miercuri, 14 aprilie 2010

Case pentru tineri, model de bune practici

Citeam luni un articol publicat in Ziarul de Iasi, "Pacaleala caselor din Moara de Vant". Pe scurt, informatia era ca in 7 ani, de cand exista Legea 15/2003, la Iasi nu s-a acordat nici un lot de casa pentru tineri. Intre timp, o cincime dintre cei care au depus dosare a depasit deja varsta ceruta de lege (35 de ani).

Dintre explicatiile date ziarului de Primarul Iasului am retinut ca: "Nu este foarte usor. Nu ne putem juca acolo. Trebuie sa vedem cum gasim fondurile necesare pentru realizarea lucrarilor". Pe cuvant ca il cred, probabil ca nu este foarte usor si intr-adevar Primaria trebuie sa gaseasca bani pentru a asigura infrastructura. Dar, asa greu cum este, in alte orase s-a facut. Nicaieri nu umblau cainii cu terenuri libere in coada, dar s-au cautat si s-au gasit, pana la urma, solutii. S-a inceput din timp, inainte de criza, si s-au asigurat finantarile necesare. Decat sa ne rezumam la critici si la intrebarea obsesiva "de ce la noi nu se face?", cred ca e mai instructiv sa va prezint, cu imagini, situatia din Suceava. Concluziile le trage fiecare.

Primaria Suceava a inceput in 2005 (la un an dupa alegeri!) acordarea de loturi de teren pentru tineri intr-o zona numita Dealul Manastirii, care a devenit noul "Cartier al Tineretii". Parcelele de pamant s-au repartizat, in stil american, prin tragere la sorti. Poate nu veti crede, dar in 2005 toti tinerii care indeplineau conditiile generale si care au facut dovada ca detin cei 5000 de Euro in cont au primit teren. Cu alte cuvinte, n-a fost nevoie de pile sau spagi, asa ca primii 134 de tineri au primit un frumos "cadou" cu ocazia Revelionului 2005-2006. Au urmat altii si altii care au depus dosare, astfel ca in prezent 270 de familii de tineri suceveni au casele in constructie in Cartierul Tineretii.

Iata cum arata ieri zona:













Inca se lucreaza intens in cartier, nu doar la case, ci si la finalizarea retelelor de utilitati. Probabil n-a fost, vorba Dlui Nichita, foarte usor, dar s-au trasat si pietruit drumurile (urmand sa se asfalteze dupa ce se termina toate lucrarile cu utilitatile), s-a finalizat alimentarea cu energie electrica, canalizarea inteleg ca se termina zilele acestea si mai sunt niste probleme doar in ceea ce priveste racordarea la gaz metan. Asa cum il stiu eu pe primarul sucevean Ion Lungu, sunt convinsa ca se va face luntre si punte sa gaseasca solutii si pentru asta. Oricum, important e ca utilitatile de baza (curent, apa, canal) sunt asigurate.


















Credeti ca municipalitatea suceveana s-a multumit cu atat? Nu, anul trecut s-a identificat pamant intr-o alta zona a orasului, Dealul Tătăraşi, s-a facut un nou Plan Urbanistic Zonal si s-a trecut la parcelarea altor 8 hectare de teren disponibil. Inca niste sute de tineri vor avea o sansa.

Dar nici asta nu e tot. In 2009 au fost finalizate două blocuri de locuinţe ANL cu 40 de apartamente, pentru chiriaşii evacuaţi din casele naţionalizate, s-au terminat si recepţionat 80 de apartamente ANL in zona Metro si au fost aprobate şi licitate alte 80 de apartamente în etapa a doua, tot prin ANL.

Credeti ca sucevenii i-au ridicat vreo statuie primarului lor? Nu, si nici nu e cazul, pentru ca asta inseamna sa fii primar: sa rezolvi, cat de bine poti, problemele comunitatii. Ba mai mult, desi in 2008 l-au ales pentru un al doilea mandat cu peste 70% din voturi din primul tur, sa nu credeti ca n-are parte si de critici. Chiar pe problema loturilor pentru tineri sunt destui care se plang si ii reproseaza edilului sucevean ba ca parcelele acordate tinerilor sunt prea mici (deh, legea prevede doar 300 mp) si casele prea inghesuite, ba ca nu a rezolvat destul de repede cu utilitatile. Iesenii ce sa mai zica?


















Cum spuneam, fiecare poate sa-si traga singur concluziile. Legea e aceeasi in toate orasele. Doar tinerii care ar vrea o casa sunt altii. Si autoritatile...

4 comentarii:

  1. In Gradinari sunt 224 de apartamente ANL finalizate, din care 96 merg la cei evacuati din case retrocedate.
    Deci, dublu fata de Suceava. Dar sigur, nu toata lumea stie sa scrie din Condur, pardon, din condei...

    RăspundețiȘtergere
  2. Pentru anonimul dinainte: Dar Iasi nu e cumva de vreo 3 ori mai mare ca Suceava? Si daca esti asa de informat cu activitatile primariei poate ne spui si cum stam cu pamantul pentru tineri, ca eu inteleg ca asta era subiectul principal.

    RăspundețiȘtergere
  3. tanar in cautare de pamant15 aprilie 2010 la 14:51

    Dedicatie pentru Nichita:
    "Ciocoi pribeag, adus de vant,
    De ai cu iadul legamant
    Sa-ti fim toti caini, loveste-n noi!
    Rabdam poveri, rabdam nevoi
    Si ham de cai, si jug de boi
    Dar vrem pamant!
    .....
    N-avem puteri si chip de-acum
    Sa mai traim cersind mereu,
    Ca prea ne schingiuiesc cum vreu
    Stapani luati din drum!
    Sa nu dea Dumnezeu cel sfant,
    Sa vrem noi sange, nu pamant!"

    RăspundețiȘtergere
  4. eu locuiesc in cartierul tineretii,suceava.sunt mutat din decembrie 2009.mi-am facut fantana si fosa conform proiectului si m-am mutat.intradevar,si in momentul de fata,azi,24.06.2010 se lucreaza la finalizarea canalizarii si a retelei de apa.se preconizeaza ca pana in toamna sa se poata muta lumea.
    nu sunt simpatizanta a primarului,dar chiar a facut un lucru bun cu parcelele pt case.

    RăspundețiȘtergere