duminică, 18 octombrie 2009

Batalia pe bunul simt

Aflu astazi ca dl. Crin Antonescu va avea la alegeri sloganul: "România bunului simţ - Crin Antonescu preşedinte". Stiam ca liberalii au folosit inainte sloganul "Romania o schimbam noi toti", dar este o practica destul de uzitata ca adevaratul slogan de campanie sa apara mai tarziu. De aceea n-ar fi o surpriza schimbarea acestuia. Surpriza apare insa atunci cand mergem pe site-ul lui Traian Basescu, la adresa www.basescu.ro, unde gasim... ce vedeti mai jos.
















Stirea cu sloganul lui Crin Antonescu a aparut intai "de pe surse" pe agentiile de presa in ziua de duminica, 18 octombrie. La ora cand am citit informatia, site-ul basescu.ro afisa deja mesajul cu bunul simt. Nu stiu cand s-a facut modificarea, pentru ca nu vizitasem pagina in zilele anterioare, dar se pare ca pe 16 octombrie nu era, caci apare alt continut cached pe google. Pe de alta parte, cand am inceput sa scriu acest articol, pe site-ul lui Crin Antonescu nu aparea niciun indiciu cu privire la noul slogan. In timp ce scriam m-am dus sa fac un printscreen si am constatat ca a aparut pe blogul sau un articol in care dl. Antonescu il acuza pe dl. Basescu de furt de slogan.


















Nu stiu ce s-a intamplat, daca e vorba de un "transfer de informatie" sau de o simpla coincidenta, dar nici macar nu inteleg care e marea smecherie cu sloganul asta, fiindca nu mi se pare chiar asa de bun. A incercat candva si Mugur Isarescu sa castige prezidentialele cu un discurs electoral despre Romania tacuta, mesaj care mergea oarecum in aceeasi directie, si n-a reusit mare lucru.

Update, ora 17:57: Am uitat sa spun ceva. La masa celor care revendica sloganul se pot prezenta, cu cele mai mari sanse de a fi declarati castigatori, si cei de la PETROM, compania avand spoturi cu sloganul "Pentru ca Romania va creste prin bun simt si responsabilitate", in cadrul unei campanii publicitare ce poarta semnatura agentiei Leo Burnett.
Pana la urma, avantajul sloganului disputat ramane unul singur: acela ca se poate transforma usor in contra-sloganul "Huo, nesimtitilor!" :-).

Update, ora 20:56: Pentru ca se vorbeste tot mai mult despre un posibil plagiat in cazul sloganurilor, am facut o verificare minima pe site-ul lui Traian Basescu si am constatat ca primele comentarii de pe forum referitoare la schimbarea site-ului apar de pe 18 octombrie, ora 00:05, adica sambata spre duminica, la miezul noptii, iar incepand cu ora 00:54 apar deja mai multe comentarii ale cititorilor referitoare la bunul simt. Pe de alta parte, din cate stiu discursul lui Crin Antonescu de la Cluj in care acesta i-a chemat pe romani la "revolutia bunului simt" a fost tinut in ziua de duminica, 18 octombrie, zi in care a aparut, ulterior, si stirea cu noul slogan. Pana la urma, cine s-a inspirat de la cine?

10 comentarii:

  1. Ceea ce a facut Basescu este tocmai dovada de lipsa de bun simt.A furat sloganul electoral lansat cu mult timp inainte al principalului contracandidat al sau Crin Antonescu.Cat respect si bun simt poate avea un marinar necioplit care bea mai rau ca un betiv notoriu? Sa fim seriosi..

    RăspundețiȘtergere
  2. Basescu si bunul simt sunt ca vaca si baletul, se potrivesc de minune. E greseala lui sa copieze campania lui Crin ptr ca nu isi va putea insusi niciodata calitatile lui Crin. Basescu nu face decat sa para din ce in ce mai mincinos

    RăspundețiȘtergere
  3. Da. Sloganul ii apartine lui Crin, fara indoiala. L-am vazut de atatea ori spunand aceste lucruri. Romania bunului simt este conceptul eliberat de Crin Antonescu. http://crinantonescu.ro/articole/248/Vreau-o-Rom-nie-a-bunului-sim-o-Rom-nie-a-respectului-fa-de-cet-ean-o-Rom-nie-care-s-i-rec-tige-pres.html
    Din toata mascarada lui Basescu nu inteleg decat ca ii este teama de Crin!

    RăspundețiȘtergere
  4. Eu am primit la usa, acu vreo doua saptamani (in Bucuresti, in sectorul 6), o scrisoare de la candidatul liberal.

    M-am uitat acum pe ea inca o data, din curiozitate... scrisoarea vorbeste clar de "bun simt", "normalitate", "respect" si "responsabilitate".

    Nu am cum s-o scanez acum, dar cand am posibilitatea o sa o pun pe blog.

    Dincolo de chestia asta, sunt greu de alaturat cele 2: Basescu si cuvintele de mai sus... SORRY!

    RăspundețiȘtergere
  5. Bine, bai liberalilor comentatori... Tineti-va voi crinul si sloganul, ca Basescu ia VOTURILE!

    RăspundețiȘtergere
  6. Nu mai tine sintgma d-ului Basescu "Sa traiti bine" in aceasta campanie ? Ne-ati mintit cu nerusinare...

    RăspundețiȘtergere
  7. Nu e coincidenta, nici transfer de informatie. Basescu a plagiat si a furat sloganul din sintagma folosita de Crin Antonescu. Dovada si replica oficiala a lui Antonescu o gasiti aici: http://www.crinantonescu.ro/Blog/crinantonescu/art/260/ROMANIA-BUNULUI-SIMT.html . Asta ca sa nu mai aveti dubii si neintelegeri d-na Georgeta. Mai sigur vizitati http://crinantonescu.ro/articole/249/Depunerea-oficial-a-candidaturii-la-Pre-edin-ia-Rom-niei.html si o sa fiti lamurita suta la suta care de la care a facut "transfer de informatie". Gabi A.

    RăspundețiȘtergere
  8. scuze ca iti spun...esti si urita si proasta. daca ai rabdare sa te urmaresti live ai sa intelegi. jenanta de-a dreptul...

    RăspundețiȘtergere
  9. Multumesc celor care mi-au trimis link-uri pentru a ma convinge ca dl. Antonescu e cel care a utilizat primul "bunul-simt". Ei bine, nu pot eu da un verdict in acest sens, desi trebuie sa recunosc ca mi-ar placea. Nici nu cred ca e posibil, fara a avea probe indubitabile care sa demonstreze scurgerea de informatii si intentia.
    Intr-adevar, Crin Antonescu a folosit expresia la depunerea candidaturii si a mai utilizat termenul si in alte situatii, in trecut.
    Pe de alta parte, bunul-simt este invocat destul de frecvent in limbajul comun. Si Traian Basescu a spus joi ca l-a sunat pe Johannis "din bun-simt". Oricum, cel care utilizeaza cu adevarat des expresia si de mai multa vreme este Sorin Oprescu (foarte serios, aproape ca nu a avut discurs fara sa spuna ceva si de bunul-simt).
    Daca a cineva "a furat" cu buna stiinta sloganul altuia, e un lucru reprobabil. Totusi, ca sa acuzi pe cineva de furt trebuie sa aduci dovezi concrete. Simpla folosire a unui cuvant cu larga circulatie si pe care nimeni nu detine monopolul nu cred ca poate trece drept proba.
    Pana la urma, asa cum am spus in textul articolului, exista acea campanie arhi-cunoscuta a Petromului, companie care ar putea acuza un plagiat. Mai exista si o "Comunitate a Romanilor cu Bun-Simt", inregistrata pe petitieonline.ro, a mai existat recent la Brasov si acea "Campanie de bun-simt" (cea cu panourile de lipit guma), Tismaneanu zice ca si el a scris nu stiu ce articol care sugera aceeasi idee s.a.m.d.
    Aproape ca devine amuzant cat de multi revendica (sau ar putea revendica) intaietatea. La modul cel mai sincer, eu nu exclud o coincidenta a creativilor din cele doua staff-uri, fiindca se cauta adesea sintagme care sa contina cuvintele "bun", "bine" sau altele din aceeasi familie, considerate aducatoare de senzatii pozitive in mintea alegatorilor.
    Pana la urma, chiar nu vad logica pentru care una sau alta dintre cele doua agentii de publicitate care au lucrat la asta sa se faca de ras cu un scandal. Doar nu s-au terminat cuvintele, ce naiba? Iar daca Basescu insusi ar fi comandat sa se "fure" sloganul unui candidat situat in acest moment destul de mult in spatele sau in toate sondajele de opinie ar insemna ca nu e numai "mizerabil", cum spune Antonescu, ci de-a dreptul idiot. Iar eu, personal, nu cred ca Basescu e asa.
    Pe de alta parte, eu fiind "o proasta", asa cum sustine un curajos anonim, parerea mea nici nu conteaza. Totusi, cei care dau dovada de aceasta mostra stralucita de bun-simt ar trebui sa se intrebe intai cum as putea sa-mi moderez emisiunea si sa ma urmaresc live in acelasi timp :-))).
    De asemenea, ii multumesc lui akmon86 pentru opinie, dar tin sa-i atrag atentia ca am gasit intamplator acelasi comentariu facut si pe alt site (totul era identic) si cred ca asta se poate numi "auto-plagiat"(ei, da, nu e voie sa te copiezi nici pe tine insuti in doua carti diferite, daca nu citezi sursa unde ti-ai publicat ideea prima data LOL).

    RăspundețiȘtergere
  10. Daca tot se spune ca s-a furat uitati ca amindoi au furat.

    Poate e cineva interesat cum sloganul ce contine sintagma “bun simt” a fost furat. Aveti dovada aici:

    http://www.newsiasi.ro/blogmaniaiasi/serios-stuff/cine-a-folosit-prima-data-qbunul-simtq-in-campanie-blonda-de-la-png.html

    si aici:

    http://vladrotaru.blogspot.com/2009/10/sloganuri-electorale-aproape-identice.html

    Stafurile celor doi candidati au “imprumutat” sloganul de la un candidat local.

    Multumesc

    RăspundețiȘtergere