marți, 17 noiembrie 2009

Alegerile, ca o clisma

Nu mai poate omul sa deschida televizorul linistit, ca din cutiuta fermecata se revarsa in casele noastre puhoaie de dezvaluiri, inregistrari, scenarii, declaratii bazate pe surse fantomatice, fire rosii impletite cu grosiere cusaturi cu ata alba... Vidanjori cu vocatie si fini cunoscatori ai naturii umane pana la epiglota ne servesc zilnic adevaruri gri amestecate cu minciuni fosforescente, sondaje de opinie contrastante, zoaie si duhori... Cine mai poate gasi grauntele de adevar in aceasta masa pestilentiala?

Procurori dati afara, santajisti cu pretentii de onorabilitate, paranormali care scad pulsul de la distanta, analisti vopsiti in toate culorile curcubeului, arabi invizibili, hoti care striga "hotii!" din toti bojocii si fosti sau viitori locatari ai asezamantului cultural de la Spitalul Socola ne baga degetul in ochi, seara de seara, din ecranele televizoarelor. Apar din nestiute catacombe sau din virtuale pliuri intestinale tot felul de indivizi care ne ingheata sangele-n vine, fiecare promitandu-ne o dezvaluire mai mare si o eliberare mai a dracului. Apocalipsa electorala are si ea cavalerii ei, nu?

In acest crancen exercitiu de defecare nationala nu mai ramane nimic nescos la suprafata, nespus, neanalizat, nebanuit de groaznice malversatiuni. Scremetele rasuna pe plaiurile mioritice, dar ele nu ingrijoreaza pe nimeni, ci, dimpotriva, sunt atent masurate si inregistrate cu acribie, precum cutremurele, in grafice ale ratingurilor si trenduri in sondaje.

Se spune tot ce stiu sau ce viseaza unii, se speculeaza tot, se aduc toate inregistrarile din seifuri, se scot toate dovezile din dosare, se si inventeaza probe daca e nevoie. Detinatori de secrete reale sau plasmuite din toata tara, uniti-va! Hai la lupta cea mare, acum e momentul sa scoateti tot!

Dupa ce se va alege presedintele si vom strange toata mizeria, ce va mai ramane? The Day After va fi, probabil, un mare vid: niciun element mic de santaj, nicio cheita de strans bijuterii nu se va mai gasi o vreme prin sertarase, toate vor fi fost folosite. Vom fi goi-goluti pe dinauntru si vom avea o perioada de acalmie, traind cu iluzia ca suntem mai curati - mai uscati, pana cand tara va acumula noi dejectii si scenaristii de serviciu isi vor fi odihnit putin neuronii, gata pentru viitoarea cruciada si pentru viitorul "dusman al democratiei", oricine si oriunde ar fi el.

Credeati ca e un simplu exercitiu electoral in care ne alegem presedintele? Gresit! Se elibereaza matele natiunii.

Un comentariu:

  1. foooarte interesanta analiza...da,de ce nu schimbi canalul?da pe "etno","taraf"..acolo tatz e fericitzi in tzara capitanului....dupa alegeri in viitoru apropiats-ar putea sa ramanem goi sh pe dinafara

    RăspundețiȘtergere