptica asupra faptului ca bunul-simt poate castiga campanii, intr-o tara in care scuipatul de coji de seminte e, uneori, mai des intalnit decat utilizarea batistei de unica folosinta, in care manelele au cucerit aproape tot, de la campusurile studentesti la chiliile manastiresti, in care apa e considerata de multi mai utila in sprit decat combinata cu sapunul, in care televiziunile sunt sufocate de personaje grotesti care poarta, aproape invariabil, si delicatul cognomen "porno", in care pentru fiecare lucru frumos pe care-l intalnim in cale (caci exista, din fericire, si astfel de lucruri) trebuie sa "inghitim" alte doua-trei mizerii care n-au fost teleportate aici de extraterestri si nici aduse de niste hoarde de barbari dornici sa ne porcaiasca noua raul si ramul.

Asadar, eu nu aveam asteptari atat de mari si ca atare nu am nici deziluzii pe masura. Dar stiu ca erau multe persoane, in special tineri, care chiar sperau mult de la candidatul PNL, dl. Crin Antonescu. I-am vazut in actiune pe acesti tineri mai ales in precampanie, cand celelalte partide nu se dezmortisera inca. Liberalii au fost cei mai activi pe Internet in acea perioada. Citeau bloguri, trimiteau comentarii ca furnicutele, votau unde gaseau ceva de votat, isi mareau retelele de prieteni pe Facebook, pe Linkedin, pe hi5 si oriunde gaseau un loc pe care sa-l poata folosi pentru a trimite link-uri catre site-ul lui Crin Antonescu, insigne virtuale, bannere, filmulete etc. Mi-au placut tocmai pentru ca erau atat de dedicati cauzei, am acceptat chiar si entuziasmul cu care o mai dadeau uneori cu bata in balta prin unele comentarii deplasate sau cu greseli puerile de ortografie.

Desi stiam ca nu prea e posibil sa te maturizezi altfel, speram totusi ca toti acesti tineri entuziasti vor fi scutiti cat mai mult timp de momentul trist in care vor simti ca au fost naivi, de momentul in care vor intelege ca nici "ai lor" nu sunt chiar atat de buni, nici "ceilalti" chiar atat de rai. Dar procedeul de calire a otelului presupune si o faza de racire brusca, nu? Ei bine, galeti de apa rece au inceput sa fie turnate peste temperaturile inalte ale entuziasmului sustinatorilor lui Crin Antonescu.

Dupa un moment foarte bun al liderului PNL (cel cu propunerea lui Iohannis si inhamarea PSD-ului la aceeasi caruta), au urmat prestatii destul de neconvingatoare: strategii indoielnice, atacuri indecise si imprastiate, discursuri fie lancede, fie de o agresivitate fortata si care nu-i sedea bine, dar, mai presus de orice, o lipsa de coerenta a campaniei liberalilor cu mesajul general al acesteia: Romania bunului-simt.

Ei bine, mie nu mi s-a parut deloc de bun-simt declaratia recenta a lui Ludovic Orban, care a spus ca pe Basescu il voteaza alcoolicii, tiganii si prostituatele. Marturisesc faptul ca mie imi era simpatic dl. Orban, chiar si in momentele in care nu avea o imagine publica prea buna. Tin minte ca ma mai si contraziceam pe aceasta tema cu unii amici care nu puteau sa-l suporte. Nu mi-a placut deloc linsajul mediatic la care a fost supus dl. Orban cu ocazia unui nefericit accident auto, de care unii profitau pentru a-l jigni, spunand ca ar fi un betiv. Tocmai de aceea nu ma asteptam ca dumnealui sa se comporte acum in acest fel. E bine, cel putin, ca dl. Antonescu s-a delimitat de aceasta declaratie.

Nu mi s-a parut chiar asa o dovada de bun-simt nici ca dl. Crin Antonescu, intrat in Parlament la redistribuire, de pe locul al doilea in colegiu, sa se ratoiasca la o persoana desemnata pentru a forma un cabinet si care urma o procedura constitutionala, spunandu-i ca nu are ce cauta in Parlament. Domnule Antonescu, nu e doar Parlamentul dumneavoastra!

