Senatorul Orest Onofrei mi-a trimis urmatorul pamflet:
Pentadecalog anti-Băsescu
1. Principiul biunivoc şi echivoc al mandatelor: În România niciun cetăţean nu are dreptul la mai mult de un mandat de Preşedinte. Se exceptează de la acest principiu Ceauşescu Nicolae şi Iliescu Ion, care au dreptul la mai multe mandate (dar nu mai puţin de două şi jumătate pentru fiecare dintre ei). Dacă vreo altă persoană îndrăzneşte să se prevaleze de Constituţie în scopul de a candida pentru un al doilea mandat, vom sesiza Curtea Constituţională.
2. Consecinţă: Având în vedere că intenţiona să candideze în 2009, Băsescu trebuia să-şi dea demisia din funcţia de Preşedinte imediat după ce a fost ales în 2004, pentru că altfel îşi creează un avantaj nemeritat în faţa celorlalţi candidaţi. Dacă nu demisionează urgent, vom sesiza Curtea Constituţională.
3. Corolar: În România nu sunt permise decât referendumurile de suspendare a preşedintelui Băsescu. Se vor face atâtea câte sunt necesare, până se reuşeşte atingerea scopului. Dacă se încearcă organizarea unui referendum pe oricare altă temă, vom sesiza Curtea Constituţională.
4. Axiomă: În România e dictatură totală, instaurată de Băsescu. Singura preocupare tuturor oamenilor de bine / de bun-simţ, în afară de produs bani, trebuie să fie lupta împotriva acestei dictaturi, pe toate posturile de televiziune deţinute sau controlate de aceştia. De asemenea, oamenii de bine au datoria morală de a utiliza pentru cauză şi o sumă egală cu maximum 0,5% din averea lor, dar nu mai puţin de 2 milioane Euro.
5. Legea de fier a democraţiei: Este interzisă lupta împotriva dictaturii Băsescu prin mijloace strict democratice, care presupun un risc prea mare pentru siguranţa statului. Pentru intelectualii sofisticaţi la care nu funcţionează procedeele clasice de convingere şi care manifestă o nostalgie bolnăvicioasă pentru termenul „democraţie”, se va aplica legea simplă a democraţiei, care prevede că democraţia înseamnă să poţi vota pe oricine, cu excepţia lui Băsescu. Dacă se vor constata tentative de încălcare a acestei legi trebuie sesizate de urgenţă OSCE, Autoritatea Electorală Permanentă, Biroul Electoral Central şi Curtea Constituţională.
6. Legea „tot sau nimic”: Mecanismul echilibrului puterilor în stat presupune ca în momentul în care se reuşeşte formarea unei majorităţi parlamentare, aceasta să preia şi atribuţiile Preşedintelui României. Dacă Preşedintele se opune la cedarea prerogativelor sale constituţionale, trebuie sesizată imediat Curtea Constituţională.
7. Lemă: Singurii care au dreptul să se pronunţe cu obiectivitate incontestabilă despre situaţia politică din România sunt Ciutacu, omu’ cu laptopu’, Radu Tudor, Teodorescu şi Badea, precum şi alte persoane pentru care cei de mai sus garantează că au aceleaşi opinii şi care trec testul de obiectivitate. Testul de obiectivitate se efectuează numai în anumite platouri de televiziune, în condiţii standardizate, întrebarea decisivă constând în răspunsul afirmativ la întrebarea: „Nu-i aşa că Băsescu este un tiran nemernic?”. Dacă cineva care nu îndeplineşte una din condiţiile de mai sus îndrăzneşte să se pronunţe în public, vom sesiza Consiliul Naţional al Audiovizualului şi Curtea Constituţională.
8. Teorema fundamentală a epistemologiei: Criteriul suprem de apreciere a verităţii şi validităţii unui argument este calitatea de a-i produce o pagubă electorală cât mai mare lui Băsescu. Când acest criteriu este greu de apreciat/aplicat, se aplică principiul sursei: valoarea epistemologică a unui argument este direct proporţională cu numărul de critici aduse anterior lui Băsescu de către emitent. Când un argument care se dovedeşte invalid după unul dintre criteriile anterioare devine totuşi convingător pentru mai mult de două persoane, trebuie sesizată Curtea Constituţională.
9. Principiul demonizării: Orice persoană care spune ceva în favoarea lui Băsescu este în mod necesar o unealtă a lui Băsescu (fie plătită, fie şantajată) şi/sau un idiot. Uneltele lui Băsescu sunt duşmanii poporului. Dacă cineva manifestă cel mai mic simptom că devine o unealtă a lui Băsescu, vom sesiza Curtea Constituţională, pentru a i se interzice în mod definitiv dreptul de exprimare celui care, fiind unealtă, nu are cum să fie cetăţean.
10. Principiul reprezentativităţii: Orice persoană insignifiantă devine reprezentativă pentru o întreagă categorie socială sau organizaţie dacă îşi exercită în public datoria civică de a-l critica pe Băsescu. Dacă cineva încearcă să conteste reprezentativitatea, obiectivitatea sau bunele intenţii ale acelei persoane trebuie sesizate Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării, Avocatul Poporului şi Curtea Constituţională.
11. Principiul transformării: Orice idee eficientă de persuadare a electoratului care îi vine în minte lui Băsescu înaintea celorlalţi candidaţi se declară ilegală şi imorală. Dacă poate fi preluată, adaptată sau copiată şi folosită împotriva lui Băsescu, ideea respectivă devine o dovadă a inteligenţei, onestităţii, deontologiei şi democraţiei celor care o vehiculează. Pentru orice neclaritate privind ilegalitatea si imoralitatea ideilor lui Băsescu se va sesiza Curtea Constituţională, care trebuie să se pronunţe cu celeritate.
12. Principiul etic al campaniei: Toate temele de campanie sunt interzise, cu excepţia temei „Jos Băsescu” şi a celor care se subsumează acestui ideal măreţ. În cazul încălcării acestui principiu trebuie sesizată Curtea Constituţională.
13. Ordin de filologie aplicată: Începând cu data emiterii acestui ordin, cuvântul „prostănac” se va exclude din toate dicţionarele limbii române. Se exceptează de la această prevedere cetăţeanul Ion Iliescu, el având voie să-l utilizeze în continuare, dar numai în întrunirile de partid la care presa nu e prezentă sau acasă, cu doamna Nina. Bineînţeles că la prinderea în flagrant a oricărui contravenient se va sesiza Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, Academia Română şi Curtea Constituţională.
14. De lege ferenda: În Codul penal, frauda electorală se va defini ca fiind orice declaraţie sau acţiune săvârşită în scop electoral de către Traian Băsescu. Tentativa se pedepseşte dublu. Când nu sunt întrunite toate elementele de calificare a unei fapte ca fiind fraudă, ea se numeşte prefraudă şi se pedepseşte triplu. Propunerea de modificare a Codului Penal în acest sens se va trimite către Parlament, Curtea Constituţională, Curtea de Apel, Curtea Supremă, Înalta Curte de Casaţie, Curtea de la Haga şi Curtea casei din Zambaccian.
15. Legea legilor: Constituie infracţiune citirea acestui pentadecalog de către persoanele cu simţul umorului. Dacă acest lucru se întâmplă totuşi, infractorul trebuie pedepsit prin obligaţia de a se prezenta la vot şi suspendarea dreptului de a urmări emisiuni cu temă politică pe Antena 3, cu excepţia sărbătorilor legale, când i se va permite din considerente umanitare şi pentru reeducare să urmărească „decât” un discurs lung al lui Mircea Geoană. În cazul încălcării legii, nu se sesisează Curtea Constituţională.
sâmbătă, 31 octombrie 2009
marți, 27 octombrie 2009
Nu-mi raspunzi la SMS, eu iti scriu atat de des (sa dai banutii)
Domnul Varujan Vosganian are doua domenii de Internet: varujanvosganian.ro si vosganian.ro. N-ar fi nimic ciudat ca senatorul PNL s-a gandit sa-si rezerve ambele nume.
Ciudatenia apare cand vizitam site-ul gazduit la una dintre cele doua adrese, respectiv varujanvosganian.ro. Gasim acolo urmatorul header scris cu rosu:
"Domnul Vosganian a 'uitat' sa plateasca factura pentru realizarea site-ului de pe acest domeniu.
A preferat sa isi cumpere un alt domeniu pe care sa implementeze un blog.
Poate ca, in timp ce domnul Vosganian este ocupat cu 'Romania bunului simt', isi gaseste niste timp sa rezolve si aceasta mica problema.
In cazul in care doreste sa reglementeze situatia neplacuta pentru toata lumea, are contactul nostru."
Din curiozitate am facut rapid o minima cercetare si am constatat ca domeniul varujanvosganian.ro este inregistrat din 18/03/2005, in timp ce vosganian.ro - din 12/06/2009. Nu putem sti daca dl. Vosganian a decis sa isi ia un nou domeniu din considerente de marketing sau tocmai pentru ca intrase in conflict cu firma care ii administra vechiul domeniu.
Cert este ca pentru site-ul vechi lucrase cu E-dea Works SRL, iar pentru noul site cu Immaginet Brander SRL. E-dea Works pare o firma mai mare decat cea de-a doua, cel putin daca ne luam dupa numarul de angajati in 2008 (17 fata de 2) si dupa cifra de afaceri. O coincidenta interesanta este si faptul ca persoanele de contact tehnic pentru site-urile lui Varujan Vosganian au acelasi nume de familie: Mihaiu, adica Radu Mihaiu de la E-dea Works si Victor Mihaiu de la Immaginet Brander.
Nu cred ca riscam prea mult daca presupunem ca "mesajul rosu" despre datoria in bani ii apartine lui Radu Mihaiu, mai ales ca acesta se decrie pe site-ul firmei sale astfel: "Sunt un om franc şi îmi place să trec direct la subiect". Si a trecut la subiect drept pe site-ul fostului client: "Da-ne banii, nene!". Intelegem ca in ultima vreme dl. Radu Mihaiu a invatat sa fie diplomat, asa ca deducem ca textul de pe site e varianta soft a reactiei si nici nu vrem sa ne gandim cum ar fi cea dura.
Este evident ca intre dl. Vosganian si E-dea Works a survenit un conflict comercial. Nu putem sti ce s-a intamplat cu adevarat si care sunt dedesubturile, daca intr-adevar dl. Vosganian a dat ceea ce se cheama in termeni populari o "tzeapa" sau daca, invers, firma nu a respectat anumite conditii convenite intre parti.
De cealalta parte, aflu ca Victor Mihaiu este Managing Partner la Immaginet Brander si ca acum lucreaza "la cea mai complexa campanie de comunicare din intreaga mea experienta online...". Nu stiu daca e vorba de campania de promovare a dlui Vosganian sau o fi vorba de ceva cu adevarat... grandios.
In fine, asteptam o reactie din partea dlui Vosganian, fie ca ea va consta intr-o declaratie, fie ca mesajul cu pricina va disparea de pe site, ca semn al unei solutionari amiabile intre parti.
Update, ora 18:04: Subiectul este tratat, mai pe scurt, si in Academia Catavencu.
Update, ora 18:47: Tocmai am constatat ca a disparut "mesajul rosu" de pe site-ul varujanvosganian.ro.
Ciudatenia apare cand vizitam site-ul gazduit la una dintre cele doua adrese, respectiv varujanvosganian.ro. Gasim acolo urmatorul header scris cu rosu:
"Domnul Vosganian a 'uitat' sa plateasca factura pentru realizarea site-ului de pe acest domeniu.
A preferat sa isi cumpere un alt domeniu pe care sa implementeze un blog.
Poate ca, in timp ce domnul Vosganian este ocupat cu 'Romania bunului simt', isi gaseste niste timp sa rezolve si aceasta mica problema.
In cazul in care doreste sa reglementeze situatia neplacuta pentru toata lumea, are contactul nostru."
Din curiozitate am facut rapid o minima cercetare si am constatat ca domeniul varujanvosganian.ro este inregistrat din 18/03/2005, in timp ce vosganian.ro - din 12/06/2009. Nu putem sti daca dl. Vosganian a decis sa isi ia un nou domeniu din considerente de marketing sau tocmai pentru ca intrase in conflict cu firma care ii administra vechiul domeniu.
Cert este ca pentru site-ul vechi lucrase cu E-dea Works SRL, iar pentru noul site cu Immaginet Brander SRL. E-dea Works pare o firma mai mare decat cea de-a doua, cel putin daca ne luam dupa numarul de angajati in 2008 (17 fata de 2) si dupa cifra de afaceri. O coincidenta interesanta este si faptul ca persoanele de contact tehnic pentru site-urile lui Varujan Vosganian au acelasi nume de familie: Mihaiu, adica Radu Mihaiu de la E-dea Works si Victor Mihaiu de la Immaginet Brander.
Nu cred ca riscam prea mult daca presupunem ca "mesajul rosu" despre datoria in bani ii apartine lui Radu Mihaiu, mai ales ca acesta se decrie pe site-ul firmei sale astfel: "Sunt un om franc şi îmi place să trec direct la subiect". Si a trecut la subiect drept pe site-ul fostului client: "Da-ne banii, nene!". Intelegem ca in ultima vreme dl. Radu Mihaiu a invatat sa fie diplomat, asa ca deducem ca textul de pe site e varianta soft a reactiei si nici nu vrem sa ne gandim cum ar fi cea dura.
Este evident ca intre dl. Vosganian si E-dea Works a survenit un conflict comercial. Nu putem sti ce s-a intamplat cu adevarat si care sunt dedesubturile, daca intr-adevar dl. Vosganian a dat ceea ce se cheama in termeni populari o "tzeapa" sau daca, invers, firma nu a respectat anumite conditii convenite intre parti.
De cealalta parte, aflu ca Victor Mihaiu este Managing Partner la Immaginet Brander si ca acum lucreaza "la cea mai complexa campanie de comunicare din intreaga mea experienta online...". Nu stiu daca e vorba de campania de promovare a dlui Vosganian sau o fi vorba de ceva cu adevarat... grandios.
In fine, asteptam o reactie din partea dlui Vosganian, fie ca ea va consta intr-o declaratie, fie ca mesajul cu pricina va disparea de pe site, ca semn al unei solutionari amiabile intre parti.
Update, ora 18:04: Subiectul este tratat, mai pe scurt, si in Academia Catavencu.
Update, ora 18:47: Tocmai am constatat ca a disparut "mesajul rosu" de pe site-ul varujanvosganian.ro.
luni, 26 octombrie 2009
Tara, tara, vrem sondori!
Umbla de cateva zile niste operatori de sondaj prin targ si intreaba oamenii cu cine voteaza la prezidentiale.
Metoda de esantionare e destul de cetoasa, avand in vedere ca nu par sa foloseasca nici procedeul pasului mecanic, nici metoda itinerariilor, nici selectia aleatorie din lista de alegatori. Pur si simplu operatorii suna la toate usile dintr-un bloc si completeaza chestionarele acolo unde sunt primiti. Hmmm, sa fie o esantionare cluster mai atipica sau o esantionare romaneasca tipica (LOL)?
Operatorii se recomanda ca fiind din partea unui ONG, Asociatia Studis, dar, suspicioasa cum sunt cand vad cata manipulare se practica pe piata sondajelor, banuiesc ca sunt, de fapt, de la un partid politic.
Daca aveti mai multe informatii despre aceasta asociatie sau despre sondajul in sine poate ni le impartasiti si noua, ignorantilor care asteptam cu sete neostoita sa aflam cine calareste valul simpatiei publice in Iasi.
Metoda de esantionare e destul de cetoasa, avand in vedere ca nu par sa foloseasca nici procedeul pasului mecanic, nici metoda itinerariilor, nici selectia aleatorie din lista de alegatori. Pur si simplu operatorii suna la toate usile dintr-un bloc si completeaza chestionarele acolo unde sunt primiti. Hmmm, sa fie o esantionare cluster mai atipica sau o esantionare romaneasca tipica (LOL)?
Operatorii se recomanda ca fiind din partea unui ONG, Asociatia Studis, dar, suspicioasa cum sunt cand vad cata manipulare se practica pe piata sondajelor, banuiesc ca sunt, de fapt, de la un partid politic.
Daca aveti mai multe informatii despre aceasta asociatie sau despre sondajul in sine poate ni le impartasiti si noua, ignorantilor care asteptam cu sete neostoita sa aflam cine calareste valul simpatiei publice in Iasi.
Duminica in campanie
Cum decurge o zi obisnuita de campanie puteti citi intr-un articol de pe Hotnews.
Cateva scurte comentarii:
Basescu face actiuni de campanie, dar cu aerul ca face altceva mai important, alegerile prezidentiale fiind doar un mizilic pe care-l mentioneaza asa, in treacat, la final.
Despre ceea ce s-a intamplat la Falticeni, un participant mi-a spus ca erau vreo 200 de pesedisti, iar pedelistii peste 1000. Cam riscant pentru Mircea Geoana sa se avante in campanie chiar in judetul de unde e Flutur...
Despre discursul lui Crin Antonescu, cred ca acesta si-a ales gresit tinta. Acum se bate cu Lucian Croitoru? Nu cred ca va strange prea multe voturi doar acuzandu-l pe Croitoru de nesimtire.
In fine, pe Sorin Oprescu l-am vazut la televizor pe niste strazi desfundate, pline de noroaie, de parca tocmai filma un videoclip de atac impotriva Primarului Capitalei.
Cateva scurte comentarii:
Basescu face actiuni de campanie, dar cu aerul ca face altceva mai important, alegerile prezidentiale fiind doar un mizilic pe care-l mentioneaza asa, in treacat, la final.
Despre ceea ce s-a intamplat la Falticeni, un participant mi-a spus ca erau vreo 200 de pesedisti, iar pedelistii peste 1000. Cam riscant pentru Mircea Geoana sa se avante in campanie chiar in judetul de unde e Flutur...
Despre discursul lui Crin Antonescu, cred ca acesta si-a ales gresit tinta. Acum se bate cu Lucian Croitoru? Nu cred ca va strange prea multe voturi doar acuzandu-l pe Croitoru de nesimtire.
In fine, pe Sorin Oprescu l-am vazut la televizor pe niste strazi desfundate, pline de noroaie, de parca tocmai filma un videoclip de atac impotriva Primarului Capitalei.
sâmbătă, 24 octombrie 2009
vineri, 23 octombrie 2009
joi, 22 octombrie 2009
Primele afise
Sloganul lui Basescu
Dupa toata dezbaterea despre sloganul cu bunul-simt, revendicat de Crin Antonescu (care s-a dovedit, pana la urma, a fi fost folosit prima data, fara mari rezultate electorale, taman la Iasi de candidata PNG la locale), am aflat aseara (de pe surse, evident :-)), ca sloganul lui Basescu ar fi "Basescu pentru Romania".
Nu am timp acum sa comentez foarte mult, mai ales ca nu sunt sigura cat de corecta este informatia. Totusi, as remarca doar ca acest slogan are, din punctul meu de vedere, un avantaj: nu prea poate fi rastalmacit, criticat, ridiculizat (desi, daca se doreste cu tot dinadinsul, orice slogan poate fi parodiat). Principalul dezavantaj ar fi acela ca e nespecific (orice candidat l-ar putea folosi fara nicio problema) si oarecum dezamagitor pentru cei care s-au obisnuit cu acele campanii zglobii, originale si usor atipice ale lui Traian Basescu (e adevarat insa ca acum e presedinte in functie si pozitionat altfel).
Voi ce parere aveti? Vi se pare plauzibila informatia si, daca da, ce parere aveti?
Update, ora 14:40: Am vazut, dupa ce am scris textul de mai sus, ca mai multe surse media au indicat deja sloganul acesta ca fiind inscriptionat pe materialele PDL. Tot pe surse s-au bazat si cei care au prezentat informatia ieri.
Nu am timp acum sa comentez foarte mult, mai ales ca nu sunt sigura cat de corecta este informatia. Totusi, as remarca doar ca acest slogan are, din punctul meu de vedere, un avantaj: nu prea poate fi rastalmacit, criticat, ridiculizat (desi, daca se doreste cu tot dinadinsul, orice slogan poate fi parodiat). Principalul dezavantaj ar fi acela ca e nespecific (orice candidat l-ar putea folosi fara nicio problema) si oarecum dezamagitor pentru cei care s-au obisnuit cu acele campanii zglobii, originale si usor atipice ale lui Traian Basescu (e adevarat insa ca acum e presedinte in functie si pozitionat altfel).
Voi ce parere aveti? Vi se pare plauzibila informatia si, daca da, ce parere aveti?
Update, ora 14:40: Am vazut, dupa ce am scris textul de mai sus, ca mai multe surse media au indicat deja sloganul acesta ca fiind inscriptionat pe materialele PDL. Tot pe surse s-au bazat si cei care au prezentat informatia ieri.
duminică, 18 octombrie 2009
Batalia pe bunul simt
Aflu astazi ca dl. Crin Antonescu va avea la alegeri sloganul: "România bunului simţ - Crin Antonescu preşedinte". Stiam ca liberalii au folosit inainte sloganul "Romania o schimbam noi toti", dar este o practica destul de uzitata ca adevaratul slogan de campanie sa apara mai tarziu. De aceea n-ar fi o surpriza schimbarea acestuia. Surpriza apare insa atunci cand mergem pe site-ul lui Traian Basescu, la adresa www.basescu.ro, unde gasim... ce vedeti mai jos.
Stirea cu sloganul lui Crin Antonescu a aparut intai "de pe surse" pe agentiile de presa in ziua de duminica, 18 octombrie. La ora cand am citit informatia, site-ul basescu.ro afisa deja mesajul cu bunul simt. Nu stiu cand s-a facut modificarea, pentru ca nu vizitasem pagina in zilele anterioare, dar se pare ca pe 16 octombrie nu era, caci apare alt continut cached pe google. Pe de alta parte, cand am inceput sa scriu acest articol, pe site-ul lui Crin Antonescu nu aparea niciun indiciu cu privire la noul slogan. In timp ce scriam m-am dus sa fac un printscreen si am constatat ca a aparut pe blogul sau un articol in care dl. Antonescu il acuza pe dl. Basescu de furt de slogan.
Nu stiu ce s-a intamplat, daca e vorba de un "transfer de informatie" sau de o simpla coincidenta, dar nici macar nu inteleg care e marea smecherie cu sloganul asta, fiindca nu mi se pare chiar asa de bun. A incercat candva si Mugur Isarescu sa castige prezidentialele cu un discurs electoral despre Romania tacuta, mesaj care mergea oarecum in aceeasi directie, si n-a reusit mare lucru.
Update, ora 17:57: Am uitat sa spun ceva. La masa celor care revendica sloganul se pot prezenta, cu cele mai mari sanse de a fi declarati castigatori, si cei de la PETROM, compania avand spoturi cu sloganul "Pentru ca Romania va creste prin bun simt si responsabilitate", in cadrul unei campanii publicitare ce poarta semnatura agentiei Leo Burnett.
Pana la urma, avantajul sloganului disputat ramane unul singur: acela ca se poate transforma usor in contra-sloganul "Huo, nesimtitilor!" :-).
Update, ora 20:56: Pentru ca se vorbeste tot mai mult despre un posibil plagiat in cazul sloganurilor, am facut o verificare minima pe site-ul lui Traian Basescu si am constatat ca primele comentarii de pe forum referitoare la schimbarea site-ului apar de pe 18 octombrie, ora 00:05, adica sambata spre duminica, la miezul noptii, iar incepand cu ora 00:54 apar deja mai multe comentarii ale cititorilor referitoare la bunul simt. Pe de alta parte, din cate stiu discursul lui Crin Antonescu de la Cluj in care acesta i-a chemat pe romani la "revolutia bunului simt" a fost tinut in ziua de duminica, 18 octombrie, zi in care a aparut, ulterior, si stirea cu noul slogan. Pana la urma, cine s-a inspirat de la cine?
Stirea cu sloganul lui Crin Antonescu a aparut intai "de pe surse" pe agentiile de presa in ziua de duminica, 18 octombrie. La ora cand am citit informatia, site-ul basescu.ro afisa deja mesajul cu bunul simt. Nu stiu cand s-a facut modificarea, pentru ca nu vizitasem pagina in zilele anterioare, dar se pare ca pe 16 octombrie nu era, caci apare alt continut cached pe google. Pe de alta parte, cand am inceput sa scriu acest articol, pe site-ul lui Crin Antonescu nu aparea niciun indiciu cu privire la noul slogan. In timp ce scriam m-am dus sa fac un printscreen si am constatat ca a aparut pe blogul sau un articol in care dl. Antonescu il acuza pe dl. Basescu de furt de slogan.
Nu stiu ce s-a intamplat, daca e vorba de un "transfer de informatie" sau de o simpla coincidenta, dar nici macar nu inteleg care e marea smecherie cu sloganul asta, fiindca nu mi se pare chiar asa de bun. A incercat candva si Mugur Isarescu sa castige prezidentialele cu un discurs electoral despre Romania tacuta, mesaj care mergea oarecum in aceeasi directie, si n-a reusit mare lucru.
Update, ora 17:57: Am uitat sa spun ceva. La masa celor care revendica sloganul se pot prezenta, cu cele mai mari sanse de a fi declarati castigatori, si cei de la PETROM, compania avand spoturi cu sloganul "Pentru ca Romania va creste prin bun simt si responsabilitate", in cadrul unei campanii publicitare ce poarta semnatura agentiei Leo Burnett.
Pana la urma, avantajul sloganului disputat ramane unul singur: acela ca se poate transforma usor in contra-sloganul "Huo, nesimtitilor!" :-).
Update, ora 20:56: Pentru ca se vorbeste tot mai mult despre un posibil plagiat in cazul sloganurilor, am facut o verificare minima pe site-ul lui Traian Basescu si am constatat ca primele comentarii de pe forum referitoare la schimbarea site-ului apar de pe 18 octombrie, ora 00:05, adica sambata spre duminica, la miezul noptii, iar incepand cu ora 00:54 apar deja mai multe comentarii ale cititorilor referitoare la bunul simt. Pe de alta parte, din cate stiu discursul lui Crin Antonescu de la Cluj in care acesta i-a chemat pe romani la "revolutia bunului simt" a fost tinut in ziua de duminica, 18 octombrie, zi in care a aparut, ulterior, si stirea cu noul slogan. Pana la urma, cine s-a inspirat de la cine?
miercuri, 14 octombrie 2009
A innebunit lupul?
