sâmbătă, 14 noiembrie 2009

Cine a pierdut in confruntarea Basescu-Antonescu?

Raspunsul meu este: Mircea Geoana. In rest, in termeni de eficienta electorala, dezbaterea de la Cluj mi s-a parut un joc win-win pentru ambii participanti.

Crin Antonescu a obtinut puncte in principal pentru faptul ca:
- a reusit sa apara in confruntare directa cu favoritul cursei, asediind astfel pozitia lui Geoana (pe care l-a atacat si direct), confirmand astfel o imbunatatire a strategiei pentru finalul campaniei;
- a avut o prestatie in general buna.

Traian Basescu a obtinut puncte in principal pentru ca:
- l-a pus, prin prezenta sa la dezbatere, intr-o pozitie inconfortabila si usor ridicola pe Geoana;
- a dominat simbolic dezbaterea, el fiind, indubitabil, centrul de greutate al acesteia;
- a dat senzatia ca e sigur pe el, ca stie ce vrea si ca are un proiect.

Pe fond, dezbaterea in sine nu cred ca a adus o modificare consistenta a raporturilor de forte. Probabil ca votantii lui Crin Antonescu vor spune ca el a castigat, pe cand cei ai lui Traian Basescu ca el a fost castigatorul. Simpatizantii celor doi candidati vor fi incantati de momentele in care favoritul lor a atacat si vor face abstractie de loviturile reusite ale adversarului. Pe scurt, cele doua grupe de electorat se vor duce linistite la culcare cu gandul: "A fost bunisor si celalalt, dar ce i-a tras-o Basescu/Antonescu lui Antonescu/Basescu cu acea chestie!". Insa electoratul lui Geoana se simte probabil usor frustrat in acest moment, favoritul sau fiind in afara jocului.

Mai mult, cu toate intepaturile pe care si le-au aplicat participantii, senzatia generala a fost ca parca s-au menajat totusi. In schimb, mult-trambitata majoritate PSD-PNL-UDMR nu a prea mai parut de actualitate.

In incheiere, cred ca toti cei trei candidati principali aveau nevoie de aceasta dezbatere: Traian Basescu pentru a-l lasa pe Mircea Geoana in offside si pentru a-si reafirma in fata simpatizantilor imaginea de om curajos si invingator, Crin Antonescu pentru a se repozitiona fata de Mircea Geoana si pentru a-si incuraja simpatizantii ca e inca in carti pentru turul al doilea, iar Mircea Geoana pentru a arata ca nu e un om slab si pentru a se dovedi coerent cu afirmatia ca vrea o confruntare cu Basescu oricand si oriunde. Dintre cei trei, doar Geoana si-a ratat obiectivele astazi, dar probabil ca va incerca sa recupereze teren in urmatoarele zile.

2 comentarii:

  1. Băsescu a pierdut şi prin aluzia la prima soţie a lui Crin Antonescu. Cine ştia de poveste s-a scârbit, cine a aflat de poveste s-a îngreţoşat. Cinismul abject nu poate aduce prea multe voturi...

    RăspundețiȘtergere