miercuri, 14 decembrie 2011

Mesaj către părinţii Mihaelei Popa

Stimată doamnă, stimate domn,

Nu vă cunosc şi nu m-aş fi gândit niciodată să vă trimit un mesaj dacă însăşi fiica dvs. nu ar fi considerat de cuviinţă ca opiniile dumneavoastră să ajungă, prin intermediul blogului său, în spaţiul public. Probabil că dna Popa, ocupată fiind cu politica la cel mai înalt nivel, nu a avut timp să vă explice foarte multe lucruri în legătură cu gala „Zece pentru România”, ediţia regională pe Moldova, gală care, spune dumneaei, v-a plăcut.

Desigur, când e vorba de gusturi, nu avem a comenta. Fiecare om apreciază după propriile standarde. Există oameni care iubesc concertele de muzică simfonică, dar şi oameni care apreciază spectacolele de bâlci. Deci nu gusturile dumneavoastră în materie de spectacole de televiziune le discutăm aici şi nici dacă, în general, remarcaţi sau nu problemele tehnice legate de astfel de spectacole. Poate că pe dumneavoastră nici nu v-a interesat altceva decât să vă ocupaţi o seară de sâmbătă în mod plăcut, căci ce poate fi mai plăcut pentru un părinte decât să-şi zărească, din când în când, copilul pe ecranul televizorului? În schimb pe mine, contribuabil din Iaşi şi, deci, sponsor al evenimentului, mă interesează ce s-a „cumpărat” din banii mei.

Dar, dincolo de cine achită nota de plată, cu mult mai important este mesajul oricărei manifestări publice. Presupun că dumneavoastră, care aţi fost profesori (din câte am înţeles chiar de la dna Mihaela Popa, care nu scapă nicio ocazie de a spune că provine dintr-o familie de cadre didactice), sunteţi foarte interesaţi de acest aspect.

Şi, dacă vorbim de mesaje, cred că sunteţi de acord că elogiul încălcării legii sau al nerespectării unor hotărâri judecătoreşti nu trebuie nici măcar permis, darămite încurajat în spaţiul public. De altfel, Codul penal pedepseşte, la art. 324, instigarea publică şi apologia infracţiunilor, fiind incluse aici îndemnarea publicului prin grai, scris sau prin orice alte mijloace, de a nu respecta legile, precum şi lăudarea în public a celor care au săvârşit infracţiuni sau a infracţiunilor săvârşite de aceştia. Pedeapsa este cea de închisoare de la 3 luni la 3 ani, chiar până la 5 ani dacă este săvârşită de un funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat.

Or, în caz că doamnei Popa nu i s-a părut important să vă aducă la cunoştinţă, vă informez eu că există două sentinţe judecătoreşti definitive şi irevocabile împotriva proiectului Palas, cel invocat drept mare motiv de laudă şi premiere a primarului Gheorghe Nichita. Dacă vă interesează şi aveţi timp, vă recomand, de exemplu, să studiaţi măcar una dintre ele, şi anume Decizia nr. 976/2010 – R, pronunţată în şedinţa publică din 18 noiembrie 2010, la Curtea de Apel Oradea. Prin această decizie, au fost anulate cele trei hotărâri ale Consiliului Local Municipal Iaşi prin care s-a realizat asocierea cu investitorul de la Palas şi pe baza cărora s-au obţinut autorizaţiile de construire: HCL nr.576/28.12.2004 (prin care s-a aprobat trecerea din domeniul public local în domeniul privat al Municipiului Iaşi a terenului), HCL nr.3/17.01.2005 şi HCL nr.4/17.01.2005 (prin care s-a aprobat contractul de asociere între Consiliul Local Municipal Iaşi şi S.C. Iulius Group S.R.L., având ca obiect edificarea „Ansamblului Madison”, actualul ansamblu Palas). Subliniez încă o dată: în decizia Curţii de Apel Oradea scrie negru pe alb că este irevocabilă.

Faptul că Primăria, de conivenţă cu investitorul, încearcă acum să apeleze la tot felul de trucuri pentru a forţa reintrarea în legalitate sau găsirea unor căi extraordinare de atac împotriva sentinţei care, practic, a „desfiinţat” tot proiectul, nu schimbă, deocamdată, situaţia cu nimic. Palasul este şi va rămâne fructul pomului otrăvit, ca să folosesc o metaforă juridică.

Aşadar, acum ştiţi că la gala care, după cum susţine fiica dvs., v-a plăcut, s-a lăudat în public o ilegalitate. Mesajul către publicul larg este că în România poţi să nu respecţi legea şi, dacă ai suficientă influenţă, nu eşti pedepsit, ba mai mult, poţi fi apreciat, premiat şi lăudat public taman pentru aceasta.

Sunt sigură că acum, odată ce aţi aflat aceste lucruri, dumneavoastră, ca oameni de şcoală, nu puteţi nicidecum aprecia astfel de lucruri şi îi veţi transmite şi fiicei dumneavoastră că v-aţi reevaluat opinia faţă de gala respectivă.

3 comentarii:

  1. In sprijinul celor semnalate privind nu numai incalcarea flagranta a legii, a dreptului de proprietate, dar si eludarea totala a dispozitiilor instantelor de judecata, pana la 29 dec., cand se va incerca o noua fraudare prin HCL, DETIN DOCUMENTE!
    Sunt unul din mostenitorii unui teren "inghitit" cu buna stiinta si manevre adecvate de catre primar-primarie, in teritoriul actual Palas.Din 1991 incercam sa obtinem si posesia, proprietatea nefiind instrainata/nationalizata sau preluata de stat, niciodata si nu exista nici documente reale sau false pentru a justifica dreptul de dispozitie/administrare al vreunei autoritati adm. locale din Iasi.
    Trebuie mentionat si faptul ca la aroganta la care s-a ajuns, au contribuit si inca mai contribuie alte entitati locale, cum ar fi OCPI si ITC.

    RăspundețiȘtergere
  2. Si incheierea din 02.02.2012 a demonstrat caracterul Magistral (legat de magistrii SIG si Primariei)

    RăspundețiȘtergere