marți, 27 aprilie 2010

PSD scoate batul si morcovul?

Prin politica carrot and stick PSD risca sa deschida usa mitei electorale, finantarilor ilegale si santajului politic











Probabil ca va este cunoscuta sintagma "carrot and stick" sau, pe romaneste, politica morcovului si a batului. Mai explicit, aceasta reprezinta o metoda de a induce cuiva un anumit comportament, folosind o combinatie de recompense si pedepse. Intai il ademenesti pe magar cu un morcovel. Daca nu merge asa, ii arzi vreo doua pe sale cu bastonul.

Cred ca marea "inovatie" a conducerii actuale a Partidului Social Democrat,
care reiese din citirea presei de azi, ar fi tocmai pregatirea de morcovi si bete pentru a-si disciplina membrii.

Astazi au ajuns la mine doua stiri. Una a fost ca membrii PSD vor primi carduri pe baza carora vor beneficia de reduceri la
teatre, filme, restaurante, magazine, evenimente organizate pe litoral s.a.m.d. Surse din PSD au declarat pentru Mediafax ca aceasta este inovatia în politica a lui Victor Ponta, care s-a gandit la realizarea unor parteneriate cu diversi agenti economici pentru oferirea de discount-uri membrilor PSD. Hmmm, inca sper sa fie o gluma generata de simpla inlocuire a carnetelor de partid cu cardurile...

Cea de-a doua stire a fost declaratia secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, care a spus la Antena 3 ca social-democraţii elaboreaza in prezent o lista cu motivele plecarii fiecarui parlamentar din partid, respectiv "dosare, afaceri, bani", iar documentul va fi dat publicitatii în viitorul apropiat.

Unul dintre exemplele oferite in avanpremiera de Dl Dragnea a fost chiar cel al unei doamne parlamentar din Moldova, "care avea nevoie de nişte bani ca să îşi scoată casa de sub sechestru şi a primit 30.000 de euro". Cin' sa fie, cin' sa fie? Mai mult ca sigur Liviu Dragnea s-a referit la deputata Luminita Iordache, avand in vedere ca aparusera deja informatii in presa, inclusiv in cea nationala, ca familia Iordache ar avea o problema in acest sens. Si Victor Ponta, cand l-am intervievat vineri, a spus ca in cazul deputatei ar fi vorba strict de "probleme financiare".

Mesajul cumulat al celor doua stiri este, din punctul meu de vedere, acesta: daca veniti/stati alaturi de noi veti avea unele avantaje (chiar daca in varianta propusa e cam mic morcovul pentru membrii de rand), iar daca plecati, va treziti cu un mega-scandal in care spunem noi opiniei publice cat de ticalosi sunteti (ca si cum de acele dosare cei de la PSD au aflat abia acum). Chiar daca recompensa si pedeapsa se adreseaza unor "catari" diferiti, ei sunt totusi din aceeasi "turma", asa ca tot pare o metoda stick & carrot.

Ca sa revin putin la inovatia de marketing politic pe care ar fi propus-o Victor Ponta (in cazul in care stirea Mediafaxului e corecta), lucrurile ar fi cam dubioase. Amestecarea unor mici avantaje materiale (discount-urile mentionate pot fi cuantificate in bani) cu apartenenta la o formatiune politica nu este deloc in regula. E adevarat ca in domeniul comercial sunt permise astfel de promotii sau reduceri, dar de cand admitem public faptul ca se pot amesteca afacerile cu politica fara nicio problema? A devenit cumva calitatea de membru de partid o marfa si eu n-am aflat?

Se poate spune ca introducerea acestei practici nu ar fi chiar asa de periculoasa, tocmai pentru ca nu ar avea un mare impact. Intr-adevar, cred ca reducerile anuntate pentru membrii PSD s-ar dovedi o mare fasaiala. Probabil va fi ca in cazul acelor banci care spun ca, daca-ti faci card la ei, vei avea o reducere de 5% la cazarea intr-o mare retea hoteliera, in care camera costa de la 300 Euro in sus. Putini beneficiaza cu adevarat de avantajele oferite, fiindca nu sunt dispusi sa dea 285 Euro ca sa doarma o noapte intr-un hotel, doar ca sa beneficieze de o reducere de 15 Euro. In cazul de care vorbim, parca-i si vad pe batranii membri PSD din mediul rural cum rup usile la teatru sau cum se inghesuie la un concert hip-hop la mare, doar fiindca au o mica reducere la costul biletului.

Ramane insa problema de principiu, aceea de a cuantifica public in bani calitatea de membru. Daca azi ar face un partid de opozitie asa ceva, credeti ca un partid aflat la putere nu va avea resurse sa gaseasca si mai multi "parteneri economici" care sa ofere discount-uri membrilor de partid? Intr-o tara in care fidelitatea politica nu e cea mai raspandita calitate, riscam sa ajungem la situatia in care apartenenta la un partid devine o simpla alegere a ofertei care include cele mai multe si mai mari reduceri comerciale.

Ramane, de asemenea, pericolul deschiderii unei usi legale catre mita electorala si catre finantarile ilegale. Ce-ati spune daca in perioada de campanie anumite magazine vor oferi celor cu carduri politice reduceri substantiale la pretul alimentelor de baza? De bine de rau, activistii se mai feresc de ochii presei si ai autoritatilor cand impart sacosele cu zahar si ulei. Daca presupusa initiativa a PSD ar fi acceptata ca legitima de societate, acum o pot face la lumina zilei, sub ochii politiei, "vanzand" in unele magazine zahar si ulei posesorilor de carduri de partid, cu reduceri de 90%, sa zicem. Pe de alta parte, exista si posibilitatea unor agenti economici de a finanta ilegal activitatea partidelor, acceptand sa ofere, pe cheltuiala lor, astfel de reduceri.

Oricum am interpreta, aceasta initiativa mi se pare profund daunatoare pentru democratie. Inca ma gandesc, asa cum am spus mai sus, ca este doar o gluma sau o neintelegere. Dar nu exclud nici posibilitatea ca vreunui lider de partid sa-i vina astfel de idei crete. In acest caz, nu pot spune decat, parafrazandu-l pe Neil Armstrong, ca ar fi un pret mic pentru partid, dar un pret mare pentru omenire. Fiindca, dupa mine, ar fi cam mare pretul pe care intreaga societate risca sa-l plateasca, doar pentru ca PSD sa atraga si sa-si pastreze membrii cat timp e in opozitie. Optimista cum sunt, astept o dezmintire de la PSD.

P.S.: Cat despre declaratia lui Liviu Dragnea, as vrea sa-i fac o sugestie. Poate ca ar fi mai bine sa pregateasca deja dosarele pentru toti membrii PSD, ca gaseste el ce sa scrie acolo. Astfel, daca se intampla, Doamne fereste!, sa mai plece vreunul, nu ne mai tine pe toti cu sufletul la gura pana pune el pe hartie informatiile pe care le are deja.

2 comentarii: