vineri, 9 aprilie 2010

Greva foamei la PDL

“Din respect pentru o informare corectă a cetăţenilor, de mâine, conducerea PDL a decis ca reprezentanţii săi să nu mai participe la emisiunile de dezbatere ale posturilor Antena 3 şi Realitatea TV până când aceste posturi nu vor reveni la o informare critică, dar corectă a opiniei publice”.

Citind o parte din comentariile care se fac pe marginea deciziei luate de Biroul Permanent National al PDL, se pot identifica usor doua curente de opinie. Unii spun ca nu se cade sa boicotezi presa in acest fel, chiar daca nu-ti place cum te prezinta, mai ales daca esti partid la guvernare. Dimpotriva, altii spun ca trebuia luata aceasta decizie mai devreme si ca e masochism curat sa mergi la unele televiziuni doar ca sa le livrezi material didactic pentru disectie.

Mi-e greu sa ma pronunt cat de corecta e pe fond hotararea PDL de a boicota Realitatea si Antena 3, desi as putea fi de acord ca nu e tocmai recomandabil sa mergi in vizita la "mogul" nici cand vrei sa te relaxezi. A patit-o el Geoana, ce pretentii sa ai cand te tragi din Traian, combatant activ in lupta internationala impotriva mogulilor?

Pot insa constata ca intrarea in silenzio stampa (e drept, selectiva) a unui intreg partid seamana, din punct de vedere simbolic, cu o intrare in greva foamei. Protestatarul risca si sufera in primul rand el, dar spera sa schimbe ceva sau macar sa traga un semnal de alarma. Pana la urma, si un partid are dreptul la formele sale de protest. Problema este, insa, ca, incercand sa imite comportamentul lui Basescu, PDL a intrat intr-o capcana. Nu s-au prea gandit oamenii cum pot iesi onorabil din povestea asta.

Cand a declarat ca nu mai calca in TVR cat timp e director Alexandru Sassu, Traian Basescu a facut o afirmatie puternica, dar a fost abil. La el nu era vorba de o greva a foamei, ci de o dieta cu scop curativ, pe termen limitat. Oricum nu mai avea de sustinut nicio confruntare electorala in urmatorii cinci ani si stia ca isi poate permite putin luxul de a mai absenta de pe sticla. Stia, de asemenea, ca mandatul directorului TVR expira in 2010 si era constient ca se poate baza pe o majoritate parlamentara care sa-l trimita pe Sassu sa rezolve impasu' in alta parte, sau, cu alte cuvinte, sa plimbe putin ursul. Asa ca, dupa schimbarea directorului TVR, Dl Basescu va putea intra venividivicios (nu sariti, am inventat cuvantul!) in studiourile televiziunii nationale, amintindu-le tuturor ca de ce le e frica, nu scapa.

Strategia buna a lui Basescu e, insa, cam schioapa in recenta varianta pedelista. Da, razboiul cu presa se poate castiga uneori, dar, ca in orice lupta, numai daca esti mai bun ca adversarul si daca ti-ai planificat pasii tactici. Eroarea fundamentala a PDL a fost ca a anuntat ca membrii acestui partid nu vor mai calca in studiourile posturilor de televiziune mentionate pana cand acestea nu vor reveni la "o informare corectă a opiniei publice". Cred ca e evident ca pedelistii nu pot sa boicoteze cele doua televiziuni ad infinitum si s-ar putea sa fie nevoiti sa se intoarca tiptil, cu coada intre picioare. E greu de crezut ca la un moment dat Emil Boc va reveni triumfator, spunand ca acum Realitatea si Antena 3 informeaza corect. Ce sa strige, "Am infrant, mogulul e corect, ura, draguta mea, mogulul e corect!"? Cam seamana cu o strategie lose-lose, nu? (Asta daca nu cumva exista vreo metoda auxiliara absconsa de a-i pune pe patronii celor doua televiziuni cu botul pe labe, lucru de care ma cam indoiesc, totusi.)

Incercand sa copieze stilul lui Basescu, cei de la PDL si-au prins labuta in capcana si acum trebuie s-o roada ca sa poata scapa. Daca l-ar fi intrebat pe Presedinte ce sa faca, probabil ca le-ar fi gasit el o mutare indrazneata pe tabla. Daca m-ar fi intrebat pe mine, i-as fi sfatuit sa anunte un termen pana la care aplica "sanctiunea", adica sa atraga atentia asupra a ceea ce ei considera o incalcare a deontologiei profesionale jurnalistice printr-o greva cu durata limitata, nu printr-o greva a foamei pana la sacrificiul suprem, fie al PDL, fie al mogulilor. Mergea si o greva japoneza. N-ar fi fost mai de impact sa vedem in studiourile de televiziune un adevarat desant de pedelisti cu banderole albe pe maini? O.K., puteau fi si violete...

Un comentariu:

  1. Puterea Dushului9 aprilie 2010 la 14:30

    Variante de a muta interesant erau multe. Spre exemplu, una cu impact la public ar fi fost urmatoarea: la orice emisiune a celor doua posturi, considerata de PDL-isti ca fiind "de disectie", reprezentantul lor se prezenta in platou si spunea ceva de genul: "Buna ziua, ma numesc X si sunt prezent aici din respect pentru telespectatorii dumneavoastra. Dar, atat timp cat ne veti invita doar pentru a mima o aparenta deontologie jurnalistica si nu veti renunta la rolul de moderator-acuzator, permiteti-mi sa nu raspund la nici o intrebare". Si tacea toata emisiunea, in caz ca nu il dadeau astia afara dupa 5 min.

    Poate ca o astfel de reactie ar fi fost enervanta pentru unii telespectatori, dar cu siguranta ar fi intrigat si ar fi atras atentia. Evident ca nu putea sa faca Boc sau vreun inalt demnitar treaba asta, pentru ca ei ne sunt prin definitie datori cu explicatii. Dar din toata armata de PDL-isti care se misca zilnic prin platourile mogulilor, puteau fi alesi unul-doi mai potriviti sa faca treaba asta.

    E doar o parere personala.

    RăspundețiȘtergere