luni, 4 iunie 2012

Politica văzută de pe Lună

Acum 2 ani, mai exact pe 3 mai 2010, publicam un text intitulat "Primum non nocere!", în care analizam puţin eventualitatea, trâmbiţată pe surse, a preluării conducerii PDL Iaşi de către o proaspătă achiziţie, Ioan Nani, eternul director de la Antibiotice. S-au ofuscat atunci câţiva membri cu pretenţii ai filialei, dintre care unii, fie vorba între noi, nici nu mai sunt acum în partid sau sunt pe picior de plecare. 
Reiau o parte din articolul meu:
----------------
Eu m-am cam săturat, totuşi, de mitul extraordinarului manager de la stat şi aş vrea să-i văd puţin pe aceşti "industriaşi de succes" cum performează în mediul privat, construind ei inşişi de la zero o afacere sau având de dat socoteală unui patron adevărat, care a investit bănuţii lui proprii într-o afacere, nu unui patron virtual cum e statul. [...]

Mult mai important pentru analiza noastră, din perspectiva votanţilor de dreapta, Dl Nani este şi rămâne un fost membru şi candidat al PSD, căruia, dacă Băsescu n-ar fi câştigat alegerile prezidenţiale, făcând astfel posibilă guvernarea PDL, nici nu i-ar fi trecut prin gând să se înscrie în acest partid. [...]  

Pentru votanţii de dreapta mai maturi, Ioan Nani se încadrează într-o tipologie nu prea îndrăgită. Pentru aceştia, Dl Nani rămâne tânărul muncitor din Tătăraşi, cu origine sănătoasă, apreciat de PCR, care a făcut ceva mai târzior facultatea la seral şi a ajuns economist într-una din fabricile patriei. La începutul anilor ’90, când unii luau bătaie de la mineri sau primeau "urările" oamenilor de bine în timp ce stăteau în faţă la Universitate (inclusiv în Iaşi), Dl Nani promova. Băiat deştept!

Presupusa sa adeziune la PDL [...] nu prea poate fi explicată printr-o subită dragoste ideologică, ci, mult mai simplu şi mai uman, prin dorinţa de a-şi menţine funcţia de la Antibiotice.

[...] Dacă revenim la cazul concret Nani, ar rămâne trei întrebări capitale:

1. Ce alegere va face Ioan Nani atunci când PDL nu va mai fi la guvernare? Dacă vine un alt partid la putere, ce credeţi că va alege Dl Nani între Antibiotice şi PDL? Cine va lupta pentru PDL dacă partidul ajunge în opoziţie (şi, de vreme ce trăim într-o democraţie, este sigur că va ajunge la un moment dat în opoziţie)?
-----------------

E drept că Ioan Nani n-a ajuns atunci chiar preşedinte al PDL Iaşi, dar a rămas, discret, în zona aceea a aşa-numitelor personalităţi din partide, al căror nume se şuşoteşte când e vorba să fie numit vreun ministru sau să fie acordată vreo altă demnitate, la care fraierii care chiar muncesc în organizaţie sau cred într-un set de idealuri nu pot aspira niciodată, din cauza nanilor din lumea-ntreagă. După un an de când scrisesem eu textul de mai sus, Ioan Nani s-a aflat pe lista pretendenţilor la şefia ministerului Muncii. În cele din urmă, ministru a ajuns, totuşi, Sebastian Lăzăroiu. După încă o lună, fosta pedelistă, actuala penelistă Mihaela Popa susura iarăşi că Iaşul ar putea avea un ditamai ministru al Economiei. N-a fost să fie nici atunci. Dar Dl Nani stătea pe-aproape, sigur pe postul său de director la Antibiotice şi gata oricând să se sacrifice pentru o funcţie mai înaltă.

Distrasă de agitaţia anului 2012, nu m-am mai gândit deloc la Dl Ioan Nani. Dar se pare că el s-a gândit, ca întotdeauna, la cariera lui. În plus, a vrut, probabil, ca întrebarea mea din 2010, ce alegere va face atunci când PDL nu va mai fi la guvernare, să nu rămână fără răspuns. Şi răspunsul a venit imediat după căderea guvernului Ungureanu, sub forma unui spot electoral, în care-l puteţi admira în toată splendoarea sa de specialist.


Aş putea să închei cu acele cuvinte care fac oricui mare plăcere, adică pur şi simplu spunând: "V-am zis eu! Vedeţi că am avut dreptate?". Dar am fost atât de sigură că aici se va ajunge, încât nici măcar nu pot avea mare satisfacţie că am văzut ceea ce se vedea şi de pe Lună. Şi se mai văd şi alte lucruri de pe Lună acum, iar singurii care au orbul găinii par să fie membrii partidelor. Cred că ar fi utilă o serie întreagă de articole tip "Ce se vede de pe Lună şi ei nu văd" şi, aşa, la modul general, am impresia că primii care ar avea nevoie de ele ar fi liberalii :).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu