miercuri, 4 noiembrie 2009

Guvernul Blaga

Am facut o analiza a optiunilor strategice pe care le are Traian Basescu dupa caderea Guvernului Croitoru si am ajuns la concluzia ca varianta cea mai avantajoasa pentru el, in termeni electorali, ar fi sa-l nominalizeze, dupa consultari rapide cu partidele, pe Vasile Blaga.

Nu o sa redau aici toata analiza, fiindca e prea lunga pentru un blog, dar o sa mentionez cateva dintre argumentele pe care s-ar putea baza aceasta optiune:

- Vasile Blaga ar corespunde declaratiei anterioare a lui Basescu ca, in ipoteza respingerii Guvernului Croitoru, va veni cu o nominalizare politica de la partidul cu cele mai multe mandate (PDL).
- Blaga a reusit sa obtina avizul favorabil in Comisia parlamentara, fiind votat chiar si de catre unii dintre cei care anuntasera ca nu vor vota Guvernul Croitoru, lucru care poate fi invocat public ca argument.
- Teama de alegeri anticipate (daca se respinge o a doua propunere de guvern si daca Basescu va fi reales) i-ar putea face pe multi parlamentari, mai ales pe cei care au obtinut mandatul la redistribuire, sa voteze pentru a doua nominalizare.
- Traian Basescu l-ar sacrifica (temporar) pe Emil Boc, pentru a evita noi acuzatii ca sfideaza Parlamentul, dar si pentru a se detasa de eventualele nemultumiri pe care le-ar avea unele categorii fata de Guvernul Boc, beneficiind, macar partial, de linistea sociala pe care populatia este de obicei dispusa sa o acorde unui nou cabinet.
- In conditiile crizei economice, dar si a ingrijorarii crescande fata de o eventuala pandemie cu gripa noua, numirea unui prim-ministru cu o imagine de om puternic, autoritar si sigur pe el ar putea fi perceputa favorabil de populatie.
- Zvonurile ca Basescu nu l-ar agrea prea mult pe Blaga, tocmai pentru ca il considera incomod, ar putea actiona, alaturi de teama de anticipate, ca factor stimulator pentru obtinerea de voturi in Parlament in favoarea lui Blaga de la celelalte partide.
- Alte variante posibile din partea PDL, cum ar fi Monica Macovei, sunt considerate, prin comparatie, mult mai dezagreabile de catre establishmentul politic, dar acceptate mai greu si de catre partea conservatoare a populatiei din Romania.
- In comparatia pe care ar face-o, in forul interior, intre Blaga si Iohannis, este posibil ca majoritatea populatiei sa-l considere mai potrivit pentru functia de prim-ministru pe Blaga (are anvergura politica mai mare si o personalitate mai accentuata, a beneficiat in timp de mai multa expunere si, ca atare, are mai multa notorietate, a detinut functii executive inalte la nivel national, da senzatia ca ar tine mai bine lucrurile sub control in vremuri de criza).
- Vasile Blaga pare ilustrarea prototipului de ardelean serios, fapt care ar putea sa atraga voturi suplimentare pentru Basescu din Ardeal, acolo unde Crin Antonescu incerca sa cucereasca electorat (si Boc este ardelean, dar nu parea la fel de reprezentativ pentru regiune ca Blaga).
- Tandemul Basescu-Blaga, care are coerenta politica si imagistica, ar putea fi mai atractiv pentru electorat decat un ipotetic tandem Geoana-Antonescu (acesta din urma nici nu e real, cei doi fiind in fapt competitori, dar asa pare pentru multi alegatori, din cauza asumarii unei lupte comune de infrangere a lui Basescu si de impunere a unui prim-ministru).

Pareri? Pariuri?

4 comentarii:

  1. Crezi ca i-ar placea lui Basexu un guvern Blaga?

    RăspundețiȘtergere
  2. Nu am spus asta si chiar nu am pretentia ca stiu ce ii place si ce nu lui Traian Basescu. Eu am analizat doar care optiune i-ar fi mai convenabila electoral, dintre cele posibile.
    Se zice, e adevarat, ca Blaga n-ar fi chiar varianta sa favorita, dar, asa cum spun si in text, s-ar putea ca tocmai aceste zvonuri sa fie in favoarea nominalizarii lui Vasile Blaga.
    Daca ar fi sa ma avant pe taramul supozitiilor, ma gandesc ca lui T.B. i-ar conveni mult una dintre urmatoarele 2 situatii nu prea probabile: 1) sa accepte Isarescu o nominalizare (greu de crezut, dar cine stie daca nu s-o fi enervat cand a vazut cum a fost tratat dl. Croitoru de PSD si PNL) sau 2) sa se retraga din joc dl. Iohannis de buna voie, caci ar fi greu pentru PSD si PNL sa cada repede de acord asupra unei alte nominalizari comune. Asta da mana cereasca pentru Traian Basescu!
    In fine, se discuta pe piata si despre varianta Tanasescu, dar mie nu mi se pare prea favorabila dlui Basescu, asa ca nu vad de ce ar alege-o.

    RăspundețiȘtergere
  3. sa sti ca nici morti parlamentari nu vor vota guvernu blaga! guvern blaga = zero sanse

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai Johannis chiar ar trebui sa se retraga si e posibil s-o faca. S-a descoperit ca a fost in incompatibilitate si nu mai are voie 3 ani sa fie numit in demnitati publice. Cititi articolul din Evenimentul Zilei, 'Johannis, interzis ca premier':
    http://evz.ro/articole/detalii-articol/874591/Johannis-interzis-ca-premier/

    RăspundețiȘtergere