Dar asta n-ar fi nimic pe langa ce mi-a fost dat sa aud sambata la Realitatea, la emisiunea lui Robert Turcescu. Dupa o prima parte de interviu destul de buna si echilibrata, dl. Antonescu a afirmat ca in turul al doilea ar vota cu oricare dintre contracandidatii lui Traian Basescu. Inclusiv cu Vadim Tudor?, l-a intrebat moderatorul. Inclusiv, a raspuns dl. Antonescu. Inclusiv cu dl. Becali? Inclusiv, a venit din nou raspunsul, mai rece ca gheata. Daca dl. Antonescu ar fi fost nervos, intr-o confruntare cu vreun adversar, si ar fi scapat porumbelul in toiul unui scandal, as fi putut sa inteleg si sa nu blamez. Pana la urma, oricine poate gresi, luat de val. Dar pe mine m-a inspaimantat faptul ca dl. Antonescu era perfect calm si rational.

M-am gandit atunci ca printre sustinatorii domniei sale probabil ca sunt si multi dintre cei care in 2000 l-au votat, cu inima stransa si manuta moale, pe Ion Iliescu, doar ca nu cumva sa iasa Vadim. Stiu ca unii isi amintesc si acum de acel moment ca de unul dintre cele mai neplacute din viata lor de cetateni. Iar acum vine domnul Crin Antonescu si ne spune ca, intr-o (din fericire improbabila) conjunctura in care Vadim ar ajunge din nou in turul al doilea, de data aceasta ar trebui sa-l votam, doar ca sa nu iasa Basescu presedinte. Curat revolutie a bunului-simt!

joi, 5 noiembrie 2009

Simpla manipulare sau efectele perverse ale campaniei negative?

Azi am avut o surpriza cand am vizitat blogul lui Iosif Buble, jurnalist la Antena 1 si 3, unul dintre cei care il ataca in mod constant pe Traian Basescu.

Sub titlul deloc senzational de "Analiză privind evoluţia candidaţilor la Preşedinţia României", acesta publica un document cu autor necunoscut, dar care, judecand dupa toate semnele, pare a fi o analiza pentru uzul intern al PNL, realizata prin compilarea rezultatelor unor sondaje de opinie. Nu se stie nici cine ar fi facut sondajele respective.

Nu putem avea, asadar, nicio garantie cu privire la autenticitatea documentului, dar, daca este o facatura, nu e in niciun caz opera unui diletant. Sigur, datele introduse pot fi modificate (ba chiar m-ar surprinde foarte mult sa nu fie deloc modificate), dar toata analiza pare facuta cu o oarecare atentie fata de detalii.
















Pe fond, din document reiese ca dl. Crin Antonescu are sanse reale sa intre in turul al doilea, fiind ba imediat in spatele, ba imediat in fata dlui. Mircea Geoana. Mai mult, dl. Antonescu apare ca fiind singurul care ar avea potential sa-l bata pe Traian Basescu in turul al doilea. Avand in vedere ca documentul include si recomandari explicite pentru Crin Antonescu, acesta fiind prezumtivul beneficiar, n-ar fi nimic surprinzator pana aici.












































Surpriza apare cand citim rezultatele pentru Traian Basescu. Spre deosebire de majoritatea sondajelor care se dau publicitatii si care, cu mici exceptii, il dau pe acesta de-abia depasind procentajul de 30%, in aceasta analiza dl. Basescu apare gravitand in jurul cifrei de ... 40%, iar trendul, incepand de pe 6 octombrie pana pe 2 noiembrie, este de crestere!!!

Un moment notabil pe grafic il reprezinta jumatatea lunii octombrie, dupa motiunea de cenzura, atunci cand s-a venit prima oara cu varianta Klaus Iohannis. In acele momente apare ca dl. Basescu ar fi avut o scadere de peste 2 procente, recuperata imediat in perioada urmatoare, in timp ce dl. Antonescu i-ar fi "luat fata" dlui. Geoana. Pare credibil, nu? Eroarea strategica a lui Mircea Geoana a fost remarcata de multa lume (inclusiv de mine) in acele zile.

Un alt moment special pare sfarsitul lunii octombrie, cand, dupa o crestere constanta a lui Traian Basescu, acesta scade brusc pe 30 octombrie aproape 3 procente (2,8%), in timp ce Geoana creste 3 procente. Explicatia posibila ar fi episodul din data de 29 octombrie, cu acuzarea Presedintelui de "pre-frauda", prezentat pe larg de toate televiziunile. Peste 2-3 zile trendul pare sa fi revenit insa la cel anterior, adica Traian Basescu a inceput sa creasca usor, iar Mircea Geoana - sa scada.

Alta parte interesanta din document este cea care contine concluziile si recomandarile. In acea pagina se spune ca electoratul lui Crin Antonescu este, totusi, foarte volatil (in termeni populari, nu prea te poti baza pe el, pentru ca isi poate schimba rapid parerile si optiunile), ca Geoana este intr-un usor recul, ca Basescu se mentine la cote inalte si ca intentia de participare la vot a populatiei este in crestere.

















Cred ca jurnalistul de la Antene care a lansat acest document este ori extrem de corect (hmmm... citind alte postari si comentarii ale sale, nu cred ca il putem banui de acest ...viciu), ori atat de dornic de a-l sustine pe Crin Antonescu, incat adopta masuri disperate. Cum altfel s-ar putea numi un act de a aduce in spatiul public o posibila dovada ca Basescu este in crestere, cu toata campania asidua impotriva sa dusa de institutia de presa la care lucreaza jurnalistul mentionat? Singurul efect notabil al acestei agitatii din mass-media pare a fi interesul crescut pentru alegeri si o posibila crestere a ratei de participare la vot, lucru care, daca am aflat eu corect din niste sondaje anterioare campaniei, cica l-ar favoriza taman pe Traian Basescu.

Exista atata "zgomot de fond" in perioada asta, incat e dificil se separi graul de neghina. Sa fie oare acest document una dintre obisnuitele facaturi care se arunca pe piata in campanie? Dar ce interes ar putea avea un om care il critica acerb pe Traian Basescu sa sustina ca acesta este in crestere? Nu cumva asistam oare, invers, la efectele perverse ale campaniei negative?

In cel de-al doilea caz, ar fi un subiect de maxim interes pentru toti specialistii romani in marketing electoral, caci cercetarile facute pana acum se refera mai mult la Statele Unite si chiar si acelea se cam contrazic intre ele. Eu, una, astept confirmarea sau infirmarea ipotezelor in ziua de 22 noiembrie.

P.S.: M-am mai uitat o data pe prezumtivele cifre din turul I si am observat ca in momentul de scor maxim (41,4%) al lui Basescu, pe 28-29 octombrie, acesta avea cu 1,2 procente mai mult decat Geoana si Antonescu la un loc. Daca acest sondaj ar fi cat de cat apropiat de adevar s-ar explica cateva lucruri...

miercuri, 4 noiembrie 2009

Guvernul Blaga

Am facut o analiza a optiunilor strategice pe care le are Traian Basescu dupa caderea Guvernului Croitoru si am ajuns la concluzia ca varianta cea mai avantajoasa pentru el, in termeni electorali, ar fi sa-l nominalizeze, dupa consultari rapide cu partidele, pe Vasile Blaga.

Nu o sa redau aici toata analiza, fiindca e prea lunga pentru un blog, dar o sa mentionez cateva dintre argumentele pe care s-ar putea baza aceasta optiune:

- Vasile Blaga ar corespunde declaratiei anterioare a lui Basescu ca, in ipoteza respingerii Guvernului Croitoru, va veni cu o nominalizare politica de la partidul cu cele mai multe mandate (PDL).
- Blaga a reusit sa obtina avizul favorabil in Comisia parlamentara, fiind votat chiar si de catre unii dintre cei care anuntasera ca nu vor vota Guvernul Croitoru, lucru care poate fi invocat public ca argument.
- Teama de alegeri anticipate (daca se respinge o a doua propunere de guvern si daca Basescu va fi reales) i-ar putea face pe multi parlamentari, mai ales pe cei care au obtinut mandatul la redistribuire, sa voteze pentru a doua nominalizare.
- Traian Basescu l-ar sacrifica (temporar) pe Emil Boc, pentru a evita noi acuzatii ca sfideaza Parlamentul, dar si pentru a se detasa de eventualele nemultumiri pe care le-ar avea unele categorii fata de Guvernul Boc, beneficiind, macar partial, de linistea sociala pe care populatia este de obicei dispusa sa o acorde unui nou cabinet.
- In conditiile crizei economice, dar si a ingrijorarii crescande fata de o eventuala pandemie cu gripa noua, numirea unui prim-ministru cu o imagine de om puternic, autoritar si sigur pe el ar putea fi perceputa favorabil de populatie.
- Zvonurile ca Basescu nu l-ar agrea prea mult pe Blaga, tocmai pentru ca il considera incomod, ar putea actiona, alaturi de teama de anticipate, ca factor stimulator pentru obtinerea de voturi in Parlament in favoarea lui Blaga de la celelalte partide.
- Alte variante posibile din partea PDL, cum ar fi Monica Macovei, sunt considerate, prin comparatie, mult mai dezagreabile de catre establishmentul politic, dar acceptate mai greu si de catre partea conservatoare a populatiei din Romania.
- In comparatia pe care ar face-o, in forul interior, intre Blaga si Iohannis, este posibil ca majoritatea populatiei sa-l considere mai potrivit pentru functia de prim-ministru pe Blaga (are anvergura politica mai mare si o personalitate mai accentuata, a beneficiat in timp de mai multa expunere si, ca atare, are mai multa notorietate, a detinut functii executive inalte la nivel national, da senzatia ca ar tine mai bine lucrurile sub control in vremuri de criza).
- Vasile Blaga pare ilustrarea prototipului de ardelean serios, fapt care ar putea sa atraga voturi suplimentare pentru Basescu din Ardeal, acolo unde Crin Antonescu incerca sa cucereasca electorat (si Boc este ardelean, dar nu parea la fel de reprezentativ pentru regiune ca Blaga).
- Tandemul Basescu-Blaga, care are coerenta politica si imagistica, ar putea fi mai atractiv pentru electorat decat un ipotetic tandem Geoana-Antonescu (acesta din urma nici nu e real, cei doi fiind in fapt competitori, dar asa pare pentru multi alegatori, din cauza asumarii unei lupte comune de infrangere a lui Basescu si de impunere a unui prim-ministru).

Pareri? Pariuri?

marți, 3 noiembrie 2009

Batalia sondajelor continua

Ca si cum nu se bateau destul cap in cap sondajele de opinie date publicitatii pana acum, am gasit pe un blog rezultatele unui nou sondaj, care poarta semnatura Gallup (sper sa nu fie o fumigena; in caz contrar, ar trebui sa sara Gallup sa dezminta).

Dupa datele din acest sondaj, realizat in perioada 31.10-2.11.2009, clasamentul ar fi:
1. Traian Basescu - 32,5%
2. Mircea Geoana - 21,5%
3. Crin Antonescu - 21,5%
4. Sorin Oprescu - 11%
5. C.V.Tudor - 6%
6. Gigi Becali - 5%
7. Kelemen Hunor - 2,5%

Sursa: Blogul lui Codrin Scutaru

Si-a revenit lupul!

Scriam, acum vreo doua saptamani, un text care se intitula "A innebunit lupul?". In acea postare imi manifestam surprinderea pentru cateva erori strategice ale PSD si ale candidatului sau, Mircea Geoana, care acceptase pozitia de vioara a doua in fata lui Crin Antonescu.

Intre timp, vad ca Mircea Geoana a inteles ca era intr-o fundatura si a schimbat strategia. Nu prea mai aud nicio vorbulita dinspre PSD referitoare la Klaus Iohannis, singurii care il mai mentioneaza pe acesta fiind liberalii, dar parca nici ei nu mai au aceeasi tragere de inima. Este adevarat ca maine se voteaza in Parlament Guvernul Croitoru si este posibil sa mai apara, sporadic, si referiri la Iohannis. Dar cred ca e clar pentru toata lumea ca Iohannis nu mai constituie o tema importanta de adus pe agenda publica, cel putin nu pentru PSD.

Intre timp, masinaria de partid pro-Geoana pare sa intre, incet dar sigur, in ritm (iar PSD se pricepe bine la campanii electorale, nimic de zis). Sondajele in care Geoana s-a distantat de Crin Antonescu inunda aproape zilnic agentiile de presa, ba unele il dau chiar castigator in fata lui Basescu.

Pe de alta parte, Crin Antonescu a inteles, se pare, ca a trecut momentul sau de glorie cand l-a surclasat pe Geoana, cu ocazia numirii unui nou prim-ministru si incearca sa recupereze teren, criticandu-l si pe liderul PSD. Totusi mi se pare ca echipa PNL nu s-a decis inca daca sa mearga pe strategia atacarii celui care detine functia si e plasat, in aproape toate sondajele, primul, adica Traian Basescu, sau sa-l atace pe adversarul direct pentru intrarea in turul al doilea, adica pe Mircea Geoana. Pana la urma, orice alianta formala sau informala ar face cu PSD, liberalii stiu ceea ce stie toata lumea: in turul al doilea nu vor intra cei doi lideri impotriva actualului presedinte al tarii, ci unul singur contra lui Basescu.

Revenind la tema Mircea Geoana, mi se pare corect sa remarc nu numai greselile, ci si deciziile strategice bune pe care le ia fiecare competitor. De aceea, e normal sa recunosc faptul ca "lupul" pare sa-si fi revenit putin in fire.