vineri, 10 iunie 2011

Cronică TV: Săritura în bordură, sport național

Ați auzit vreodată expresia ”a sări ca râma-n bordură”?
Poate nu ați auzit-o și nici nu gustați argoul, dar să știți că, dacă nu v-ați uitat ieri la emisiunea Danei Grecu de pe Antena 3, ați ratat un excelent studiu de caz privind săritura ca râma-n bordură.

Personajul principal a fost deputatul PSD Nicolae Bănicioiu, care n-a auzit, se pare, proverbul ”dacă tăceai, filosof rămâneai”. Domnia sa n-a putut, cu niciun chip, să tacă, iar un porumbel zglobiu a ieșit mintenaș din distinsa gură de tânără speranță social-democrată, așa cum îi spun mulți. Problema nu e că Dl Bănicioiu a făcut o greșeală. Greșeli, confuzii și chiar gafe facem cu toții, dar când perseverezi în greșeală, te ambiționezi și te umfli in pene pe un post național, contrazicându-i pe alții, parcă ne duce gândul la un alt proverb, cel care se bazează pe rima ”destul” – ”fudul”.

Concret, ieri seară se discuta la Antena 3 despre regionalizare. Pe lângă invitații din platou, la emisiune au participat, în direct din Brașov și din Iași, președinții de consilii județene Aristotel Căncescu și Constantin Simirad. Și chiar de la conu’ Costică i s-a tras lui Nicolae Bănicioiu.

Când l-a auzit pe Constantin Simirad, care vorbea despre principiul subsidiarității, menționând că acesta a fost enunțat în 1931 de Papa Pius al XI-lea, dlui Bănicioiu i-a venit brusc poftă să se dea deștept. Și a sărit drept în bordură, atacându-l pe dl Simirad pe tema papei Pius, susținând că nu ar fi vorba de al XI-lea, ci de al XII-lea. S-a și îmbățoșat: ”A fost al XII-lea în ’31, vă garantez!”. Mai bine garanta Vanghelie, că el a avut mai mare succes la acest capitol.

Președintele CJ Iași, care în mod evident verificase informația recent, din moment ce știa și anul în care fusese emisă enciclica papală respectivă, n-a scăpat momentul să dea o replică în care vorbea de ”carențele în cultura generală și în educație” ale deputatului PSD. Hotărât să fie comic până la capăt, dl Bănicioiu s-a rățoit: ”Da’ auziți, nu vreți dumneavoastră să mai citiți acuma un pic?”.

În cele din urmă, a început, probabil, să aibă mici îndoieli, așa că a vrut s-o întoarcă: ”Eu nu mă contrazic cu dv. dacă era Papa Pius al XII-lea sau al XI-lea”. Dana Grecu i-a dat, însă, o lovitură neașteptată: ”Ba v-ați contrazis”. Mda, chiar și useliștii care merg la Antenă ar trebui să se intereseze înainte de emisiuni pe cine curtează Dan Voiculescu în ultima vreme, fiindcă altfel se pot trezi că dna Grecu scoate de sub pupitru tigaia de care vorbea Andrei Pleșu și-i pocnește pe ei, în loc să-l răpună pe dușmanul de clasă ”băsist”, cum este formula consacrată la acest post de televiziune.

Dl Bănicioiu s-ar fi putut opri aici. Dar credeți că a făcut-o? Ei, aș. A preferat să-și ”repereze” onoarea folosind tactica ... ”din lac în puț”: ”Eu vă zic că principiul pe care-l susțineți nu este corect, am dreptul la o părere și, până vă convingeți dumneavoastră dacă era al XII-lea sau al XI-lea, poate reușiți să-i spuneți dlui Băsescu că-i o nebunie”. Lăsând la o parte faptul că dl Bănicioiu însuși trebuia să se convingă dacă-i al XII-lea sau al XI-lea, fiindcă noi, restul, știm că era vorba de al XI-lea, principiul pe care-l susținuse Constantin Simirad era cel al subsidiarității, nu cine știe ce invenție moldavă. E adevărat că Nicu Bănicioiu are dreptul la o părere, așa cum a spus, dar vorbim, totuși, de un principiu consacrat de tratatele UE.

Introdus prin tratatul de la Maastricht, principiul subsidiarității este înscris la art. 5 din Tratatul UE, tratat pe care România l-a semnat. Acum nu ne mai luăm semnătura înapoi nici dacă vine să ne dea lecții la Antena 3 papa Pius!

Spre final, Radu Tudor i-a trântit-o lui Constantin Simirad: ”mortul sunteți dumneavoastră”, Dana Grecu a sărit la Radu Tudor spunându-i să-și ceară scuze pentru ce a zis, echipa ad-hoc formată din Tudor și Bănicioiu chicotea la toate afirmațiile lui Simirad, iar acesta din urma le-a dat cu tifla tuturor, spunându-le că au ”o idee simplă, dar fixă”, sub ochii suspect de îngăduitori ai Danei Grecu. Și uite-așa a mai trecut o seară din viața telespectatorului român.

9 comentarii:

  1. O chestiune neinteresantă, despre un politician minor de provincie, Costantin Simirad, personaj la fel de important şi de valoros ca celebrul Mischie.

    "Conu’ Costică", care a trecut cu imparţialitatea lui Agamiţă Dandanache de la Alianţa Civică la PSD şi, de ceva timp, la pro-băsism, numai specialist în integrare europeană nu era!

    În privinţa "săritului cu râma-n bordură", după ce am parcurs demersul periatului la domn' Simirad am înţeles cum stă treaba la Iasi cu "civilii", da nu Băniciou este vinovat pentru scamale adunate de doamna Condur de pe reverul domnului Preşedite de CJ.
    Semnat:perseverent.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte amuzant, am senzatia ca ati citit un alt text, nu pe al meu. E adevarat, Constantin Simirad a trecut prin mai multe partide. E adevarat, nu l-as numi nicidecum "specialist in integrare europeana". Dar ce legatura au toate aceste aspecte cu ceea ce am scris eu? Oricum, nu el era subiectul principal al articolului, ci doar "pretextul" care a declansat "saritura in bordura" a domnului Banicioiu. Mai ca as pune pariu ca nu-l considerati si pe dl Banicioiu "politician minor".

    In alta ordine de idei, observ ca sunteti un cititor si comentator fidel al unui blog iesean, ceea ce nu poate decat sa ma bucure, avand in vedere ca oferta de pe piata bucuresteana este, cu siguranta, bogata si interesanta.

    Si daca tot veniti asa de des pe-aici, va sugerez sa va semnati direct cu numele pe care l-ati ales (nu doar pentru blogul meu), cel de "perseverent", intrucat aveti optiunea sa inlocuiti "Anonim" cu "Nume/Adresa URL" (nu e obligatoriu sa puneti si o adresa).

    De asemenea, am remarcat ca ne-ati amenintat acum cateva zile ca ne veti spune adevarul si despre Piata Universitatii. Cum astazi se comemoreaza mineriadele din 13-15 iunie 1990, ar fi un moment bun sa ne luminati cu opiniile dv. Parca mi-e dor sa aud de grevistii foamei care se ghiftuiau in corturi si de drogurile, armamentul, munitia si masina de scris automata de la Peneteu, precum si de masina de facut bani de la Peneleu :).

    RăspundețiȘtergere
  3. da, da, si eu vreau sa ne spuna nenea perseverentu povestea cu minerii care plantau panselute!!!!!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Raspuns .
    Piata Universitatii a fost un instrument politic utilizat de partidele din opozitia anilor '90 pentru "a lua fata" FSN-ului.
    Nici ideia si nici organizarea nu le-a apartinut celor din opozitie, au fost alti care au experiment un model, repetat in anii urmatori in Ucraina, Serbia, Georgia, exact in aceiasi "franciza".

    Ce a insemnat Piata Universitatii? O exacerbare a radicalismului in sine si a imaturitatii politice a unui grupuscul eterogen si o respingere masiva a acestei actiuni din partea majoritatii. Din aceasta cauza, Piata Universitatii a compromis in ochii populatiei actiunea civica impotriva comunismului.

    O data cu Piata Universitatii a inceput caderea PNT-CD-ului. Chiar daca au ajuns la guvernare intr-un mod nelegitim dupa '96, pentru ca nu castigasera sufragiul popular, taranistii erau deja cu mortu-n casa!

    Piata Universitatii a fost o mare victorie politica pentru Ion Iliescu, care a stiut sa foloseaca arma opozitiei impotriva acesteia, desi naivii sau orbii politici nu au inteles nici acum acest lucru. Ii priveste, e problema lor!
    perseverent.

    RăspundețiȘtergere
  5. Curat perseverent!
    S-a intimplat ceva cu tine cind erai mic?
    Te-au scapat pe scari? Te-a batut tovarasa
    diriginta pentru ca nu ai invatat la CSP?
    A abuzat cineva de tine la vreo sedinta
    a organizatiei UTM sau UTC?
    Linisteste-te!
    "Ana, Luca si cu Dej, baga spaima in burgheji",
    "Sa curga singe ! Sa li se taie capul!", nu mai sunt valabile.
    Ceausescu nu mai este secretar general al PCR.
    Ion Iliescu nu mai este prim-secretar al CC al UTC.
    Acum poti spune adevarul.
    Trezeste-te!
    Suntem in 2011.

    RăspundețiȘtergere
  6. Raspuns.

    Draga, daca ai ceva de spus despre subiect, nu ai decat sa spui, nu sa persiflezi.

    S-ar putea ca din noi doi tu nici macar sa nu fi participat la Piata Universitatii.

    Chestiile alea cu UTM-ul, "Ana, Luca si cu Dej, baga spaima in burgheji", sunt din filme cu prosti, la care romanii nu se mai uita demult.

    Nu-i vina mea ca n-ai inteles nimic despre evenimente peste care au trecut 20 de ani.

    Nu intamplator am scris ca Piata Universitatii a compromis in ochii populatiei actiunea civica impotriva comunismului.Mesajul ii viza exact pe cei ca tine, care s-au invatat sa gandeasca folosind idei prefabricate de alti.
    Semnat: perseverent.

    RăspundețiȘtergere
  7. da, te cred ca ai fost si tu in piata. erai sau printre cei cu ghioaga in mana, travestit in miner, sau printre cei care conduceau minerii prin oras la adresele unde trebuiau sa ajunga sa devasteze, nu?

    RăspundețiȘtergere
  8. pt. postarea de la ora 19.00
    Nu, nu-i asa!
    Stilul asta artagos pe care il practici nu-ti face cinste. Chiar daca as fi fost "maciucar", cum spui, de ce nu asi avea dreptul la opinie? In fond, democratia nu exclude parerea nimanui, chiar daca nu convine cuiva acest lucru.

    Din atitudinea ta rezulta o intoleranta agresiva, tipica unei alte gandiri, care nu are legatura cu toleranta si pluralismul de opinie specific democratiei.

    Eu vreau sa inteleg lucrurile prin prisma contactului direct, pentru a-mi face o ideie proprie, nu prefabricata de altii, asa ca am participat la evenimentele politice publice indiferent de cine au fost organizate.

    In consecinta, am mers in Piata Universitatii, in '90, am participat la mitigurile uriase ale lui Iliescu din aceiasi perioada, am participat la evenimente organizate de casa regala, am fost in Parcul Izvor, la "micii si berea" lui Vanghelie (care erau contra cost, ca sa fiu corect), am mers la adunarile electorale ale lui Traian Basescu. Am cunoscut oameni politici de la toate partidele, cu unii dintre ei avand relatii amicale si in prezent, indiferent de partid.

    Un singur lucru il mai spun, repetandu-l, despre Piata Universitatii: acest eveniment politic, prost organizat si prost condus a compromis in ochii populatiei actiunea civica impotriva comunismului.

    Daca era altfel, Piata Universitatii s-ar fi repetat, ca si revolutia, in fiecare oras, dupa principiul "azi in Timisora, maine-n toata tara!". N-a fost asa, din contra! In plus, in realitate, Piata Univeritatii i-a adus un sprijin popular nesteptat lui Ion Iliescu, care a castigat alegerile din '90 la un scor zdrobitor!

    Din pacate, majoritate celor care fac fac comentari politice confund resentimentele fata de un partid sau om politic cu analiza starii de fapt. Asa au facut si taranistii, au confundat harmalaia politica cu sprijinul popular si au murit pe limba lor, ca prostii!

    RăspundețiȘtergere
  9. pentru postarea mea de mai sus, de la ora 14:38
    Am uitat sa ma semnez:
    perseverent.

    RăspundețiȘtergere