luni, 6 iunie 2011

Tov. Vițăvercea câștigă primăria?

Update 7 iunie, 00:58: Comuniștii au câștigat primul loc la alegerile pentru Consiliul Municipal din Chișinău, dar pentru primar va exista un al doilea tur. Fiind poziționat al doilea (deși incumbent) și comparativ cu ce ieșise la exit-poll, Dorin Chirtoacă a avut o înfrângere. Totuși, față de dezastrul ce se arăta în cursul zilei de ieri, când părea să nu mai existe o a doua șansă, și având în vedere recuperarea semnificativă de pe ultima sută de metri, rezultatul lui Chirtoacă pare aproape o victorie.
__________________________________________

Astăzi m-am convins: comunismul e contraindicat la sociologie ca sifilisul la sistemul nervos, ca să-l parafrazez pe Țuțea.

Vasile Dâncu a fost ”răzbunat”: exit-poll-ul din Republica Moldova, realizat de patru instituţii (CBS AXA, Institutul de Politici Publice, Institutul European de Studii Politice şi ADEPT) a dat-o-n bară grandios, la fel de tare ca IRES-ul lui Dâncu, în noiembrie 2010. Concret, anul trecut exit-poll-ul IRES a prezis victoria PLDM cu o diferență de 8,9% în fața comuniștilor (PLDM: 34,6%, PCRM: 25,7%). În realitate, diferența dintre partidele situate în frunte a fost oarecum apropiată de cea prognozată (9,9%), numai că viceversa: PLDM – 29,4%, PCRM – 39,3%.

Aseară, exit-poll-ul comandat de PublikaTV estima victoria fără emoții a lui Dorin Chirtoacă, la o diferență de 12,2 puncte procentuale: Dorin Chirtoacă (Partidul Liberal) – 53,1%, Igor Dodon (Partidul Comuniştilor din Republica Moldova) - 40,9%. În seara aceasta, după numărarea unei părți importante din voturi (82,67%), ”șoc și groază”: diferența e de 8,71%, dar, din nou, viceversa: Dorin Chirtoacă – 43,45%, Igor Dodon – 52,16%! Bine măcar că dl Chirtoacă, ce-mi pare un om cu bun-simț și cu capul pe umeri, nu s-a apucat aseară să țopăie precum ”Mihaela, dragostea mea”.

Acum, singura speranță a susținătorilor lui Dorin Chirtoacă este că, după centralizarea tuturor proceselor verbale, Igor Dodon nu va obține majoritatea necesară pentu a câștiga din primul tur. Dar, chiar și în varianta vehiculată de PL, cele peste 12 procente în avantajul dlui Chirtoacă s-au evaporat în neant, iar dl Dodon (sau tovarășul, căci nu știu ce apelativ folosesc cei de la PCRM) va fi clasat primul.

Ce se întâmplă, totuși, în Republica Moldova? Nu mai funcționează sociologia? În cazul primului exit-poll eronat unii și-au închipuit că o fi făcut vreo greșeală Vasile Dâncu, oricât de experimentat ar fi. Acum deja e prea de tot, pare ori o eroare sistematică generată de un comportament complet atipic al alegătorilor moldoveni, ori o fraudă consistentă (sau la alegeri, sau la sondaj).

Dincolo de toate explicațiile posibile pentru eșecul cercetărilor sociologice, victoria comuniștilor în orașul considerat o adevărată redută anticomunistă (Chișinăul n-a avut niciodată primar comunist în istoria postsovietică a țării) este, într-o oarecare măsură, și un eșec al Occidentului, dar mai ales un eșec al nostru, al celor din România. N-am putut fi niciodată un model pentru alții, ba dimpotrivă. Din păcate, nu prea suntem în stare să exportăm prin vecini decât rebuturile propriei tranziții. Și ce să vadă alții la noi? Până și gestul de condamnare simbolică a comunismului în Parlament, pe baza raportului Comisiei Prezidențiale pentru Analiza Dictaturii Comuniste din România, a avut parte de un circ inimaginabil, cu tropăieli și huiduieli. Sub ochii unor oaspeți străini, precum Lech Walesa, un Vadim dezlănțuit zbiera la Patapievici: ”Limbricul dracului, te-arunc de la balcon!”.

Astfel de manifestări nu sunt decât vârful patologic al unui aisberg mentalitar periculos. Un sondaj IRES din 2010 ne-a pus în față o oglindă, în care arătam, după părerea mea, hidos: 68% au răspuns că au dreptate aceia care spun că regimul comunist a fost o idee bună, dar aplicată greșit (scorul ajungând la 72,7% în regiunea Sud + București + Dobrogea), iar 41% au declarat chiar că l-ar vota pe Nicolae Ceaușescu, dacă acesta ar candida la Președinție (rezultatele arătau și mai prost în mediul rural: 49,7%, sau în regiunea Moldovei: 48,6%). După patru ani de la integrarea în UE, asta am obținut noi. Ce pretenții să avem de la Republica Moldova?

Degeaba dăm vina pe stat, pe partide, pe politicieni, pe sărăcie. Ar însemna să confundăm cauza cu efectul. Modelele democratice sănătoase ar trebui construite încă din etapa socializării primare, în familie. Văzând rezultatele sondajelor care scot în evidență nostalgia după defunctul regim comunist, nu pot decât să mă întreb cu groază ce aud și ce învață copiii români în familie.

Așadar, singura surpriză de la alegerile din Republica Moldova rămâne neconcordanța exit-poll-urilor cu rezultatele oficiale. În rest, știam deja de pe pielea noastră că, vorba unui comentator moldovean de pe un site, ”de rapănul ăsta de comunism se scapă greu”. Iar cu Treponema (deloc palidă) din interiorul nostru trebuie să luptăm, căci nu ne ajută deloc să privim la ceea ce s-a întâmplat în Chișinău și să ne resemnăm, oftând ca Lefter Popescu al lui Caragiale: vițăvercea, da, vițăvercea...

Update 21:55: Se pare că minunea e încă posibilă. Rezultatele rămân tot așa cum am vorbit, adică... viceversa :), dar, la 91% procese verbale introduse, Dodon nu mai are decât 50,1% (sursa: CEC). Dacă trendul din ultima oră se menține, va fi un tur al doilea. În acest moment, doar 319 voturi îl mai țin pe candidatul PCRM în poziția de primar din primul tur.

Update 22:15: E la fel de palpitant ca la alegerile noastre prezidențiale din 2009. La 92% procese verbale introduse, Dodon a coborât sub 50%: 49,75%(sursa: Publika). La mai mic!


Update 22:20: CEC m-a auzit, confirmă și plusează :). La 92,67% pv introduse, Dodon mai are doar 49,43%, iar Chirtoacă a ajuns la 45,54%. Sunt 12.444 voturi diferență între ei.

Update 23:01: La 94% procese verbale introduse, Dodon o tot ia la vale: 49,27% (sursa: CEC).


Update 23:31: În acest moment, lui Dodon îi lipsesc 2349 voturi ca să poată evita turul al doilea. La Consiliul Municipal Chișinău, rezultatele sunt (la 94% pv centralizate): PCRM - 47,27%, PL - 31,31%, PLDM - 13,55%.


Update 7 iunie, 00:18: Dodon a coborât sub 49%; are acum 48,94%, iar Chirtoacă - 45,89%. Rezultatele se apropie tot mai mult de cele obținute de Asociația Promo-Lex în urma numărătorii paralele proprii.


Update 7 iunie, 00:33: La 96% procese verbale introduse, Dodon are 48,68%, iar Chirtoacă - 46,10%. Nu cred că se mai poate schimba ceva: va fi turul al II-lea!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu