vineri, 7 mai 2010

Politica Aron Ralston sau despre supravietuirea prin sacrificiu

Ieri am respirat usurata. Dupa atatea balbaieli si ezitari, trebuie sa recunosc faptul ca nu aveam incredere ca Guvernul va fi in stare sa faca alegerea corecta. Dar a facut-o, poate si impins de la spate de Presedintele Basescu.

Sigur ca nimeni, indiferent daca lucreaza la stat sau in domeniul privat, nu se poate bucura ca fondul de salarii pentru bugetari si cel de pensii vor scadea. Dar in viata e nevoie uneori sa facem alegeri dificile, chiar dureroase.

Intr-un anume sens, asta seamana cu povestea lui Aron Ralston, un american care a fost nevoit, ca sa supravietuiasca, sa-si elibereze bratul drept ramas captiv intr-o stanca, taindu-l cu un cutit bont. Ne putem doar imagina cat de greu poate fi sa-ti amputezi singur un brat, dar stim cu totii ca a facut alegerea corecta. Omul acela, singur, speriat, ranit, a alungat sperantele desarte ca lucrurile se vor rezolva in mod miraculos de la sine si a avut aceasta putere. Pana si lupii prinsi in capcana au aceasta putere. Noi de ce n-am avea-o?

A ezita in situatii-limita inseamna, uneori, sa te condamni la moarte. Daca Ralston nu ar fi fost capabil sa faca un sacrificiu, ar fi fost doar o alta victima, de care e plina lumea. Ne place-nu ne place, traim intr-o lume dura, in care, orice s-ar spune, nu cei slabi si saraci cu duhul vor mosteni pamantul.

Din punctul meu de vedere, o crestere a TVA ar fi insemnat o decizie catastrofala. Si asa TVA-ul este, in opinia mea, una dintre cele mai infame inventii exportate de Franta, ca sa ne iasa tuturor pe nas parfumurile, sampania si branzeturile. O crestere a cotei unice de impozitare ar fi fost cel putin ineficienta. O renuntare la cota unica si introducerea impozitarii progresive mi s-ar fi parut pur si simplu inacceptabila. Am reusit si noi sa facem un lucru bun in tara asta si acum vrem sa-l distrugem? Pe de alta parte, o reducere a fondurilor de salarii pentru bugetari este o situatie nefericita, nedorita, dar singura varianta de scapare, cel putin pentru moment.

Am fost revoltata de cate ori vedeam populismul desantat din presa, in care unii cereau simultan cresterea salariilor/pensiilor/ajutoarelor sociale si scaderea taxelor/impozitelor. E asa de greu de inteles ca nu poti sa scazi veniturile si in acelasi timp sa cresti cheltuielile? De unde diferenta? Nici in economie nu poate exista, din nefericire, perpetuum mobile, tot asa cum, oricat ar scrie tabloidele, nu poate exista un om care nu a mancat si nu a baut apa de 70 de ani.

Alegerea mea, intre cheltuieli bugetare mari si impozite mici, este clara: eu merg pe a doua varianta. Motivul este simplu: pentru a-mi asigura bunastarea, ma bazez mai mult pe responsabilitatea mea decat pe a oricui altcuiva, inclusiv a statului. Vad in Grecia nu doar fata hada a crizei economice si a iresponsabilitatii guvernamentale, ci si fata schimonosita a iresponsabilitatii populatiei, vizibila in hedonismul consumatorist al unui popor care vrea sa munceasca de doua ori mai putin ca fraierul de neamt, dar sa traiasca de doua ori mai bine.

Poate ca tot ceea ce spun pare cinic, dar imi voi permite luxul de a fi empatica atunci cand nu voi mai vedea, in Romania, oameni care imprumuta bani ca sa plece in vacanta sau ca sa-si schimbe televizorul cu unul cu diagonala mai mare si dupa aceea se plang ca au rate la banca, asistati sociali carora le sta apa in gat si beau numai cola, familii iresponsabile care fac o liota de copii si isi platesc alcoolul din alocatiile acestora, bugetari care dau spaga la medic pentru concedii medicale ca sa aiba timp sa-si renoveze apartamentul, cersetori care merg cu taxiul si mananca la restaurant, "nevazatori" cu pensie de handicap sever, dar si permis de conducere. Voi fi empatica atunci cand nu voi mai vedea tinere pensionare "pe caz de boala" la 40 de ani si care pocnesc de sanatate, tratandu-si spleenul intre doua telenovele printr-o mica barfa cu vecina, despre "ingamfata" de la etajul doi care, cand vine de la al doilea job rupta de oboseala, nu mai are chef de stat la palavre in fata blocului. Voi fi sigur mai empatica atunci cand nu voi mai vedea atatia beneficiari ai venitului minim garantat care vorbesc toata ziua la telefonul mobil. Imi pare rau, acum nu pot empatiza cu acesti oameni.

Desigur, fiecare are dreptul la propriile alegeri, dar nu pot si nu vreau sa empatizez cu cei care n-au timp si bani sa-si tocmeasca gardul sau bordeiul darapanat, dar au bani pentru doua antene satelit si timp sa urmareasca toate detaliile picante despre Bianca lui Bote. Stiu, sunt ridicola, oamenii au probleme serioase de viata, si eu le cer sa aiba grija sa-si trimita copiii curati la scoala!

Cu toate neplacerile prin care trecem, astazi guvernantii merita o bila alba. Au facut cel putin un gest de coerenta politica, intrucat, cand te declari de dreapta, e normal sa iei decizii de dreapta. Tot asa de normal este ca bugetarii (intre noi fie vorba, nepermis de multi) vor protesta. Pe langa cei afectati direct, care sunt, pana la urma, indreptatiti sa se planga, vom vedea si un cor de bocitoare profesioniste, care vor plange pe umarul bietilor bugetari, iar la sfarsitul lunii isi vor incasa stipendiile de mii de Euro si vor pleca sa faca putin shopping intr-un city break prin Europa, ca sa se relaxeze dupa atata exercitiu isteroid-lacrimogen.

Daca e ca de la asta sa i se traga PDL-ului esecul in viitoarea confruntare electorala, asa sa fie. Nu le plang eu politicienilor de mila. Dar mai bine sa pierzi alegerile, sustinand scaderea cheltuielilor bugetare, nu majorarea taxelor si impozitelor, decat sa mori in rusine si dezonoare, scancind, cu briceagul in buzunar, ca ti-ai agatat mana.

17 comentarii:

  1. draga georgeta..se vede ca inca mai crezi in mos craciun...vor creste si TVA si cota in curand, deoarece va fi nevoie...nu e suficienta reducerea cheltuielilor salariale publice, cheltuieli care injectau de bine de rau cerere in economie (redua dupa legea salarizarii unice daca nu stiai) bugetarii sunt singurii care platesc cu adevarat impozitele, nu fac evaziune ca cei din privat, plus, o scadere a cererii va duce la o diminuare a veniturilor din TVA, iar diminuarea veniturilor o diminuare a veniturilor din impozitul pe salarii...asa ca urmeaza partea a doua...
    plus, nu impartii populatia in doua categorii...in buni si rai ca gresesti...in categoria rai sunt si cei care ti-au pus stiloul in mana si datorita lor te manifesti acum!

    RăspundețiȘtergere
  2. @ Anonim: Citind comentariul tau, ma intreb ce text ai citit, ca pe al meu sigur nu. De unde ai tras concluzia asta cu etichetarea tuturor bugetarilor ca fiind "rai"? Sunt destule persoane pe care le respect foarte mult si care lucreaza in sistemul bugetar, facand o munca foarte utila si nu intotdeauna corect rasplatita de societate, doar ca acestea au inteles ca o crestere a cotei unice si a TVA le-ar fi afectat oricum si pe ele (atat prin scaderea directa a veniturilor proprii, cat si prin cresterea tuturor preturilor), distrugand, in acelasi timp, sectorul privat, care de-abia mai respira. Daca tu faci parte dintre bugetarii care nu inteleg acest lucru, te priveste.
    Spui, ca si Geoana, ca va urma oricum si o crestere a TVA si a cotei unice. Da, e adevarat ca si Aron Ralston ar fi putut sa moara chiar daca si-a taiat mana, nereusind sa ajunga la timp la un spital, dar macar ar fi incercat sa se salveze. Eu am preferat deocamdata sa comentez situatia actuala, nu drobul de sare de pe horn.
    Iar satisfactia ta, prost disimulata, ca s-ar putea ca nici masurile dure propuse sa nu ne salveze nu-ti face cinste. Ce vrei de fapt? Sa moara si capra vecinului?

    RăspundețiȘtergere
  3. nu vreau sa moara capra vecinului...ci doar spun ca unii sunt total nerealisti...
    masurile din ultima vreme sunt luate fara cap, pe picior si doar de suprafata...
    sunt de acord ca sunt multi bugetari care chiar sunt paraziti, dar raul nu e numai in curtea lor. plus, ai auzit sa taie si altfel de cheltuieli publice? miliardele care se duc in licitatii trucate nu iti inspira nimic? ce spui de sectorul privat care si in perioada de boom facea evaziune fiscala cu caru'? de asemenea, nu ti-as dori sa traiesti din salariul de bugetar, acela de rand, care sunt cei mai multi...
    nu te avanta in analize si comentarii de asemenea natura pt ca nu te pricepi! dai dovada de amatorism si crede-ma ca sunt unul care chiar e in masura sa-ti spuna asta...
    nu am timp sa iti explic mai multe, dar te invit sa mai reflectezi de doua ori inainte de a te ralia la unele "curente"...
    de regula analistii economici pornesc de la date exacte nu dupa ureche!

    RăspundețiȘtergere
  4. Sunt extrem de onorata ca mi-a vizitat si comentat blogul marele geniu economic, in stare sa rezolve nu numai criza din Romania, ci si pe cea mondiala! Am si eu un sfat la care te invit sa reflectezi: nu te mai irosi muncind pe salariul unui bugetar de rand si nici comentand pe blogurile unor profani, ca te cauta astia de la Fundatia Nobel ca pe iarba de leac.
    BTW, pana la urma in ce esti specialist? In anonimat?

    RăspundețiȘtergere
  5. nu esti deloc modesta! te consideri "profana"? ha ha ha mai degraba profanatoare..
    plus, nu am spus ca sunt mare geniu economic care vrea sa rezolve criza. nu e nevoie de asa ceva, ci oricine cu bun simt si echilibru interior poate spune ca ce se intampla acum in Romania nu e in regula!
    legat de salariul de bugetar..te inseli...
    prin ultimul comentariu care l-ai facut se vede ca ai patima in tine, ca esti portocalie peste tot si pe deasupra mediocra...
    daca erai intr-adevar asa de priceputa raspundeai ca un adevarat profesionist (dar nu esti)
    legat de anonimat...il pastrez din bun simt
    nu am nimic personal cu tine, nu te-am jignit si chiar daca am fost un pic sarcastic, fii echilibrata! altfel pierzi din imagine si credibilitate...
    iti urez succes in continuare si promit ca nu mai revin pe blogul tau ca sa te "deranjez". nu te mai obosi sa mai raspunzi...
    cu consideratie
    al tau anonim :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Ma rog, fiecare a tras concluziile sale. Din partea de comentariu cu "esti portocalie" eu as spune ca s-a demonstrat mai curand ale cui serviete le cari tu.
    Dar totul e bine cand se termina cu bine. In sfarsit am reusit sa cadem de acord asupra unui lucru, acela ca nu citeai blogul potrivit pentru tine. Multumesc pentru induiosatoarea grija fata de imaginea si credibilitatea mea, precum si pentru urari. Toate cele bune!

    RăspundețiȘtergere
  7. nu ma pot abtine sa nu iti raspund din nou, desi am promis ca nu o mai fac...
    nu car serviete nimanui, ci dimpotriva, altii imi cara mie servieta. de asemenea,nu sunt de nici o culoare politica, politica mea e bunul simt si ratiunea.
    blogul tau il mai citesc din cand in cand cu interes, dar acum mi s-a parut ca faci figuratie pentru portocalii si de aia am reactionat.
    legat de grija fata de tine...chiar a fost sincera, la fel si urarile...
    inca o data: nu te pripi in afirmatii! nu fi razbunatoare si vin-o cu argumente, nu cu atacuri lipsite de miez...
    fiecare din noi trebuie sa aiba puterea sa recunoasca, macar pentru sine, ca mai putem uneori sa gresim! abia atunci ne ridicam deasupra altora.
    o noapte frumoasa! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. si inca ceva ce am uitat sa precizez: deseori am fost de acord si cu masurile portocaliilor, atunci cand o faceau bine si aveau dreptate!

    RăspundețiȘtergere
  9. Am crezut ca esti un om de cuvant care isi respecta promisiunile. In fine, vad ca blogul meu exercita o surprinzatoare atractie irezistibila pentru tine, lucru care nu stiu daca sa ma bucure sau sa ma ingrijoreze. Eu n-am ce face, trebuie sa-l citesc si sa raspund la comentarii, pentru ca e al meu, dar tu ai multe alte optiuni.
    Chiar nu era vorba de razbunare in replicile mele, ci de o usoara plictiseala, incercand sa inchei o polemica oarecum inutila. As recunoaste cu placere daca am gresit, dar deocamdata imi asum cele scrise. E adevarat ca ai si tu dreptate cu licitatiile trucate, coruptia etc. Doar ca nu acesta fusese subiectul articolului meu. Niciodata nu se poate epuiza o tema intr-un text, iar ideea principala pe care am vrut sa o reliefez a fost cu totul alta. Daca vrei sa continuam aceasta discutie, te rog mai citeste o data textul initial!
    Pe de alta parte, bucata cu impotrivirea mea la cresterea taxelor si impozitelor, dar si la excesul de ajutoare sociale si la hiperinterventionismul statal, exploatat de tot felul de cetateni iresponsabili, nu am cum s-o retractez, fiindca face parte din felul meu de a gandi de ani de zile, cu mult inainte de a exista "portocaliii". Ca sa fiu mai clara, daca tot sugerezi ca esti specialist in economie, unul dintre economistii mei preferati este Milton Friedman. E nevoie sa spun mai mult?
    P.S.: "vin-o"????!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Bravo Georgeta pentru acest articol. Tot ce spui e adevarat. Sigur ca aceste masuri trebuie urmate de o adevarata reforma in sistemul bugetar care sa includa disponibilizari si eficentizarea intregului sistem, altfe se ajunge tot la marirea de taxe directe. Nu sunt neaparat cele mai bune solutii dar sunt cele care pot fi luate imediat. Cat despre banii care se pierd prin licitatii, comisioane, etc..mai dureaza pana se va micsora procentul lor. tine tot de eficienta institutiilor statului sa le diminueze, la fel ca si evaziunea desore care vorbea "anonimul'. Rau e ca peste 50% din angajatii de la stat nu fac fata in sistemul privat si asta e o mare problema. Cred ca o privatizare a unei parti din sistemul de sanatate si invatamant (desi universitatile private sunt un exemplu negativ) + o tintire mai exacta a categoriilor de asistati sociali ar putea pe termen mediu sa mai reduca din deficit. As fi vrut sa vad si masuri de corectie a lucrurilor despre care vb mai sus: pensii anticipate, medicale, imense, alocatii pt alcool, etc..

    RăspundețiȘtergere
  11. Felicitari,doamna Condur! Am urmarit si emisiunea de pe Tele'M. Mesajul dumneavoastra nu e portocaliu, pentru ca nici portocalii nu il inteleg, ci e un mesaj de bun simt. Am vazut in emisiune cum Dumitru Oprea zimbea ca si cum ar intelege ceea ce spuneati acolo. Ceea ce ati spus e o premiera pentru spatiul public romanesc, si anume ca un jurnalist sa nu mai plinga pe umarul poporului, ci sa le spuna : "La munca!".

    RăspundețiȘtergere
  12. @ Andrei: Multumesc. Ca sa nuantez putin ce ai spus, ma gandesc insa ca si cei peste 50% din angajatii de la stat despre care spui ca nu fac fata in sistemul privat s-ar putea totusi acomoda. Cred ca oamenii sunt astfel construiti incat sa se adapteze, pentru a supravietui. Le-ar fi, probabil, greu la inceput si nu ar mai avea aceleasi locuri caldute, comode, sigure si bine pozitionate ierarhic, dar s-ar putea sa fim surprinsi ce resorturi mobilizatoare zac in oameni, vizibile doar cand le ajunge cutitul la os. Asa cum spunea Anton Pann, cred ca "nevoia invata pe om".

    @muadib: Multumesc, dar nu sunt chiar asa de trufasa sa pretind ca am spus ceva in premiera. Periodic apar astfel de mesaje in spatiul public, doar ca exista si destui jurnalisti care aleg calea facila a populismului pe care tot ei il reproseaza (de cele mai multe ori pe buna dreptate) politicienilor.
    Opiniile Dv. ma incurajeaza sa cred ca noi, ceilalti, vom reusi, totusi, sa atingem masa critica la un moment dat. Poate ca am si atins-o deja, doar ca am fost mult prea tacuti pana acum.

    RăspundețiȘtergere
  13. sunt de acord cu cele ce ati scris. sunt mic intreprinzator si asta e unul din putinele bloguri pe care mi-am regasit propriile opinii. va felicit pentru curajul de a spune ce credeti chiar daca e impotriva curentului.

    RăspundețiȘtergere
  14. @ didilo: Va multumesc si va doresc sa treceti cu bina criza.

    @ muadib: Ca o dovada ca lucrurile nu sunt chiar asa de negre in presa, va recomand doua articole interesante pe care le-am descoperit astazi: Lenea, criza si populismul stangist de Dan Tapalaga si Nimic nou: etica ortodoxă şi spiritul capitalismului balcanic de Paul Virvea. Ca o coincidenta, marturisesc ca si eu voiam initial sa mentionez in textul meu cartea lui Max Weber, dar am renuntat, fiindca deja iesise prea lung.

    RăspundețiȘtergere
  15. ei, ce parere ai acum de masurile guvernantilor?
    iaca mediul privat nu e scapat de carnagiu...acum in postura lui Aron Ralston se afla programatorii, firmele de medicamente, mamele cu slujbe bune etc...

    RăspundețiȘtergere
  16. dar acum??? ce parere mai aveti???nu a crescut cumva TVA???nu este o masura dezastruoasa???

    RăspundețiȘtergere
  17. Ba da, a fost o masura pe care o consider dezastruoasa, dar nu neaparat din punct de vedere economic (cresterea nu a fost atat de mare incat sa nu poata fi "tolerata" de sistem), ci din perspectiva politica. Eu nu sunt de acord cu TVA-ul din principiu, indiferent daca e mai mic sau mai mare (bineinteles ca dezastrul e cu atat mai mare cu cat valoarea sa creste). Imi mentin ideea ca TVA-ul este, cum spuneam, una dintre cele mai infame inventii exportate de Franta, fiindca reprezinta un fel de dubla impozitare a unor bani deja impozitati. Este doar un mod prin care guvernele pacalesc oamenii: nevrand sa declare un impozit pe venit foarte mare, iti iau din bani o data cand ii castigi si inca o data cand ii cheltuiesti. Si, ca sa inchei, in cazul in speta consider Curtea Constitutionala autorul moral al cresterii TVA, intrucat a declarat reducerea pensiilor neconstitutionala (pentru a proteja pensiile judecatorilor), ceea ce a dus la necesitatea luarii unei masuri alternative. Masura fusese, de altfel, anuntata printre optiunile probabile, in cazul in care nu va fi posibila reducerea salariilor si/sau pensiilor.

    RăspundețiȘtergere