sâmbătă, 3 aprilie 2010

Ion Iliescu in anii '70: "Moldovenii sunt betivi si trantori"

Ion Serbina, fostul secretar al CJ Iasi, proaspat membru al PC, sustine ca l-a auzit cu urechile lui pe Ion Iliescu, pe vremea aceea prim-secretar PCR la Iasi, cand afirma public de la o tribuna ca "moldovenii sunt betivi si trantori" si ca acesta ar fi motivul pentru care Iasul, si Moldova in general, nu se vor putea niciodata dezvolta corespunzator.

Ion Serbina: "Domnul Iliescu, cand era prim-secretar la Iasi prin anii '74-'75, a avut la Iasi o iesire la o tribuna; eram de fata si chiar au iesit puternice vociferari in sala atunci, [...], n-as putea spune din ce loc au plecat vociferarile, oricum eu eram la balcon, si s-a exprimat ca Iasul nu va putea niciodata sa se dezvolte si in general Moldova, pentru ca moldovenii sunt betivi si trantori. Astea au fost expresiile dlui Iliescu spuse in 1975, in public, in aula Universitatii Agronomice Iasi, unde eu ma aflam de fata".

Rememorarea acestui episod in urma caruia Ion Iliescu ar fi fost aproape huiduit de sala, in plina "epoca de aur", s-a facut in timpul discutiei pe care am avut-o cu Ion Serbina si Florin Cantic la "Extemporalul la democratie" de ieri.

La aceasta prima participare la o emisiune, de la momentul anuntarii intrarii in politica, Dl Serbina s-a dovedit a fi, in general, extrem de pornit impotriva "sistemului", sententios si destul de incrancenat, cu toata abordarea relaxata a discutiei de catre mine si Florin Cantic. Pe de alta parte, Ion Serbina devenea mult mai prudent si chiar evaziv la unele subiecte mai delicate. M-a si prevenit la un moment dat in timpul emisiunii: "Nici prin gand sa nu va treaca ca v-as putea zice ceva acuma sau as fi atat de deschis, mai ales ca intru in politica, nu uitati treaba asta. Nu-s chiar atat de sincer cum par".
















Daca doriti sa urmariti emisiunea in intregime, o puteti face pe site-ul Tele'M. Daca nu, gasiti mai jos alte cateva citate mai interesante din ceea ce a spus Ion Serbina:

  • despre pensionarea de la CJ: "Eram foarte agreat de Dl Simirad, cum am fost agreat de foarte multi oameni ai politicii iesene. [...] Au fost si anumite chestiuni care s-au intamplat; eu nu le-am facut si nici nu le voi face vreodata publice, pentru ca nu vad de ce as face-o. [...] Erau anumite sarituri din schema. [...] Chestiunea este ca acolo exista o echipa de oameni tineri, eu si la aceasta data ii apreciez ca incompetenti total si cred ca nu este normal ca oamenii care-si demonstreaza negru pe alb incompetenta sa aiba responsabilitatea unor acte".

  • Despre perioada cat a lucrat la Prefectura (1990-1991): "Lucrurile care s-au petrecut la Prefectura, in perioada cat am fost eu acolo, cert si indubitabil sunt de natura penala".

  • Despre sefii institutiilor in care a lucrat: "L-am apreciat cel mai mult pe Liviu Antonesei".

  • Despre pierderea de catre Iasi a unor oportunitati: "Cel mai mare dusman al Iasului, de dupa anul '90 incoace, a fost dl Hrebenciuc de la Bacau".

  • Despre refuzarea, in trecut, a unei oferte de a fi numit prefect in Vrancea: "Daca as fi fost, de pilda, prefect la Vrancea, ori intram in randul "lor", al acelor "ei" despre care vorbesc [...], sau eram mort. Sau eram pe undeva, prin alta parte; se aranja o mita, un trafic de influenta... [...] Asa s-a facut in toata Romania din '90.

  • Despre sistemul constituit din "ei": "Va spun eu, sistemul este perfect. Sistemul ejecteaza imediat valoarea si omul cinstit. Ascultati ce va spun eu, stiu sistemul. Il cunosc foarte bine".

  • Despre ceea ce ar trebui sa faca PC: "Sa nu ne mai lipim de nimeni, sa nu intram nici in Parlament, nici la guvernare si nici in Consiliu, daca asa vrea alegatorul, nu-i nici un fel de problema, [...] dar te duci o data cinstit, te duci pe o chestiune care sa te identifice. Pentru ca, altfel, degeaba ti-ai facut decalogul partidului, adica degeaba ai zis ca vrei sa faci ceva, pentru ca, nefacand treaba asta, intri in ceea ce se cheama minciuna aia universala care bantuie tara de douazeci de ani, de nu se mai termina.

  • Despre posibilitatea de a se inscrie in PSD: "Niciodata, absolut niciodata, si nici la o varsta, nici cand dau in mintea copiilor cum spune un mare om de stat (Constantin Simirad, n.n.) care demult a dat in mintea copiilor... [...] In aceeasi masura as putea spune ca dumnealui a dat in mintea copiilor din '90 si acolo a ramas, dar asta-i alta discutie. Oricine putea sa spuna asta, dar nu un om care totusi are o varsta si nu isi... deci, sa-l lasam pe Dl Simirad acolo, in conducerea lui si cu ctitoriile lui pentru Iasi si restul... Nu voi intra niciodata, retineti ce va spun, in PSD, niciodata in PDL si, am mari indoieli, dar asa-i viata, in PNL. Pentru ca aceste partide, mai ales PSD-ul si cu PDL-ul, sunt principalele responsabile pentru distrugerea la care s-a ajuns, a poporului roman".

  • Despre posibilitatea de a candida la presedintia CJ Iasi din partea PC: "Cred ca e prematur sa se discute asa ceva. [...] A te duce asa, ca inecatul, si a vorbi pe strada ... nu te voteaza lumea si-ti trebuie, totusi, o sustinere. Deci la ora asta PSD, PDL si PNL au ceea ce se cheama, categoric si indubitabil pentru orice om lucid si care vede, sansa de a castiga presedintia. Nu te duci la o batalie de nebun, asa..."

  • Intrebat daca PC e de stanga sau de dreapta: "In ceea ce am vazut in decalogul dumnealor (de remarcat folosirea persoanei a treia, n.n.), este un partid usor utopic, [...] iar utopia asta trebuie putintel reasezata si trecut la lucruri serioase.
In incheiere, e interesant si pronosticul lui Florin Cantic, referitor la viitoarea cariera a lui Ion Serbina in PC: "Eu zic ca, pana la sfarsitul anului, Dl Serbina se va certa cu Dl Salaru la Partidul Conservator si va parasi dezgustat aceasta echipa, urmand sa-si utilizeze, poate, anul viitor, intr-un alt partid si intr-o alta echipa politica, vizibilitatea pe care si-o creeaza acum".

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu