miercuri, 14 octombrie 2009

A innebunit lupul?

Stau si urmaresc evolutia evenimentelor din ultimele zile si nu-mi vine sa cred cand ma uit la ceea ce face PSD. Pur si simplu nu inteleg cum poate face atatea erori strategice acest partid mare, puternic si candva principalul jucator pe scena politica. Desigur, atunci cand spun "erori" ma gandesc la propriul interes al partidului si candidatului sau la prezidentiale.

Dintre toate eminentele cenusii ale partidului chiar n-a mai ramas nimeni in apropierea lui Mircea Geoana care sa-i arate ca greseste? Sau poate ca domnia sa nu vrea sa asculte?

Intai si-a scos partidul de la guvernare, cazand intr-o capcana extrem de transparenta a PDL-ului sau, ma rog, a lui Traian Basescu. Acesta i-a scos un nebun in fata si PSD-ul s-a grabit sa-l "infulece", fara sa observe ca imediat va ramane fara regina si cu regele in sah. In acest fel, PSD si-a taiat singur accesul la resurse si influenta in teritoriu chiar in pragul declansarii campaniei prezidentiale si, metaforic, craca de sub picioare.

Apoi, realizand probabil ce greseala a facut, Mircea Geoana s-a pus voluntar la remorca PNL si UDMR, raliindu-se la sustinerea unei motiuni de cenzura care, desi incerca sa evite criticarea explicita a PSD, vorbea totusi de o dezastruoasa guvernare la care luase parte, pana in urma cu cateva zile, si PSD. Apoi, incercand sa repare o eroare, PSD s-a avantat fara harta pe un teren mlastinos. Nu spun ca sustinerea motiunii de cenzura a fost neaparat o greseala pentru PSD, dar este oricum un joc riscant, intr-un moment in care nu sunt sigura ca partidul e in cea mai buna forma si cu tot echipamentul din dotare la el.

In fine, motiunea a trecut, dar de aici Mircea Geoana a inceput sa faca erori si mai mari. Liberalii au punctat bine, s-au miscat repede si au venit cu o solutie; buna-rea, dar o solutie: Klaus Johannis. PSD in schimb a parut lipsit de forta, de strategie si efectiv luat pe nepregatite de adoptarea motiunii. Delegatia PSD nici nu s-a prezentat aseara la consultari la Cotroceni, ca si cum asta ar fi un mare act de vitejie. In loc sa se duca acolo si sa prezinte o varianta clara, PSD s-a comportat oarecum pueril.

In cele din urma, PSD n-a reusit decat sa fie a cincea roata la caruta PNL, prezentand situatia cu o satisfactie care nu poate fi sustinuta decat printr-un inexplicabil si subit masochism.

Chiar in timp ce scriu aceste lucruri, am urmarit intalnirea intre Traian Basescu si partide. Cred ca presedintele le-a propus o varianta care va fi aproape imposibil de realizat: un guvern de larga uniune nationala. Daca PSD va merge pe aceeasi linie pe care a mers pana acum, mi se pare greu de crezut ca va accepta aceasta solutie, ca sa nu mai spunem ce scandal ar incepe si cat ar dura negocierea portofoliilor intre atatea partide. Pas cu pas, Traian Basescu isi impinge adversarii intr-un colt de unde nu prea mai exista cale de retragere.

Decizia partidelor, a tuturor partidelor, este grea in acest moment. Pe fondul situatiei atat de fluide, exista posibilitatea unor rasturnari spectaculoase, a unor reveniri suprinzatoare si a unor caderi greu de recuperat. Diferenta intre partide o va face, probabil, calitatea si anvergura politica a liderilor. Iar aceasta diferenta se va deconta repejor la alegerile prezidentiale.

Update, ora 19:54: Un nou sah de la Presedinte
Am urmarit ultima declaratie de presa a lui Traian Basescu, care aproape ca ne-a spus explicit care va fi urmatoarea sa mutare: va nominaliza un prim-ministru propus de PDL, partidul cu cei mai multi parlamentari, cata vreme este aproape exclus ca PSD, PNL, UDMR si grupul minoritatilor (sau macar doua dintre acestea) sa se prezinte cu o alianta consfintita juridic.
Din profilul candidatului ideal prezentat de Presedinte, as paria pe nominalizarea lui Lucian Croitoru, consilierul (si, din cate am inteles, ginerele - update: nu e) lui Mugur Isarescu. Dupa care, asa cum a citat frumos din Constitutie dl. Basescu, il va lasa pe acesta sa incerce sa obtina o majoritate in Parlament. Daca nu va reusi, variantele sunt din nou previzibile.

Un comentariu:

  1. Suntem în mijlocul puhoiului crizei şi unii joacă tango.
    http://www.pntcd-cluj.ro/paul-sorin-tita/blog/luntrasul-dus-cu-pluta

    RăspundețiȘtergere