miercuri, 11 noiembrie 2009

Stirile politice ale ultimelor zile

In aceasta perioada fierbinte, exista o multitudine de stiri care inunda zilnic piata si se bat pentru o farama de atentie in mintea romanilor. Intr-un demers al carui subiectivism il recunosc si il asum, iata care au fost, pentru mine, cele mai importante stiri din ultimele zile de campanie:

- Stirea nr.1: intrarea parlamentarilor in concediu. Desi PDL a incercat sa se opuna, parlamentarii au intrat in concediu fara plata, reusind astfel sa amane supunerea la vot a Cabinetului Liviu Negoita, moment in care unii parlamentari ar fi avut de ales intre respectarea deciziei de la partid si asumarea riscului de a ajunge mai tarziu la anticipate. Consecinta importanta: nu se poate vota deocamdata nici bugetul pe 2010 (de altfel, aceasta consecinta a fost unul dintre motivele care m-au determinat sa acord un loc de frunte stirii).

- Stirea nr. 2: lipsa de echidistanta a presei. Mircea Toma a confirmat ca, asa cum reiese din monitorizarile de presa, exista intr-adevar un linsaj mediatic la adresa lui Traian Basescu. Spre deosebire de alte declaratii ale dlui. Toma, aceasta nu a fost, pana acum, aproape deloc mediatizata pe principalele canale de comunicare.

- Stirea nr. 3: declaratia lui Crin Antonescu. Acesta a afirmat ca in turul al doilea, in ipoteza unei confruntari intre Basescu si Vadim Tudor, l-ar vota pe Vadim, iar intre Basescu si Becali l-ar vota pe Becali.

- Stirea nr. 4: publicarea inregistrarii discutiei intre Sorin Rosca Stanescu, Bogdan Chireac si seful ANI. Felul in care doi jurnalisti cunoscuti discuta cu un functionar important al statului pune, inca o data, serioase semne de intrebare asupra deontologiei asa-numitilor formatori de opinie. Felul in care presa reflecta acest subiect e si el un subiect in sine.

Declaratiile saptamanii:

Mircea Geoana (in campanie electorala, catre o femeie dintr-o piata): "Mai bine aţi da subvenţii la agricultori cu guvernul ăsta al vostru. Aţi nenorocit agricultura!" (Si apoi printre dinti, pentru a fi auzit numai de cel care ii era alaturi, primarul PSD Gheorghe Nichita) "Nemernicii dracului!"

Traian Basescu (ca raspuns la exprimarea unei opinii ca că nu ar avea dreptul de a dizolva Parlamentul dacă obţine un nou mandat, pe motiv ca ar trebui reinceputa numaratoarea guvernelor respinse de Parlament): "Nu se resetează nimic, e ca în natură: nimic nu se pierde, nimic nu se câştigă, totul se transformă. Ori într-un guvern, ori în alegeri anticipate".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu