joi, 5 noiembrie 2009

Simpla manipulare sau efectele perverse ale campaniei negative?

Azi am avut o surpriza cand am vizitat blogul lui Iosif Buble, jurnalist la Antena 1 si 3, unul dintre cei care il ataca in mod constant pe Traian Basescu.

Sub titlul deloc senzational de "Analiză privind evoluţia candidaţilor la Preşedinţia României", acesta publica un document cu autor necunoscut, dar care, judecand dupa toate semnele, pare a fi o analiza pentru uzul intern al PNL, realizata prin compilarea rezultatelor unor sondaje de opinie. Nu se stie nici cine ar fi facut sondajele respective.

Nu putem avea, asadar, nicio garantie cu privire la autenticitatea documentului, dar, daca este o facatura, nu e in niciun caz opera unui diletant. Sigur, datele introduse pot fi modificate (ba chiar m-ar surprinde foarte mult sa nu fie deloc modificate), dar toata analiza pare facuta cu o oarecare atentie fata de detalii.
















Pe fond, din document reiese ca dl. Crin Antonescu are sanse reale sa intre in turul al doilea, fiind ba imediat in spatele, ba imediat in fata dlui. Mircea Geoana. Mai mult, dl. Antonescu apare ca fiind singurul care ar avea potential sa-l bata pe Traian Basescu in turul al doilea. Avand in vedere ca documentul include si recomandari explicite pentru Crin Antonescu, acesta fiind prezumtivul beneficiar, n-ar fi nimic surprinzator pana aici.












































Surpriza apare cand citim rezultatele pentru Traian Basescu. Spre deosebire de majoritatea sondajelor care se dau publicitatii si care, cu mici exceptii, il dau pe acesta de-abia depasind procentajul de 30%, in aceasta analiza dl. Basescu apare gravitand in jurul cifrei de ... 40%, iar trendul, incepand de pe 6 octombrie pana pe 2 noiembrie, este de crestere!!!

Un moment notabil pe grafic il reprezinta jumatatea lunii octombrie, dupa motiunea de cenzura, atunci cand s-a venit prima oara cu varianta Klaus Iohannis. In acele momente apare ca dl. Basescu ar fi avut o scadere de peste 2 procente, recuperata imediat in perioada urmatoare, in timp ce dl. Antonescu i-ar fi "luat fata" dlui. Geoana. Pare credibil, nu? Eroarea strategica a lui Mircea Geoana a fost remarcata de multa lume (inclusiv de mine) in acele zile.

Un alt moment special pare sfarsitul lunii octombrie, cand, dupa o crestere constanta a lui Traian Basescu, acesta scade brusc pe 30 octombrie aproape 3 procente (2,8%), in timp ce Geoana creste 3 procente. Explicatia posibila ar fi episodul din data de 29 octombrie, cu acuzarea Presedintelui de "pre-frauda", prezentat pe larg de toate televiziunile. Peste 2-3 zile trendul pare sa fi revenit insa la cel anterior, adica Traian Basescu a inceput sa creasca usor, iar Mircea Geoana - sa scada.

Alta parte interesanta din document este cea care contine concluziile si recomandarile. In acea pagina se spune ca electoratul lui Crin Antonescu este, totusi, foarte volatil (in termeni populari, nu prea te poti baza pe el, pentru ca isi poate schimba rapid parerile si optiunile), ca Geoana este intr-un usor recul, ca Basescu se mentine la cote inalte si ca intentia de participare la vot a populatiei este in crestere.

















Cred ca jurnalistul de la Antene care a lansat acest document este ori extrem de corect (hmmm... citind alte postari si comentarii ale sale, nu cred ca il putem banui de acest ...viciu), ori atat de dornic de a-l sustine pe Crin Antonescu, incat adopta masuri disperate. Cum altfel s-ar putea numi un act de a aduce in spatiul public o posibila dovada ca Basescu este in crestere, cu toata campania asidua impotriva sa dusa de institutia de presa la care lucreaza jurnalistul mentionat? Singurul efect notabil al acestei agitatii din mass-media pare a fi interesul crescut pentru alegeri si o posibila crestere a ratei de participare la vot, lucru care, daca am aflat eu corect din niste sondaje anterioare campaniei, cica l-ar favoriza taman pe Traian Basescu.

Exista atata "zgomot de fond" in perioada asta, incat e dificil se separi graul de neghina. Sa fie oare acest document una dintre obisnuitele facaturi care se arunca pe piata in campanie? Dar ce interes ar putea avea un om care il critica acerb pe Traian Basescu sa sustina ca acesta este in crestere? Nu cumva asistam oare, invers, la efectele perverse ale campaniei negative?

In cel de-al doilea caz, ar fi un subiect de maxim interes pentru toti specialistii romani in marketing electoral, caci cercetarile facute pana acum se refera mai mult la Statele Unite si chiar si acelea se cam contrazic intre ele. Eu, una, astept confirmarea sau infirmarea ipotezelor in ziua de 22 noiembrie.

P.S.: M-am mai uitat o data pe prezumtivele cifre din turul I si am observat ca in momentul de scor maxim (41,4%) al lui Basescu, pe 28-29 octombrie, acesta avea cu 1,2 procente mai mult decat Geoana si Antonescu la un loc. Daca acest sondaj ar fi cat de cat apropiat de adevar s-ar explica cateva lucruri...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu