duminică, 13 ianuarie 2013

România, mereu paradoxală

România e ţara în care toate lucrurile merg rău, ne îndreptăm într-o direcţie greşită, toţi politicienii luaţi în ansamblu sunt răi, dar, paradoxal, când trecem la nominalizări, aproape toţi sunt buni. 

USL e bun, doar a fost votat în draci.

Iliescu e bun, doar e preşedintele de onoare al PSD, partid care a fost votat de mulţi. 

Ponta a plagiat, ştim, dar e bun, doar aşa a reieşit la vot. 

Gigi Becali înjură pe toată lumea, dar e bun, doar a fost şi el votat. 

Lumea face glume deocheate cu pipiţele necunoscute puse pe liste, dar le votează. 

Dan Voiculescu e turnător şi inculpat penal, dar e bun, doar a luat vreo 70%, iar postul său de televiziune, care îi susţine la milimetru interesele, le place multor români. 

Adrian Năstase e la puşcărie pentru acte de corupţie, dar e bun, fiindcă e "deţinut politic", iar Ponta l-a menţionat şi i-a mulţumit public în mai multe rânduri. Poporul vrea întâi ţepe pentru corupţi, iar după aceea îi votează cu entuziasm, fiindcă la noi "se fură", nu fură X sau Y. 

Regele, alungat prin 1990 de pe aeroport de Iliescu, acum e bun: doar i-am văzut pe Gâdea şi compania, idolii românilor, cum îşi ţuguiau buzele zicând "Majestatea sa". 

UDMR-iştii sunt, şi ei, destul de buni, suficient de buni ca Ponta şi Antonescu să semneze protocoale secrete de guvernare cu ei înainte de alegeri, iar unii să fie luaţi acum secretari de stat sau consilieri ai primului ministru. 

Foşti ţărănişti, pe care Iliescu, Voiculescu şi alţii din tabăra acum bună îi considerau vinovaţi de toate cele, sunt acum buni: însuşi Ciorbea a fost luat sub aripa protectoare a Forţei bune. 

Emil Constantinescu şi celelalte personaje din trena sa, retrase iniţial din viaţa publică fiindcă erau "răii" care au nenorocit ţara, sunt acum, cu toţii, buni. Zoe Petre e un fel de mamă a naţiunii la Antena 3 (e adevărat, e şi mama biologică a unuia care a obţinut o funcţie guvernamentală), Ciuvică e om de bază al luptei pentru salvarea ţării. Până şi Ovidiu Iane, partenerul lui Ciuvică în tărăşenia arestării din cauza Armageddonului anti-Năstase, e de partea "luminoasă" a Forţei acum: s-a făcut ecologist, a fost plantat şi el pe lista USL în judeţul Suceava şi a ajuns parlamentar. 

UNPR-iştii, care au votat cot la cot cu PDL-iştii şi UDMR-iştii tot ce a fost de votat, de făceau spume la gură cei de la Antena 3, sunt acum buni: au fost puşi pe listele USL şi va avea loc o fuziune cu PSD. 

Şi dintre PDL-işti foarte mulţi sunt buni: Mihaela Popa de la Iaşi e acum senator PNL, Dumitru Pardău de la Suceava a trecut şi el de partea "bună" a USL şi e din nou parlamentar, fostul prim-vicepreşedinte al PDL Sorin Frunzăverde e chiar mai bun, fiindcă a trădat printre primii etc. etc. 

Până şi "ajustările" din perioada guvernului Boc au fost destul de bune, doar ne-a spus Ponta în discursul despre starea naţiunii că au fost necesare. 

FMI-ul cel rău până acum un an e, şi el, necesar. 

Gazele de şist, un motiv destul de valabil în aprilie anul trecut ca să se dea jos un guvern, acum s-ar putea să fie o şansă a României. 

Piaţa Universităţii, aia adevărată, unde stăteau "duşmanii poporului" până au venit minerii salvatori să planteze panseluţe, a devenit locul unde se adună patrioţii lui Dogaru şi hipsterii neo-comunişti, care vor binele naţiunii. În plus, Ponta a zis că şi el a fost în 1990 în Piaţa Universităţii, deci parcă n-a fost chiar aşa de rău. 

Ceauşescu, ne spun sondajele, a fost un bun preşedinte şi "era mai bine pe vremea aceea". Dar şi cei care au decis împuşcarea lui Ceauşescu sunt tot buni să ne conducă. 

De asemenea, Securitatea a fost rea, dar securiştii şi turnătorii sunt toţi buni. E foarte normal că ei şi beizadelele lor au funcţii importante în partide, că sunt în Parlament şi în fruntea instituţiilor statului. 

Uitându-ne la Antena 3, s-ar putea crede că au mai rămas doar câţiva "vinovaţi" de tot răul din ţară, dar aici a intervenit electoratul şi ne-a spus că şi ei sunt destul de buni: de exemplu, Elena Udrea şi Gheorghe Flutur au luat scoruri mari, de peste 40%, adică de vreo două ori şi jumătate cât scorul mediu al partidului, în contextul defavorabil binecunoscut, ceea ce ne spune că electoratul le-a apreciat, totuşi, meritele. La fel şi Emil Boc, care a recâştigat funcţia de primar al Clujului în condiţii vitrege, în momentul în care ura împotriva guvernării PDL atinsese paroxismul, iar USL tocmai preluase puterea şi nu apucase încă să se facă de băcănie. 

Până la urmă, înţeleg că de tot răul ăsta naţional de jumătate de secol, care reiese din sondaje, ar fi vinovat azi Traian Băsescu, dar numai în unii ani: cât a fost aliat cu FSN şi puii săi, prin '90, a fost bun, în 2004 era bun, ba chiar şi în 2009, cât a fost şi PSD la guvernare cu PDL, era destul de bun. Ca să nu mai zicem că acum nu mai mult de trei ani şi-a recâştigat mandatul, deşi împotriva lui se aliaseră cam toate celelalte partide. Deci e greu de spus dacă în 2014, de exemplu, sau chiar mai repede, nu va fi iarăşi bun. 

O mai fi vinovat şi Sebastian Lăzăroiu, care a distrus ţara vorbind despre Alba ca Zăpada şi torpilează bunăstarea naţiunii de pe Facebook. Mai e vinovat, probabil, Mihail Neamţu, care n-a fost, săracul, la guvernare, dar a recitat "Ridică-te, Gheorghe, ridică-te Ioane", precum şi alţi câţiva ca el. 

Singurii care nu sunt niciodată vinovaţi sunt: POPORUL şi SISTEMUL. Din nou paradoxal e că aceste două personaje colective par să se urască unul pe altul. Totuşi, poporul îşi ajustează valorile după cum spune Sistemul, iar acesta îl invocă mereu ca argument. Iar Poporul se simte bine, câtă vreme poate înjura cu năduf Sistemul, poate declara răspicat că ţara merge într-o direcţie greşită şi are cel puţin nişte ţapi ispăşitori pe care să dea vina: întâi Coposu şi moşierii, ţărăniştii şi Convenţia, apoi Băsescu şi Dumnezeu ştie cine or fi următorii pe care Poporul va pune litera stacojie, fiindcă aşa i s-a spus la televizor de către nişte oameni pe care, altminteri, îi urăşte sau îi consideră necinstiţi. 
Ei, doar n-o să ne împiedicăm acum noi, românii verzi, de nişte chiţibuşuri de logică, muma lor de hoţi şi nevestele la toţi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu