marți, 21 iulie 2009

Antena 3, sondajele de opinie si deontologia profesionala

Ma uit chiar acum la Antena 3 si vad ca prezinta rezultatele unui sondaj de opinie BCS referitor la alegerile prezidentiale.
Ca a existat intotdeauna tendinta de a manipula opinia publica prin sondajele preelectorale nu e nicio surpriza. Surprinzator este atunci cand prezentarea e atat de proasta, incat practic te invita sa devii suspicios.
Cifrele prezentate pe ecran dau, adunate, 114,4% si niciunul dintre invitatii din studio nu pare sa observe acest lucru, nici macar Bogdan Teodorescu, pe care il stiam partinitor, dar macar aveam impresia ca se pricepe la domeniu.
Sigur ca poate exista o explicatie logica pentru cifrele prezentate, cea mai la indemana fiind aceea ca cei 30% nehotarati sunt, de fapt, din totalul esantionului, in timp ce scorurile individuale sunt dintre raspunsurile valide la acea intrebare (si ca ar mai fi raspunsuri "altul" neprezentate). In cazul acesta, inseamna ca se compara mere cu pere, sau procente din cifre diferite, ceea ce oricum e o greseala sociologica impardonabila.
Dincolo de acest episod, destul de rusinos in sine pentru Antena 3, ramane interesant si faptul ca Antenele incep sa prezinte sondaje in care Geoana e depasit de Crin Antonescu. Sa fie aceasta deontologie profesionala sau un mesaj catre PSD?

Update, ora 17:45:
Da, am vazut rezultatele sondajului in alta parte si e cum am intuit: cei 30,5% nu sunt doar nehotarati, ci si absenteisti declarati si sunt din totalul esantionului. De ce i-o fi pus Antena 3 pe acestia pe locul 2 dupa Basescu, cand procentele candidatilor sunt realocate dintre raspunsurile valide la intrebare, numai antenistii stiu.

2 comentarii:

  1. Termenii "Antena 3" si "deontologie" n-au ce cauta in aceeasi fraza!

    RăspundețiȘtergere
  2. Sa nu fim chiar asa de rautaciosi! Dar chiar daca ai avea dreptate, eu am avut intotdeauna o slabiciune pentru titlurile care contin un oximoron LOL.

    RăspundețiȘtergere