Stau si urmaresc evolutia evenimentelor din ultimele zile si nu-mi vine sa cred cand ma uit la ceea ce face PSD. Pur si simplu nu inteleg cum poate face atatea erori strategice acest partid mare, puternic si candva principalul jucator pe scena politica. Desigur, atunci cand spun "erori" ma gandesc la propriul interes al partidului si candidatului sau la prezidentiale.
Dintre toate eminentele cenusii ale partidului chiar n-a mai ramas nimeni in apropierea lui Mircea Geoana care sa-i arate ca greseste? Sau poate ca domnia sa nu vrea sa asculte?
Intai si-a scos partidul de la guvernare, cazand intr-o capcana extrem de transparenta a PDL-ului sau, ma rog, a lui Traian Basescu. Acesta i-a scos un nebun in fata si PSD-ul s-a grabit sa-l "infulece", fara sa observe ca imediat va ramane fara regina si cu regele in sah. In acest fel, PSD si-a taiat singur accesul la resurse si influenta in teritoriu chiar in pragul declansarii campaniei prezidentiale si, metaforic, craca de sub picioare.
Apoi, realizand probabil ce greseala a facut, Mircea Geoana s-a pus voluntar la remorca PNL si UDMR, raliindu-se la sustinerea unei motiuni de cenzura care, desi incerca sa evite criticarea explicita a PSD, vorbea totusi de o dezastruoasa guvernare la care luase parte, pana in urma cu cateva zile, si PSD. Apoi, incercand sa repare o eroare, PSD s-a avantat fara harta pe un teren mlastinos. Nu spun ca sustinerea motiunii de cenzura a fost neaparat o greseala pentru PSD, dar este oricum un joc riscant, intr-un moment in care nu sunt sigura ca partidul e in cea mai buna forma si cu tot echipamentul din dotare la el.
In fine, motiunea a trecut, dar de aici Mircea Geoana a inceput sa faca erori si mai mari. Liberalii au punctat bine, s-au miscat repede si au venit cu o solutie; buna-rea, dar o solutie: Klaus Johannis. PSD in schimb a parut lipsit de forta, de strategie si efectiv luat pe nepregatite de adoptarea motiunii. Delegatia PSD nici nu s-a prezentat aseara la consultari la Cotroceni, ca si cum asta ar fi un mare act de vitejie. In loc sa se duca acolo si sa prezinte o varianta clara, PSD s-a comportat oarecum pueril.
In cele din urma, PSD n-a reusit decat sa fie a cincea roata la caruta PNL, prezentand situatia cu o satisfactie care nu poate fi sustinuta decat printr-un inexplicabil si subit masochism.
Chiar in timp ce scriu aceste lucruri, am urmarit intalnirea intre Traian Basescu si partide. Cred ca presedintele le-a propus o varianta care va fi aproape imposibil de realizat: un guvern de larga uniune nationala. Daca PSD va merge pe aceeasi linie pe care a mers pana acum, mi se pare greu de crezut ca va accepta aceasta solutie, ca sa nu mai spunem ce scandal ar incepe si cat ar dura negocierea portofoliilor intre atatea partide. Pas cu pas, Traian Basescu isi impinge adversarii intr-un colt de unde nu prea mai exista cale de retragere.
Decizia partidelor, a tuturor partidelor, este grea in acest moment. Pe fondul situatiei atat de fluide, exista posibilitatea unor rasturnari spectaculoase, a unor reveniri suprinzatoare si a unor caderi greu de recuperat. Diferenta intre partide o va face, probabil, calitatea si anvergura politica a liderilor. Iar aceasta diferenta se va deconta repejor la alegerile prezidentiale.
Update, ora 19:54: Un nou sah de la Presedinte
Am urmarit ultima declaratie de presa a lui Traian Basescu, care aproape ca ne-a spus explicit care va fi urmatoarea sa mutare: va nominaliza un prim-ministru propus de PDL, partidul cu cei mai multi parlamentari, cata vreme este aproape exclus ca PSD, PNL, UDMR si grupul minoritatilor (sau macar doua dintre acestea) sa se prezinte cu o alianta consfintita juridic.
Din profilul candidatului ideal prezentat de Presedinte, as paria pe nominalizarea lui Lucian Croitoru, consilierul (si, din cate am inteles, ginerele - update: nu e) lui Mugur Isarescu. Dupa care, asa cum a citat frumos din Constitutie dl. Basescu, il va lasa pe acesta sa incerce sa obtina o majoritate in Parlament. Daca nu va reusi, variantele sunt din nou previzibile.
Dintre toate eminentele cenusii ale partidului chiar n-a mai ramas nimeni in apropierea lui Mircea Geoana care sa-i arate ca greseste? Sau poate ca domnia sa nu vrea sa asculte?
Intai si-a scos partidul de la guvernare, cazand intr-o capcana extrem de transparenta a PDL-ului sau, ma rog, a lui Traian Basescu. Acesta i-a scos un nebun in fata si PSD-ul s-a grabit sa-l "infulece", fara sa observe ca imediat va ramane fara regina si cu regele in sah. In acest fel, PSD si-a taiat singur accesul la resurse si influenta in teritoriu chiar in pragul declansarii campaniei prezidentiale si, metaforic, craca de sub picioare.
Apoi, realizand probabil ce greseala a facut, Mircea Geoana s-a pus voluntar la remorca PNL si UDMR, raliindu-se la sustinerea unei motiuni de cenzura care, desi incerca sa evite criticarea explicita a PSD, vorbea totusi de o dezastruoasa guvernare la care luase parte, pana in urma cu cateva zile, si PSD. Apoi, incercand sa repare o eroare, PSD s-a avantat fara harta pe un teren mlastinos. Nu spun ca sustinerea motiunii de cenzura a fost neaparat o greseala pentru PSD, dar este oricum un joc riscant, intr-un moment in care nu sunt sigura ca partidul e in cea mai buna forma si cu tot echipamentul din dotare la el.
In fine, motiunea a trecut, dar de aici Mircea Geoana a inceput sa faca erori si mai mari. Liberalii au punctat bine, s-au miscat repede si au venit cu o solutie; buna-rea, dar o solutie: Klaus Johannis. PSD in schimb a parut lipsit de forta, de strategie si efectiv luat pe nepregatite de adoptarea motiunii. Delegatia PSD nici nu s-a prezentat aseara la consultari la Cotroceni, ca si cum asta ar fi un mare act de vitejie. In loc sa se duca acolo si sa prezinte o varianta clara, PSD s-a comportat oarecum pueril.
In cele din urma, PSD n-a reusit decat sa fie a cincea roata la caruta PNL, prezentand situatia cu o satisfactie care nu poate fi sustinuta decat printr-un inexplicabil si subit masochism.
Chiar in timp ce scriu aceste lucruri, am urmarit intalnirea intre Traian Basescu si partide. Cred ca presedintele le-a propus o varianta care va fi aproape imposibil de realizat: un guvern de larga uniune nationala. Daca PSD va merge pe aceeasi linie pe care a mers pana acum, mi se pare greu de crezut ca va accepta aceasta solutie, ca sa nu mai spunem ce scandal ar incepe si cat ar dura negocierea portofoliilor intre atatea partide. Pas cu pas, Traian Basescu isi impinge adversarii intr-un colt de unde nu prea mai exista cale de retragere.
Decizia partidelor, a tuturor partidelor, este grea in acest moment. Pe fondul situatiei atat de fluide, exista posibilitatea unor rasturnari spectaculoase, a unor reveniri suprinzatoare si a unor caderi greu de recuperat. Diferenta intre partide o va face, probabil, calitatea si anvergura politica a liderilor. Iar aceasta diferenta se va deconta repejor la alegerile prezidentiale.
Update, ora 19:54: Un nou sah de la Presedinte
Am urmarit ultima declaratie de presa a lui Traian Basescu, care aproape ca ne-a spus explicit care va fi urmatoarea sa mutare: va nominaliza un prim-ministru propus de PDL, partidul cu cei mai multi parlamentari, cata vreme este aproape exclus ca PSD, PNL, UDMR si grupul minoritatilor (sau macar doua dintre acestea) sa se prezinte cu o alianta consfintita juridic.
Din profilul candidatului ideal prezentat de Presedinte, as paria pe nominalizarea lui Lucian Croitoru, consilierul (si, din cate am inteles, ginerele - update: nu e) lui Mugur Isarescu. Dupa care, asa cum a citat frumos din Constitutie dl. Basescu, il va lasa pe acesta sa incerce sa obtina o majoritate in Parlament. Daca nu va reusi, variantele sunt din nou previzibile.
marți, 13 octombrie 2009
A cazut Guvernul, ce urmeaza? (Media coverage fara pretentii)
La ora 16:30 se pare ca presedintele Traian Basescu va iesi cu o declaratie de presa.
Toata lumea se intreaba ce va spune. Eu cred ca va avea o atitudine foarte "oficiala" si "institutionala", anuntandu-ne ca a luat nota de caderea guvernului, ca suntem intr-un moment dificil in care peste criza economica se suprapune o criza politica si ca, asa cum ii cere Constitutia, va proceda la consultari cu partidele.
Desi dl. Traian Basescu are renumele de a fi imprevizibil, nu cred ca ne putem astepta la surprize majore la ora 16:30, ci cred ca va fi prudent.
Pana una-alta, am pus pe blog un nou sondaj, in care va invit sa-mi spuneti daca va bucurati sau nu de caderea Guvernului.
Update ora 16:44: Nu am nimerit-o 100%, dar am fost totusi pe aproape. Presedintele a mentionat, cum banuiam, Constitutia, doar ca a facut-o intr-un mod mai extins decat ma asteptam, citand chiar paragrafe din legea fundamentala. A anuntat inceperea consultarilor cu partidele. A mentionat criza politica, doar precizand ca va incerca sa reduca la maximum efectele acesteia. In plus de ce ma asteptam, Presedintele a alocat o mare parte din discurs multumirilor aduse Guvernului Boc, mentionand si calculele politice legate de alegerile prezidentiale ca principala cauza a caderii guvernului.
Update, ora 17:04: Chiar acum au loc consultari la Cotroceni cu grupul minoritatilor. Ideea principala sustinuta de acest grup este cea a stabilitatii. Varujan Pambuccian a prezentat trei solutii posibile pentru guvern. Deocamdata se discuta despre blugii dlui Pambuccian :-). Grupul minoritatilor evita sa se pronunte asupra unei optiuni din cele trei solutii.
Update, ora 17:32: La 17:45 vor incepe consultarile cu UDMR. Deocamdata se vehiculeaza cateva nume pentru viitorul premier: Emil Boc sau Corina Gatej (consilier prezidential) ori, de cealalta parte, Klaus Werner Johannis cu un cabinet de tehnocrati (varianta PNL, la care s-ar putea ralia si PSD). Mai nou, unii spun ca si Theodor Stolojan (PDL) ar putea intra in carti. Oricum, se pare ca nici PNL, nici PSD nu intentioneaza sa vina cu un "greu" politic din randurile lor. Mircea Geoana a anuntat, deocamdata doar in nume propriu, ca nu va merge in seara aceasta la consultari la Cotroceni, ci abia maine. PNL este asteptat la consultari la ora 18:30, PSD+PC la 19:15, iar PDL la 20:00. Din punctul meu de vedere, daca unul dintre partide (in speta PSD) refuza sa se prezinte, e o eroare strategica, oferindu-i o libertate mai mare de miscare Presedintelui Basescu.
Update, ora 17:50: Televiziunile au intrerupt transmisia de la consultarile cu UDMR inainte de a putea identifica clar solutia sustinuta de Uniune. Mi se pare insa demna de mentionat atitudinea Presedintelui: asculta aparent calm, dar in minte imi vin, fara voia mea, imagini din documentare Discovery sau Animal Planet, cu tigri sau alti pradatori feroce, care stau nemiscati inainte de a-si ataca decisiv "victima". Si imi mai amintesc ca, oricata mila m-ar putea incerca pentru biata antilopa, tot pradatorul e starul fascinant al documentarului.
Update, ora 18:20: Declaratiile UDMR dupa consultari: a fost doar o prima runda de consultari la Cotroceni, pana acum ne-am intalnit cu colegii din PNL si vrem sa ne intalnim si cu celelalte partide, inclusiv cu colegii din PDL, solutia ar "putea" fi un premier independent, dar nu e singura, vrem un guvern anti-criza, propunerea PNL, Klaus Johannis, e una viabila, dar pot fi si alte variante, UDMR nu are o nominalizare proprie.
Update, ora 18:39: Delegatia PNL (Crin Antonescu, Radu Stroe, Ludovic Orban, Relu Fenechiu) este in acest moment la Cotroceni. Presedintele a inceput prin a-i anunta ca a cazut Guvernul :-)))). PNL l-a nominalizat pe Klaus Johannis. Traian Basescu dialogheaza, pune intrebari despre un posibil guvern de tehnocrati si le atrage atentia sa nu faca erori, ca un premier nu poate fi complet independent de Cotroceni, de unde vine numirea. Presedintele rade, le spune ca se teme ca liberalii au probleme cu istoria.
Intre timp, apar nume noi printre posibilii nominalizati in postul de premier: Adrian Videanu si Vasile Blaga. Cea din urma numire ar putea fi chiar mai enervanta pentru PSD decat re-numirea lui Emil Boc.
Update, ora 19:19: E ca in cantecelul acela pentru copii: ora 19:15 a sosit, omul negru n-a venit! PSD nu s-a prezentat inca la Cotroceni. Daca strategia partidului e sa nu se prezinte, revin si spun ca, dupa parerea mea, e o strategie proasta.
Update, ora 19:35: A trecut ora stabilita, a trecut si sfertul academic, cred ca e clar ca PSD nu se prezinta in seara aceasta. Daca as fi in locul lui Traian Basescu, as intra in sala si as permite presei sa filmeze, pentru a puncta la opinia publica lipsa PSD-ului. In fine, apar noi si noi nume printre posibilii nominalizati pentru a forma Guvernul, dar nu o sa le mai prezint. Este evident ca avem de-a face fie cu intoxicari, fie cu bagarea in seama a unor surse necredibile. Deja sunt aproape 10 variante, fiecare prezentata cu eticheta "de pe surse", care este uneori doar o strategie de vanzare a unor gogosi.
Update, 20:07: Delegatia PDL este in acest moment la Cotroceni. Presedintele a reiterat multumirile si laudele adresate guvernului Boc. Atitudinea este, in mod evident, diferita fata de cea de la celelalte consultari. Emil Boc a spus ca detaliile in legatura cu varianta sustinuta de PDL vor fi oferite abia dupa iesirea presei din sala. De fapt, singurii care s-au grabit sa-si prezinte clar optiunea in timpul celor 5 minute cu mass media de fata au fost cei de la PNL.
Toata lumea se intreaba ce va spune. Eu cred ca va avea o atitudine foarte "oficiala" si "institutionala", anuntandu-ne ca a luat nota de caderea guvernului, ca suntem intr-un moment dificil in care peste criza economica se suprapune o criza politica si ca, asa cum ii cere Constitutia, va proceda la consultari cu partidele.
Desi dl. Traian Basescu are renumele de a fi imprevizibil, nu cred ca ne putem astepta la surprize majore la ora 16:30, ci cred ca va fi prudent.
Pana una-alta, am pus pe blog un nou sondaj, in care va invit sa-mi spuneti daca va bucurati sau nu de caderea Guvernului.
Update ora 16:44: Nu am nimerit-o 100%, dar am fost totusi pe aproape. Presedintele a mentionat, cum banuiam, Constitutia, doar ca a facut-o intr-un mod mai extins decat ma asteptam, citand chiar paragrafe din legea fundamentala. A anuntat inceperea consultarilor cu partidele. A mentionat criza politica, doar precizand ca va incerca sa reduca la maximum efectele acesteia. In plus de ce ma asteptam, Presedintele a alocat o mare parte din discurs multumirilor aduse Guvernului Boc, mentionand si calculele politice legate de alegerile prezidentiale ca principala cauza a caderii guvernului.
Update, ora 17:04: Chiar acum au loc consultari la Cotroceni cu grupul minoritatilor. Ideea principala sustinuta de acest grup este cea a stabilitatii. Varujan Pambuccian a prezentat trei solutii posibile pentru guvern. Deocamdata se discuta despre blugii dlui Pambuccian :-). Grupul minoritatilor evita sa se pronunte asupra unei optiuni din cele trei solutii.
Update, ora 17:32: La 17:45 vor incepe consultarile cu UDMR. Deocamdata se vehiculeaza cateva nume pentru viitorul premier: Emil Boc sau Corina Gatej (consilier prezidential) ori, de cealalta parte, Klaus Werner Johannis cu un cabinet de tehnocrati (varianta PNL, la care s-ar putea ralia si PSD). Mai nou, unii spun ca si Theodor Stolojan (PDL) ar putea intra in carti. Oricum, se pare ca nici PNL, nici PSD nu intentioneaza sa vina cu un "greu" politic din randurile lor. Mircea Geoana a anuntat, deocamdata doar in nume propriu, ca nu va merge in seara aceasta la consultari la Cotroceni, ci abia maine. PNL este asteptat la consultari la ora 18:30, PSD+PC la 19:15, iar PDL la 20:00. Din punctul meu de vedere, daca unul dintre partide (in speta PSD) refuza sa se prezinte, e o eroare strategica, oferindu-i o libertate mai mare de miscare Presedintelui Basescu.
Update, ora 17:50: Televiziunile au intrerupt transmisia de la consultarile cu UDMR inainte de a putea identifica clar solutia sustinuta de Uniune. Mi se pare insa demna de mentionat atitudinea Presedintelui: asculta aparent calm, dar in minte imi vin, fara voia mea, imagini din documentare Discovery sau Animal Planet, cu tigri sau alti pradatori feroce, care stau nemiscati inainte de a-si ataca decisiv "victima". Si imi mai amintesc ca, oricata mila m-ar putea incerca pentru biata antilopa, tot pradatorul e starul fascinant al documentarului.
Update, ora 18:20: Declaratiile UDMR dupa consultari: a fost doar o prima runda de consultari la Cotroceni, pana acum ne-am intalnit cu colegii din PNL si vrem sa ne intalnim si cu celelalte partide, inclusiv cu colegii din PDL, solutia ar "putea" fi un premier independent, dar nu e singura, vrem un guvern anti-criza, propunerea PNL, Klaus Johannis, e una viabila, dar pot fi si alte variante, UDMR nu are o nominalizare proprie.
Update, ora 18:39: Delegatia PNL (Crin Antonescu, Radu Stroe, Ludovic Orban, Relu Fenechiu) este in acest moment la Cotroceni. Presedintele a inceput prin a-i anunta ca a cazut Guvernul :-)))). PNL l-a nominalizat pe Klaus Johannis. Traian Basescu dialogheaza, pune intrebari despre un posibil guvern de tehnocrati si le atrage atentia sa nu faca erori, ca un premier nu poate fi complet independent de Cotroceni, de unde vine numirea. Presedintele rade, le spune ca se teme ca liberalii au probleme cu istoria.
Intre timp, apar nume noi printre posibilii nominalizati in postul de premier: Adrian Videanu si Vasile Blaga. Cea din urma numire ar putea fi chiar mai enervanta pentru PSD decat re-numirea lui Emil Boc.
Update, ora 19:19: E ca in cantecelul acela pentru copii: ora 19:15 a sosit, omul negru n-a venit! PSD nu s-a prezentat inca la Cotroceni. Daca strategia partidului e sa nu se prezinte, revin si spun ca, dupa parerea mea, e o strategie proasta.
Update, ora 19:35: A trecut ora stabilita, a trecut si sfertul academic, cred ca e clar ca PSD nu se prezinta in seara aceasta. Daca as fi in locul lui Traian Basescu, as intra in sala si as permite presei sa filmeze, pentru a puncta la opinia publica lipsa PSD-ului. In fine, apar noi si noi nume printre posibilii nominalizati pentru a forma Guvernul, dar nu o sa le mai prezint. Este evident ca avem de-a face fie cu intoxicari, fie cu bagarea in seama a unor surse necredibile. Deja sunt aproape 10 variante, fiecare prezentata cu eticheta "de pe surse", care este uneori doar o strategie de vanzare a unor gogosi.
Update, 20:07: Delegatia PDL este in acest moment la Cotroceni. Presedintele a reiterat multumirile si laudele adresate guvernului Boc. Atitudinea este, in mod evident, diferita fata de cea de la celelalte consultari. Emil Boc a spus ca detaliile in legatura cu varianta sustinuta de PDL vor fi oferite abia dupa iesirea presei din sala. De fapt, singurii care s-au grabit sa-si prezinte clar optiunea in timpul celor 5 minute cu mass media de fata au fost cei de la PNL.
duminică, 11 octombrie 2009
Avatarurile Sfintei Scripturi la Sarbatorile Iasului
luni, 5 octombrie 2009
Romania lui Oprescu
Sorin Oprescu si-a anuntat astazi candidatura la Presedintia Romaniei printr-un discurs anti-sistem tipic. Pentru categoria sa, s-ar putea spune ca a fost un discurs bun, cu toate sabloanele de rigoare si cu un limbaj colorat, care a inclus termeni ca "gasca", "s-au inhaitat" sau "batalia pe cascaval".
Una dintre ideile importante ale acestui discurs a fost aceea ca "lor", politicienilor, nu le pasa de oameni, in timp ce lui Oprescu ii pasa, vezi Doamne, de toti, fie ca sunt profesori, muncitori, tineri dezamagiti si asa mai departe. Cu alte cuvinte, am aflat si eu azi ca dlui Oprescu ii pasa de mine. Din pacate pentru domnia sa, trebuie sa recunosc faptul ca acest lucru ma cam lasa rece, ca sa ma exprim si eu in aceeasi nota ca onor candidatul.
Lipsa mea de entuziasm nu are ca explicatie vreo antipatie pe care as nutri-o fata de dl. Oprescu, ci este cauzata in primul rand de discursul in sine, care a parut destul de seducator, dar care pe mine nu numai ca nu m-a convins, ci chiar mi-a dat o senzatie de iritare.
Cum lupta cu demagogia si populismul dl. Oprescu? Evident, printr-un populism si mai si. Cum demonstreaza el ca ceilalti ne-au spus doar minciuni si ne-au manipulat? Pai, tinandu-l dosit la lansare pe Octav Cozmanca, omul care in mod sigur ii va pune mecanismul de agenti electorali in functiune. Na, nu dadea prea bine in cadru dl. Cozmanca. M-am uitat in mod insistent sa-l vad pe langa Sorin Oprescu, dar abia dupa incheierea evenimentului l-au dibuit cei de la Realitatea TV prin incaperile din spate, afirmand ca nici nu va fi director de campanie, ci doar un biet coordonator pe-acolo prin staff. Nici pe Ion Solcanu nu l-am vazut.
Ca sa revin la discurs, n-am aflat nimic nou, nicio solutie miraculoasa despre cum va transforma Sorin Oprescu Romania in acel loc minunat despre care ne-a vorbit, si asta pentru ca nici nu avea ce sa ne spuna. Nu exista solutii miraculoase si nici macar nu exista independenta politica reala. Pana la urma, Romania noastra ramane, din punctul meu de vedere, doar Romania lui Sorin Oprescu si a lui Octav Cozmanca, in care banii de campanie vin nu se stie de unde, agentii electorali sunt niste pesedisti atat de peceristi ca nu-si mai gasesc locul nici in PSD, iar discursurile seamana surprinzator de mult cu cele ale PRM-ului.
Una dintre ideile importante ale acestui discurs a fost aceea ca "lor", politicienilor, nu le pasa de oameni, in timp ce lui Oprescu ii pasa, vezi Doamne, de toti, fie ca sunt profesori, muncitori, tineri dezamagiti si asa mai departe. Cu alte cuvinte, am aflat si eu azi ca dlui Oprescu ii pasa de mine. Din pacate pentru domnia sa, trebuie sa recunosc faptul ca acest lucru ma cam lasa rece, ca sa ma exprim si eu in aceeasi nota ca onor candidatul.
Lipsa mea de entuziasm nu are ca explicatie vreo antipatie pe care as nutri-o fata de dl. Oprescu, ci este cauzata in primul rand de discursul in sine, care a parut destul de seducator, dar care pe mine nu numai ca nu m-a convins, ci chiar mi-a dat o senzatie de iritare.
Cum lupta cu demagogia si populismul dl. Oprescu? Evident, printr-un populism si mai si. Cum demonstreaza el ca ceilalti ne-au spus doar minciuni si ne-au manipulat? Pai, tinandu-l dosit la lansare pe Octav Cozmanca, omul care in mod sigur ii va pune mecanismul de agenti electorali in functiune. Na, nu dadea prea bine in cadru dl. Cozmanca. M-am uitat in mod insistent sa-l vad pe langa Sorin Oprescu, dar abia dupa incheierea evenimentului l-au dibuit cei de la Realitatea TV prin incaperile din spate, afirmand ca nici nu va fi director de campanie, ci doar un biet coordonator pe-acolo prin staff. Nici pe Ion Solcanu nu l-am vazut.
Ca sa revin la discurs, n-am aflat nimic nou, nicio solutie miraculoasa despre cum va transforma Sorin Oprescu Romania in acel loc minunat despre care ne-a vorbit, si asta pentru ca nici nu avea ce sa ne spuna. Nu exista solutii miraculoase si nici macar nu exista independenta politica reala. Pana la urma, Romania noastra ramane, din punctul meu de vedere, doar Romania lui Sorin Oprescu si a lui Octav Cozmanca, in care banii de campanie vin nu se stie de unde, agentii electorali sunt niste pesedisti atat de peceristi ca nu-si mai gasesc locul nici in PSD, iar discursurile seamana surprinzator de mult cu cele ale PRM-ului.
joi, 1 octombrie 2009
"Iasul in direct", editia din 1 octombrie 2009
Tema: ruperea coalitiei de guvernare PDL-PSD
Invitati in studio: Dumitru Oprea (senator PDL), Cosmin Coman (secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice)
Interventii telefonice: Dan Cîrlan (secretar de stat la Ministerul Mediului, presedinte PDL Iasi), Gheorghe Nichita (primar Iasi, presedinte PSD Iasi)
Urmariti emisiunea aici.
Invitati in studio: Dumitru Oprea (senator PDL), Cosmin Coman (secretar de stat in Ministerul Finantelor Publice)
Interventii telefonice: Dan Cîrlan (secretar de stat la Ministerul Mediului, presedinte PDL Iasi), Gheorghe Nichita (primar Iasi, presedinte PSD Iasi)
Urmariti emisiunea aici.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)